StoryEditorOCM

ZADAR ĆE SEZONU DOČEKATI S NAJČIŠĆIM MOREM NA MEDITERANU Zatvara se posljednjih pet fekalnih ispusta u more!

Piše PSD.
13. siječnja 2015. - 17:43
radovi_most6-130115
Zbog radova na sustavu odvodnje od ponedjeljka je zatvoren za promet dio Obale Kneza Trpimira u uvali Dražanica do ulice Đure Sudete te dijelovi priključnih ulica Josipa Runjanina, Vatroslava Jagića i Petra Kasandrića. Riječ je o početku radova na izgradnji 6,7 milijuna kuna vrijedne crpne stanice Mestral koja obuhvaća izgradnju 885 metara fekalnih kolektora, 695 metara oborinskih kolektora i 142 metra tlačnih cjevovoda. U drugoj fazi radova, vrijednih 7,7 milijuna kuna, u uvali Dražanica gradit će se crpna stanica Park s još 717 metara fekalne kanalizacije, 666 metara oborinske i 212 metara tlačnih cjevovoda. Izgradnja obiju crpnih stanica dio je mreže za prikupljanje i pročišćavanje fekalnih i oborinskih voda kojom će biti neutralizirana tri, od preostalih pet podmorskih ispusta fekalne kanalizacije na području grada Zadra, koji sada izravno završavaju u moru. Preostala dva izravna ispusta u more nalaze se na sjevernoj strani Poluotoka.

Naime, istovremeno s radovima u uvalama Mestral i Dražanica, na Liburnskoj obali kod ulaza u Grad traju 5 milijuna kuna vrijedni radovi na izgradnji crpnih stanica Centar 1 i Centar 2. Zbog toga je u utorak tijekom jutra raskopan kameni pločnik na ulazu u Grad kod mosta, a veliki smeđi turistički pano s planom grada Zadra i poluotoka privremeno je uklonjen. Ovim će radovima biti zatvorena još dva izravna fekalna ispusta u more što znači da bi Zadar do početka iduće turističke sezone trebao postati jedan od rijetkih gradova na Mediteranu bez ijednog izravnog ispusta fekalne i oborninske kanalizacije u more, kaže direktor zadarske Odvodnje Ante Josip Šikić.

- Radovi na Liburnskoj i Trpimirovoj obali, kao i radovi na izgradnji kolektora visoke zone u Ćustićevoj ulici, koji su vrijedni 13,3 milijuna kuna, financiraju se iz kredita Svjetske banke u sklopu Projekta Jadran. Kada budu završeni krajem svibnja, odnosno početkom lipnja, Zadar će se moći pohvaliti da je među malobrojnim gradovima na Mediteranu bez izravnih fekalnih i oborinskih ispusta u more. Naime, prije ispusta u more sve otpadne vode bit će pročišćene, a izgradnja crpnih postaja na području uvala Mestral i Dražanica ujedno će omogućiti nastavak širenja kanalizacijske mreže s obalnog dijela grada prema kopnu, čime nastavljamo projekt "Zadar - grad bez crnih jama" - kaže direktor Odvodnje Ante Josip Šikić. 

zadarski.hr

Snimio: Luka Gerlanc / CROPIX

19. travanj 2024 15:27