StoryEditorOCM

JE LI VIŠESLAVOVA KRSTIONICA BILA U NINU? Zagrebačka profesorica optužila dr. Jakšića za znanstveno manipuliranje, falsificiranje i diletantizam!

Piše PSD.
8. listopada 2016. - 22:09
kongres_povjesnicara1-06101

Krstionica ostaje u Ninu! Nitko osim nas samih to ne osporava, svi argumenti i indicije se uklapaju u njenu dataciju i lokaciju, na početku 9. stoljeća u Ninu – glasi, ukratko, zaključak predavanja dr. sci. Mirjane Matijević Sokol, profesorice Filozofskog fakulteta u Zagrebu, održanog u župnoj crkve sv. Anselma u Ninu u sklopu 5. Kongresa hrvatskih povjesničara koji je prošlog tjedna održan u Zadru.

 

Predavanje pod nazivom "Višeslav – krstionica - Nin", prof. Matijević Sokol predstavila je kao svojevrstan odgovor profesoru emeritusu Nikoli Jakšiću sa Sveučilišta u Zadru koji smatra da Višeslavov krsni zdenac, simbol pokrštenja Hrvata u ranom srednjem vijeku, nije nikada bila u Ninu i da Višeslav nije bio hrvatski knez. Jakšić je svoja razmišljanja i dokaze kojima to potkrepljuje iznio u prošle godine objavljenoj knjizi "Klesarstvo u službi evengelizacije" gdje je dva članka posvetio problematici porijekla i datacije Višeslavovog krsnog zdenca. U jednom od tih članaka prof. Jakšić izravno polemizira sa stavovima prof. Matijević Sokol koja mu je sada, pred ninskom publikom, javno replicirala osporavajući sve njegove "krunske dokaze" kao argumente koji ništa ne dokazuju te ga izravno optužila za manipuliranje činjenicama, prešućivanje onih činjenica koje mu ne idu u prilog i falsificiranje povijesnih izvora, a njegovu znanstvenu interpretaciju nazvala diletantskom, suprotnoj znanstvenoj etici te običnim podmetanjem i omalovažavanjem na razini žutog tiska.

 

"Što ja dokazujem, dokazali su već znanstvenici prije mene. Ja samo krstionicu branim od njega" kazala je prof. Matijević Sokol u podužem izlaganju koje se uglavnom temeljilo na njenoj paleografskoj-epigrafskoj analizi latinskog natpisa na Višeslavovom zdencu po čemu ga je ona definitivno smjestila u prvu polovinu, a ne kao prof. Jakšić u drugu polovinu 9. stoljeća, za vrijeme kneza Branimira.

 

U "obranu" prof. Jakšića istupio je njegov bivši asistent doc. dr. Ivan Josipović rekavši da nije mislio uopće odgovarati na "ovakve argumente", optužbe i ad hominem napade na račun prof. Jakšića, ali je ipak ukazao na činjenicu da sva provedena arheološka istražavanja nisu pokazala da je krstionica sa Višeslavim zdencom bila u Ninu, uključujući istraživanje Marije Kolege iz 2001., no njene rezultate prof. Matijević Sokol je nazvala "zamagljivanjem i bacanjem prašine u oči".

 

- Jakšić nas nije uvjerio da krstionca nije bila u Ninu. Ona je naša. Raditi sami protiv sebe, mislim da nema smisla – odgovorio je ninski gradonačelnik Emil Ćurko dr. Josipoviću koji je zbog svojih stavova na kraju morao otrpjeti i nekoliko verbalnih napada i uvreda od strane nekih mještana.

 

I.N.

Snimio: Jure Mišković / Hanza Media

20. travanj 2024 04:20