StoryEditorOCM

ATRIJ PROVIDUROVE PALAČE IZNAJMLJEN ZA 6.000 KUNA Malta: To je bagatela. Štanderi na Forumu moraju plaćati preko 30 tisuća kuna!

Piše PSD.
24. lipnja 2015. - 12:05
suveniri_providurova5-18051

Upravni odjel za gospodarenje gradskom imovinom raspisao je početkom lipnja javni natječaj za "trgovinu na malo u nespecijaliziranim prodavaonicama". Iza tog naziva, u stvari je prodaja suvenira i bižuterije i to na vrlo neobičnoj lokaciji – atriju Providurove palače.

Pažnja javnosti prema prodaji suvenira skrenuta je kada se ispostavilo da je riječ o "pomoćnom prolazu" za izvođača radova na obnovi Kneževe palače. Nakon početne nepoznanice, otkrilo se da je trgovinu u atrij Providurove palače neovlašteno propustila ravnateljica Narodnog muzeja Renata Peroš potpisujući ugovor s Tadijanom Burčul, vlasnicom obrta "David i Jošua" registriranim u Ninu. Ravnateljica Peroš je prethodno novinarima izjavila da o tome ne zna ništa i da ustanova kojoj je na čelu nije nadležna za Providurovu palaču.

Gradonačelnik Božidar Kalmeta je, kada se klupko razmotalo, priprijetio izvođaču radova i raskidom ugovora smatrajući da mu taj "pomoćni prolaz" i nije toliko neophodan u obnovi Kneževe palače, ali je ipak odlučio raspisati javni natječaj. U operaciji "legalizacije bižuterije", gradske službe su potom razriješile i dilemu radi li se o poslovnom prostoru ili javnoj površini i to tako što je pročelnik za gospodarenje gradskom imovinom Rajko Jurin otkrio da je riječ o – atriju!

Dakle, taj je atrij gradska uprava odlučila iznajmiti, a u javnom je natječaju početna cijena postavljena na 4.500 kuna i to do "privođenja namjeni za potrebe gradilišta u Kneževoj palači, a najdulje do 31. listopada". Na javni natječaj su, kažu iz gradskih odnosa s javnosti, pristigle samo dvije pravovaljana ponude od kojih je izabrana povoljnija. Braniteljska udruga "Sinovi domovine" ponudila je 4.800 kuna bez PDV-a, ali je obrt "David i Jošua" podignuo ljestvicu do 6.000 kuna bez PDV-a, pa će za taj iznos nastaviti prodavati suvenire i bižuteriju u atriju Providurove palače.

Ovog puta bez neovlaštene neposredne pogodbe kojom se poslužila Renata Peroš koja je time "zaslužila pažnju" ne samo medija nego i Općinskog državnog odvjetništva koje je odlučilo preispitati sve okolnosti pod kojima je Peroš sklapala ugovor s "Davidom i Jošuom".

Cijena višemjesečnog najma atrija Providurove palače od 6.000 kuna, makar postignuta na javnom natječaju, sigurno će izazvati novu dilemu.

-To je,rekao bih, bagatelan iznos, a u najmanju ruku se radi o ogromnom nesrazmjeru cijena. Štanderi na zadarskom Forumu, za otprilike isti period, plaćaju više od 30.000 kuna za korištenje 12 četvornih metara javne površine. I ja osobno tamo imam štand i plaćam za to 40.000 kuna, izjavio je poznati zadarski trgovac Mladen Malta, predsjednik Ceha trgovaca pri Hrvatskoj obrtničkoj komori.

Predrag Opačić

04. svibanj 2024 22:19