StoryEditorOCM

TRAGEDIJA KOJA JE POTRESLA HRVATSKU Peteročlana obitelj oboljela od salmonele, dječak umro - trgovački lanac odmah povukao jaja!

Piše PSD.
17. listopada 2016. - 14:44
index
U bolnici Fran Mihaljević liječi se četveročlana obitelj iz Bregane zaražena salmonelom u kojoj je prošli tjedan umro petogodišnji dječak. Predstojnik Klinike, prof. dr. sc. Josip Begovac, za Index je rekao da može potvrditi da su bolesnici, roditelji i dvoje djece, koji su primljeni u njihovu Kliniku oboljeli od salmonele i da su trenutno u oporavku.

'Oni zapravo nisu bili u kritičnom stanju kako se pisalo. Bile su to uobičajene infekcije koje viđamo kod trovanja salmonelom', pojasnio je.

'U svih je salmonela dokazana iz uzorka stolice. Ne radi se o nekom posebnom tipu salmonela i u našem laboratoriju nismo do sada primijetili učestalije pojavljivanje salmoneloza. Nagle smrti tijekom infekcije salmonelama rijetke su i u konkretnom slučaju to treba detaljno ispitati. Inače teži oblici infekcija uzrokovanih salmonelama obično se pojavljuju u osoba sa oslabljenom imunošću. Tada salmonele nakon što prodru u krv mogu naseliti različite organe - kosti, zglobove, moždane ovojnice, itd. - gdje uzrokuju dugotrajnu i tvrdokornu upalu', ističe Begovac.

Jeli sirova jaja

Epidemiolog HZJZ-a dr. sc. Bernard Kaić rekao nam je da je prisutnost salmonele potvrđena u jajima koja su nađena u obiteljskoj kući, no da u istim jajima koja su uzeta za uzorkovanje u Kauflandu, prema dosadašnjim informacijama, najvjerojatnije neće biti potvrđena.

'Ne možete pregledati sva jaja u svim trgovinama', rekao je Kaić.

'Županijske službe HZJZ-a uzele su uzorke hrane u kući, u hladnjaku i u jajima. Na par mjesta potvrđeno je postojanje salmonele. Našli su je u jajima, u hladnjaku i u nekoj gotovoj hrani, pa i u nekim brisevima površina. No mi ne možemo znati sa sigurnošću je li ona došla iz jaja. Vjerojatno se radi o njima, kao i uvijek kada se radi o salmoneli, uzrok su jaja ili nedovoljno pečeno ili kuhano meso, pileće ili svinjsko. Ponekad zna biti salmonele u jajima, no ona je čak u nekoj količini dozvoljena jer se ne računa da će se jesti potpuno sirova. Mi imamo neke informacije da je obitelj pripremala jelo u kojem su korištena svježa jaja, bez termičke obrade, što je povećalo našu sumnju na jaja', pojasnio je.

Kaić kaže da postoji sumnja da je dječak umro od salmonele, no da će ipak trebati pričekati nalaze obdukcije, što može potrajati.

'Kod dječaka je potvrđena salmonela, kao i kod članova obitelji, međutim, točan uzrok smrti dat će tek obdukcija, o tome još nemamo informacija. Za sada nemamo informacije da je dijete bilo bolesno od neke druge bolesti, odnosno da mu je obrambeni sustav bio oslabljen. Možda se ona pronađe obdukcijom, no ta ispitivanja traju po dva tjedna pa i duže', rekao je Kaić.

Dječak je, ističe, već bio mrtav kada je Hitna pomoć stigla.

'Oni su ga ujutro našli mrtvoga u ponedjeljak 10. listopada', rekao je naš epidemiolog.

Kaufland sam povukao jaja

Iz resornog ministarstva poručili su nam da je Sanitarna inspekcija slijedom službene dojave o sumnji na trovanje salmonelom iz jaja obavila inspekcijski nadzor dana 12. 10. 2016. u maloprodajnom objektu trgovačkog lanca pri čemu je utvrđeno da je sam trgovački lanac zbog sumnje u zdravstvenu ispravnost pokrenuo interno povlačenje sporne hrane iz svih svojih trgovina.

'Sanitarna inspekcija uzela je službene uzorke povučene hrane radi obavljanja laboratorijskih analiza te utvrđivanja zdravstvene ispravnosti. Kako do slanja ovog priopćenja rezultati službenih analiza još nisu zaprimljeni od strane Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, ne možemo komentirati daljnje postupke. Očekujemo, da će analiza biti gotova tijekom današnjeg dana', poručili su iz MIZ-a dodajući kako su simptomi trovanja Salmonellom povišena tjelesna temperatura, bolovi u trbuhu, povraćanje i proljev.

Prema našoj Wikipediji uobičajeni izvori salmonela su životinje koje se uzgajaju zbog mesa, perad, sirovo mlijeko, jaja i proizvodi od jaja. Drugi opisani izvori uključuju zaražene kornjače – kućne ljubimce, grimiz (karmin, vrsta crvene boje) i kontaminiranu marihuanu.

Predisponirajući čimbenici za infekciju Salmonellom su gastrektomija, aklorhidrija (ili upotreba antacida), anemija sprpastih stanica, splenektomija, povratna groznica, malarija, bartoneloza, ciroza, leukemija, limfom i HIV-infekcija. Najopasniji oblik salmoneloze je trbušni tifus, kojega uzrokuje bakterija Salmonella typhi. Međutim i manje opasne zaraze koje uzrokuje Salmonella enteritidis ostaju važan javnozdravstveni problem.

Index
20. travanj 2024 02:11