StoryEditorOCM

U ZADAR SU DOŠLI PRIJE 290 GODINA „Arbanasi: jesu li više Hrvati, Albanci ili Talijani?“

Piše PSD.
2. svibnja 2016. - 22:42
Nilo Karuc, Maximiljana Barančić i Serđo Dokoza

- Identitet Arbanasa je jedan od najzanimljivijih, nikad nije razjašnjeno koliko su oni Albanci, koliko Hrvati, a koliko Talijani. Albanska kolonija koja se ovdje naselila prije 290 godina izgubila je dobar dio svog identiteta, dijelom je prihvatila hrvatski identitet, ali tu ima i puno talijanskih natruha. O tome ćemo, među ostalim, razgovarati na okruglom stolu „Arbanasi i njihov identitet“ kojega priređujemo 11.svibnja u 10,30 sati u zadarskoj Gradskoj loži, u sklopu četverodnevnog obilježavanja 290-te obljetnice dolaska Arbanasa u Zadar – kazao je u ponedjeljak na konferenciji za novinare dr. sc. Serđo Dokoza iz udruge „Vicko Zmajević“, organizatora programa.

Arbanaški jezik, kojega Albanci razumiju (no Arbanasi ne razumiju Albance), pokušava se otrgnuti zaboravu s obzirom da na tom narječju govori još vrlo mali broj starijih Arbanasa.

- U ogranku Gradske knjižnice u Arbanasima svakog četvrtka poslijepodne volonterski držim tečaj arbanaškog govora, dolaze i mladi ljudi – istaknula je dr. sc. Maximiljana Barančić, koja je doktorirala na temu arbanaškog govora. Serđo Dokoza mišljenja je da će se, iako je bio na rubu izumiranja, arbanaški jezik uspjeti sačuvati.

- Tako mislim zato što su došla nova vremena, takvi su jezici zaštićeni kao nematerijalna kulturna baština. Za njihovo očuvanje izdvajaju se sredstva. Mi smo na početku, ali imamo nadu da ćemo uspjeti – naglasio je Dokoza.

Na četverodnevno obilježavanje 290-te obljetnice dolaska Arbanasa u Zadar dolaze brojni visoki gosti sa Kosova, među kojima i dr. sc. Isak Shema s Univerziteta u Prištini.

- On je autor knjige o životu i književnom stvaralaštvu istaknutog Arbanasa Josipa Vladovića Relje. Vladović je pisao na arbanaškom, autor je i drame „Nita“, prvijenca u arbanaškoj književnoj tradiciji. Albanci slave ovog pisca, dok ga mi ni ne poznajemo – rekao je dr. Dokoza.

U sklopu programa udruga ZadArt organizira i izložba „Arbanasi svome gradu“, o čemu je govorio Nilo Karuc, priređuje se koncert Đanija Maršana i klapa u HNK, a na dan Gospe Loretske, „Arbanaškog čuda“, 10.svibnja, misu će u arbanaškoj crkvi predvoditi kardinal Vinko Puljić.

L.Burčul

Program obilježavanja 290. obljetnice dolaska Arbanasa u Zadar i blagdana Gospe Loretske:

Ponedjeljak, 9.svibanj:

11,00: U Gradskoj loži održat će se predstavljanje monografije prof.dr.sc. Isaka Sheme ''Josip V. Relja - Život i književno stvaralaštvo'' (Josip V. Rela- Jeta dhe krijimtaria letrare). Predstavljači su dr.sc. Maximiljana Barančić, izv. prof. dr. Serđo Dokoza, recenzent prof. dr.sc. Bashkim Kuçuku i sam autor, uz prigodni program Dine Bušić i Melite Ivković
19,00: Izložba fotografija ''Arbanasi svome gradu'' u Muzeju grada Zadra

Utorak, 10.svibanj:

Dan Gospe Loretske – svečana misa u crkvi Gospe Loretske u Arbanasima s početkom u 18,00 sati, misu predvodi kardinal Vinko Puljić, nakon čega slijedi procesija kroz mjesto

Srijeda, 11. svibanj:

10,30: Okrugli stol u Gradskoj loži ''Arbanasi i njihov identitet''. Sudjeluju: izv. prof. dr.sc. Vanda Babić, mr.sc. Chiara Cherstich, doc. dr.sc. Klara Bilić Meštrić, doc. dr.sc. Lucija Šimičić i prof. dr.sc. Isak Shema, uz prigodan recital dr.sc. Maximiljane Barančić na arbanaškome govoru

17,00: skidanje Gospina zlata u crkvi Gospe Loretske u Arbanasima

Četvrtak, 12. svibanj:

20,00: HNK Zadar - svečani koncert, pjevači Đani Maršan i Krešimir Perović, te šest klapa

15. travanj 2024 22:40