StoryEditorOCM

MONUMENTALNI KOMPLEKS FORUMA NIJE ZA UNESCO? Miljenko Domijan: Iskreno sam šokiran!

Piše PSD.
14. lipnja 2016. - 12:50
miljenko_domijan2-090209

- Povlačimo kandidaturu Zadra za uvrštenje dijela naše baštine na listu UNESCO-a. To je stajalište Ministarstva kulture koje ćemo i službeno objaviti. S obzirom na situaciju, bolje je da se povučemo nego da nas oni eliminiraju do kraja – kazao nam je zadarski i hrvatski konzervator Miljenko Domijan, koji od prvog dana radi na projektu upisa kulturne baštine Zadra na Listu svjetske kulturne baštine UNESCO-a.

Neugodna odluka o povlačenju kandidature donesena je uoči zasjedanja Odbora svjetske baštine UNESCO-a u Istanbulu, i to stoga što je uz zadarsku kandidaturu stajala napomena da se kandidirani „Rimski urbanizam zadarskog Poluotoka s monumentalnim kompleksom Foruma“ ne preporučuje za upis.

Takvo negativno mišljenje, najgora od postojećih ocjena po kojima se na zasjedanju rukovodi Odbor, stiglo je od ICOMOS-a, međunarodnog Vijeća za spomenike i spomeničke cjeline koje na terenu ocjenjuje kandidature i za UNESCO ima savjetodavnu ulogu. Isti ICOMOS je prije četiri godine za zadarsku kandidaturu (tada nazvanu „Episkopalni kompleks sa ostacima rimskog Foruma u Zadru“) predložio odgodu, koja je, „žestokom“ argumentacijom sa hrvatske strane, bila preinačena u „tehničku doradu uz asistenciju ICOMOS-a“.

Unatoč doradi, nakon četiri godine rada je ocjena ICOMOS-a pala na najgoru - predloženo je da se zadarska kandidatura „ne preporučuje za upis“.

Gospodine Domijan, kako se to moglo dogoditi, gdje je „zapelo“?
- Na predevaluaciji u Parizu su predstavnici ICOMOS-a našoj kandidaturi zamjerili „odsustvo univerzalne vrijednosti“. i prije četiri godine, kad su u St.Petersburgu predložili odgodu, bio sam iskreno šokiran, s obzirom na ozbiljnost i dugotrajnost pripreme u kojoj su sudjelovali brojni stručnjaci. Imali smo izvanredan elaborat, podršku polovice delegata… Tako je odgoda ipak preimenovana u doradu, uz njihovu asistenciju. Sadašnje odbijanje je primjer njihove neprincipijelnosti. Moglo se čak čuti da je previše „europocentričnosti“, upisanih katedrala i rimskih ostataka od Kotora do Poreča. U svakom slučaju, uz svu obavljenu doradu i njihovu pomoć, ocijenili su nas negativno. Štoviše, ispalo je da nije napravljena dorada već su procijenili, s obzirom na nove elemente koje smo unijeli u elaborat, poput sačuvanog rastera rimskih ulica što je rijetkost u svijetu, da se sada radi o novoj kandidaturi. Što reći na to?

Može li Zadar, unatoč ovakvom razvoju situacije, na još jedan „popravni“?
- Ovu kandidaturu povlačimo. Može se ići ponovno, pokrenuti sve ispočetka, ali sa sasvim drugačijim obrazloženjima. ICOMOS je odbio i amfiteatar u Puli, a kad je preimenovan u antički kompleks Pule također je ICOMOS stavio primjedbe i kandidatura nije prošla. Odbili su i Varaždin kao barokni grad, kao i osječku Tvrđu. Uspjeli smo sa Starigradskim poljem na Hvaru, parcelacijom iz 4.st.pr.nove ere. Zadar, jednostavno, mora ispočetka, na potpuno drugačiji način – kazao je Miljenko Domijan.

L. Burčul

29. svibanj 2024 09:22