StoryEditorOCM

SLUČAJ UČITELJICE ZDRAVKE VIDUKE: Putovala sam 19 godina u Obrovac i sada sam tehnološki višak

Piše PSD.
6. rujna 2016. - 18:02
Zdravka Viduka: Zbog dugogodišnjeg putovanja i godina staža imala sam najveći broj bodova, pa me je Povjerenstvo za zbrinjavanje tehnološkog viška pri Uredu državne uprave uputilo u OŠ Šimuna Kožičića Benjetinka_zemunik5-060916.JPG

Zdravka Viduka od davne je 1997. godine iz Zadra putovala u Obrovac gdje je kao učiteljica radila u tamošnjoj osnovnoj školi. A onda je zbog smanjenja razrednih odjela, postala tehnološki višak i nakratko se ponadala da će konačno i ona dobiti radno mjesto u gradu u kojem živi.

- Zbog dugogodišnjeg putovanja i godina staža imala sam najveći broj bodova, pa me je Povjerenstvo za zbrinjavanje tehnološkog viška pri Uredu državne uprave uputilo u OŠ Šimuna Kožičića Benje. To sam saznala 1. rujna i sutradan sam se javila na posao, ali mi je ravnatelj Marko Marin kazao da je on sve što je trebao zaposliti zaposlio do 1. rujna i da je "zbog neodgodivih poslova" već pozvao druge učiteljice na ta radna mjesta. Koristit ću sva pravna sredstva koja su mi na raspolaganju, jer smatram da nakon 19 godina putovanja u Obrovac zaslužujem rad u školi u Zadru, gdje stanujem. Ravnatelj Marin mi je rekao da ima veliki broj škola u koje sam mogla biti raspoređena, ali ja sam poštivala odluku Povjerenstva. Bila sam i u ponedjeljak, rekao mi je da protiv mene osobno nema ništa, zna me od prije i zna "da sam dobar učitelj i čovjek", ali da to ima veze s Uredom državne uprave s kojim se bori za transparentnost u raspoređivanju viškova, kaže Zdravka.

Ana Marija Kovačević je učiteljica tehničke kulture, 12 godina je putovala i radila u školama u Gračacu i Poličniku, nadopunjujući satnicu i u drugim školama.

- Ove godine sam, zbog manje razreda u Gračacu, proglašena organizacijskim viškom i preko Ureda državne uprave upućena u OŠ "Stanovi" gdje sam odbijena jer "je Ured kasno javio tko je tamo upućen", a ravnatelj se već pobrinuo da ima djelatnike koji su mu na raspolaganju, objašnjava druga učiteljica čiju sudbinu dijeli i učiteljica hrvatskog jezika Maja Kresović koja je također radila u Gračacu i Poličniku.

- Radim četiri godine na neodređeno, ali sam kao najmlađa postala tehnološki višak. Ured državne uprave me, s najviše bodova, poslao u OŠ Stanovi gdje me je ravnatelj u vrlo, vrlo kratkom razgovoru od manje od minute, odbio jer on ne može "usklađivati raspored na početku školske godine". Nismo mi krivi što smo upućeni u petak u tu školu, a on je dužan uskladiti raspored. Zbog svega ovoga smo pisali dopise prosvjetnoj inspekciji i Ministarstvu, kaže Maja Kresović.

Sve tri strahuju za budućnost i nesigurne su čak i da ravnatelji raspišu javne natječaje, jer "kad nisi u sustavu, počnu raditi neke više sile, boja očiju ili nešto treće, a raste moć i utjecaj ravnatelja".

- Takvo ponašanje obojice ravnatelja protivi se Zakonu o osnovnom školstvu, ali i kolektivnom ugovoru kojega je potpisao resorni ministar. Povjerenstvo za zbrinjavanje organizacijskog viška u Zadarskoj županiji šalje ljude u škole, ali ih se ne prima. Do 26. kolovoza velik dio škola, pa ni ove dvije, nisu prijavile potrebe za zaposlenicima. Učinili su to tek 31. kolovoza i to nakon upozorenja da onaj tko to ne učini do tada, neće dobiti suglasnost već će biti prijavljen Ministarstvu i inspekciji. Zato su, zbog nemarnosti škola, ljudi upućeni u škole tek 1. rujna, kaže Tinka Zemunik iz Sindikata hrvatskih učitelja.

- Za kolegicu Viduku ravnatelj Marin kaže da je izvrsna učiteljica, ali ne toliko izvrsna da bi je zaposlio. U OŠ Stanovi ravnatelj piše imena osoba koje će zaposliti i koje je godinu dana pripremao za ta radna mjesta. Takvim se očitovanjem trebaju baviti i neke druge institucije, smatra Zemunik po kojoj dio odgovornosti ide i prema Zagrebu.
- Ministarstvo je zakazalo jer se moglo uštedjeti na otpremninama, otkaznim rokovima i plaćanju novih osoba izvan sustava. Da ravnatelji to plaćaju iz svog džepa, sigurno se ne bi ovako ponašali, jer samo trošak za kolegicu Viduku je preko 100.000 kuna, navodi Zemunik.

Predrag Opačić

Snimio Luka Gerlanc / HANZA MEDIA

MARKO MARIN, RAVNATELJ OŠ ŠK BENJE: Ima tu i lažnih viškova

- Povjerenstvo radi netransparentno i klijentelistički. Gje je lista evidencije s inicijalima
zaposlenika koji trebaju biti objavljeni na mrežnim stranicama Ureda državne uprave? Ne obrazlaže se kako i na koji način je koji od ovih kandidata postao tehnološkim viškom i da li on to stvarno jest ili se radi o nadopuni norme. Potrebu za mjestom razredne nastave prijavilo je 13 škola, od toga neke i po četiri radna mjesta, a njima nije upućen nitko. Po kojim se to kriterijima odlučuje tko će biti upućen u koju školu ili je bitno samo da se dođe do „željene škole"?! Zašto se nekim školama upućuje uvijek, a nekim školama nikad, pa smo mi dosada primili šest ljudi, a neki ni jednog? Pa oni šalju viškove samo u škole čiji se ravnatelji usprotive. Pod takvim pritiscima neki ravnatelji "izmišljaju" tehnološke viškove. Pa neće valjda sindikati voditi školu?! Tinka Zemunik vara ljude i pravi nered po školama. Ja radim po zakonu, a oni krivotvore podatke, jer ima tu i lažnih viškova i onih koji bi htjeli birati školu u kojoj će raditi. Jedna od gospođa iz Gračaca nije višak, već joj treba nadopuna satnice. Sindikat štiti i neradnike, a Tinka Zemunik je utjerala strah u kosti nekim ravnateljima, kaže Marko Marin dodajući da je Povjerenstvo tražilo dostavu podataka do 31. kolovoza.
- Neprihvatljivo je da mi u školu tek 5. rujna dođe učiteljica s uputnicom Povjerenstva, tvrdi Marin navodeći primjere da u zadarske škole povjerenstva znaju poslati čovjeka s Lastova na pola radnog vremena, a iz Primoštena u Split.

 

26. travanj 2024 12:15