StoryEditorOCM

DAVORA DUJIĆA BIVŠI PRIJATELJI UVUKLI U DUGOVE TEŠKE 1,5 MIL. EURA 'Odlučio sam vratiti kalašnjikov da se ne ponovi slučaj Zlatka Svirčića!'

Piše PSD.
4. svibnja 2015. - 19:03
davor_dujic_puska2-270415

- Došao sam vratiti kalašnjikov jer ne želim da se ponovi slučaj Zlatka Svirčića. Ne želim da bude kod mene jer ne znam hoću li za mjesec dana biti isti. Danas mi je rođendan i htio bih da uzmete ovo oružje. Moji bivši prijatelji doveli su me do ruba, ne želim ovo oružje upotrijebiti protiv njih - kazao je 50-godišnji Davor Dujić policajcu na porti zadarske policije uprave, ostavivši na pultu kalašnjikov umotan u bijelu krpu. Nedjelja je poslijepodne, jugo, a policajac gleda u Dujića začuđeno kao i mi. Govori mu da oružje donese sutra, "kolegica danas ne radi", ali Dujić inzistira.

 

- Nema šanse da kod mene niti sekunde više ostane! To vam govorim dok još uvijek vladam sa sobom – odgovara mirno i staloženo bivši zadarski boksač. Policajac mu uzima osobne podatke i nakon nekoliko telefonskih razgovora s nadređenima ipak zadržava pušku. "Sutra dođite i potpišete ovu predaju" dobacuje policajac na odlasku.

 

Davor Dujić zadnjih deset godina radi kao uspješni boksački trener i maser. Neposredno prije odlaska na policiju imao je trening s Mariom Preskarom, našim poznatim teškašem, "Bijelim Tysonom", kako su ga mediji prozvali. Dujić i on treniraju zajedno, "za dušu", veli, a treninzi počinju u pet ujutro. Preskara i poznatog pjevača Dražena Zečića ističe kao velike ljude i prijatelje.

 

Malo tko u Zadru nije čuo za Davora Dujića. Hrvatska javnost upoznala ga je prije desetak godina, kada je kao njegov osobni promotor na velika vrata u estradni život vratio pjevačku legendu Matu Mišu Kovača. I ta je životna epizoda, govori danas, završila za njega velikim razočarenjem.

 

Zadnjih godina Dujić živi u paklu dugova. Nad glavom mu visi nekoliko sudskih ovrha, cijela imovina koju je stekao "za dva života" našla mu se pod ovrhom. Dužan je preko 1,5 milijuna eura. Najviše državi i bankama. Problem je što mnogi duguju i njemu, ali svoje dugove ne vraćaju, a on im je posuđivao novac na prijateljsko povjerenje zadužujući i sebe i svoju imovinu.

 

Našao se tako prevaren od najboljih prijatelja i ostavljen u dugovima go grla da se snalazi kako zna i umije, a ogroman stres i pristisak koji nosi u sebi počeo je nažalost ostavljati posljedice i na njegovo zdravlje. Nekada gromada od mišića, sada je pola čovjeka, smršao je, stisnuo se, ali je još uvijek dovoljno čvrst i žilav da se ne predaje. Kao trener dnevno odradi i po sedam-osam treninga, samo da mislima nije u stanju zbog kojeg bi brojni drugi već odavno poludjeli.

 

- Moji bivši prijatelji, koji su me odveli u financijski bankrot i uništili emotivno, sada su me dobro i zdravstveno načeli. Nametnuli su mi rat i radili o glavi, a sve su to radili tajno. Za razliku od njih ja hoću sve raditi javno. I još uvijek sve učiniti da to prođe mirno. Zbog toga sam danas tu kao svjedoke pozvao vas i svog dobrog prijatelja, da se uvjerite da sve što radim, radim otvoreno i u najboljoj namjeri – priča Dujić.

 

Prije nego što nas je pozvao "za svjedoke", otišao je u Udbinu, u zaselak Plešaće, odakle je navodno legendarni košarkaš Nikola Plećaš, da bi iz zemlje iskopao kalašnjikov. Zadužio ga je, priča, početkom 1991., kad mu ga je donio tadašnji zapovjednik specijalne policije Đuro Župan za potrebe osiguranja važnih osoba. Zakopao ga je 1995. i na njega nije mislio sve do nedavno.

 

- Moji najbolji prijatelji kojima sam posuđivao novac i pomagao im na sve moguće načine počeli su mi raditi iza leđa. Ostavili su me u dugovima, a novac nisu vratili. Na mene su i pucali, htjeli su me ubiti nekoliko puta. Danas sam odlučio vratiti oružje, poznajem sebe, i ne želim doći u situaciju da nešto moram poduzeti – govori Dujić.

Na stol vadi debelu fasciklu s rukopisima i novinskim isječcima o slučajevima u kojima su pojedinci, pritisnutim raznim životnim okolnostima, odlučili uzeti pravdu u svoje ruke: Zlatko Svirčić, Viktor Tolj, neki Bilić...

 

- On je bio bivši boksač, a ubio je svoga kamatara – objašnjava Dujić. U njegovoj je priči upleteno puno imena iz Zadra i cijele Hrvatske, od estrade i politike, do sportaša, uglednika i kriminalaca. Ali o svima njima još ne želi do kraja otvoreno govoriti.

 

- Radi istine, svega onoga što mi se dogodilo i što mi se događa, svaki dan pišem. Pripremam knjigu i snimanje filma. Bit će to, vidjet ćete, bestseller na tisuću stranica...

 

Ivica Nevešćanin

24. travanj 2024 03:21