StoryEditorOCM

SDP REAGIRA NA GRAFITE SVASTIKA Dosta je prešutne podrške sramoćenju našeg grada!

Piše PSD.
29. lipnja 2016. - 17:38
gradsko_vijece5-121015

Gradski vijećnik SDP-a Darko Vrdoljak uputio je javno priopćenje koje prenosimo u cijelosti:

"Stop naci-fašizmu!

Jedini zadarski dnevni list objavio je priču talijanskog turista koji je naprasno prekinuo svoj godišnji odmor i napustio naš grad jer se nije osjećao sigurno. Uplašili su ga iscrtani kukasti križevi, odnosno "svastike" koje je morao gledati s prozora svog unajmljenog smještajnog objekta. Imam potrebu javno reagirati jer sam u dva navrata na sjednicama Gradskog vijeća upozoravao na problem neprimjerenih i uvredljivih grafita u našem gradu. Prvi put je to bilo u srpnju prošle godine, a drugi put na pretprošloj sjednici GV-a krajem svibnja ove godine.

Tim prigodama isticao sam da gradska uprava reagira tek i samo nakon medijskih objava pojedinih slučaja, što se i u ovom slučaju potvrdilo. Dokaz je to stihijskog funkcioniranja, a ne stvarne želje za sustavnim rješavanjem problema.

Nije tajna da naši sugrađani često moraju smirivati goste koji se po dolasku u Zadar susreću s ružnim i civiliziranom svijetu neprihvatljivim slikama išaranih kvartova koji više nalikuju getu iz akcijskih filmova negoli tisućljetnom gradu bogate povijesti, kulture i civilizacijskih dostignuća.

Kulturan grad, pa ako hoćete i turistički grad, mora biti otvorenog srca i raširenih ruku za ljude svih nacionalnosti, rasa, religijskog opredjeljenja i svjetonazora. Naci-fašističkim simbolima tu nema mjesta.

Predložio sam i konkretne korake koji bi pomogli rješavanju ovoga problema, kao npr. uvođenje besplatnog telefona za prijavu grafita, mobilne aplikacije putem koje postoji mogućnost slanja fotografiranih grafita uz navođenje njihove lokacije, osnivanje interventnog tima pri komunalnom redarstvu za uklanjanje grafita, a prije svega intenzivniji rad na edukaciji.

Nažalost, reakcija vladajućih na upozorenja i prijedloge odisala je tonom relativizacije problema. Rečeno mi je da gradske službe zadovoljavajuće funkcioniraju. Ukoliko je, a mislim da je, u tim odgovorima postojao i neki mali inat jer je to predlagao vijećnik iz oporbenih redova nadam se da će se nakon ovog zadnjeg slučaja u gradskoj upravi napokon upaliti crvena lampica jer ovo nije izolirani slučaj. Puno je sličnih slučajeva koji nisu doživjeli medijsku pažnju, ali nisu ništa manje neugodni.

Prestanite stalno tražiti izlike zašto se nešto ne može. Prestanite nuditi šuplje alibije za nedjelovanje. Odmah i sad počnite otklanjati uzroke, pa će i posljedice (naci-fašistički grafiti ) biti manje. Ne samo zbog turista, nego zbog nas i naše djece.

Dosta je prešutne podrške sramoćenju našeg grada. Zadar je bio i ostat će grad kulture, mediteranske otvorenosti i europskih vrijednosti.

Zadar je kulturan, povijesni i otvoren grad. Pokažimo to lice svaki dan.

Vijećnik u Gradskom vijeću Grada Zadra,
Darko Vrdoljak (SDP)
26. travanj 2024 16:01