StoryEditorOCM
Zadar plusFOTO: EH DA OVO STARI RIMLJANI VIDE

Iz 3D printera izlaze kipovi cara Augusta u raznim bojama, a cijena samo 10 kuna!

8. prosinca 2016. - 13:00
muzej_suveniri9-071216.JPG

- Evo, ova glava cara Augusta izašla je iz 3D printera. Njega najviše printamo, u svakakvim bojama. Printamo glavu ili cijeli kipić. Kip cara Augusta kojega imamo u našoj Antičkoj zbirci je, kako je zabilježeno u literaturi, najljepši sačuvani kip cara Augusta na svijetu. Vjerojatno se zato najbolje i prodaje. A i zbog cijene, samo je deset kuna, jer je od plastike – objašnjava Marina Brkić „boom“ u prodaji suvenira koju doživljava zadarski Arheološki muzej.

Njihov 3D printer tek je sada u punoj funkciji, nakon što su obavljene sve pripreme i skeniranja raritetnih suvenira koji će se printati. Zahvaljujući printeru, muzej sada za sve važnije eksponate ima kalupe, pa se nakon plastičnih, „printanih“, rimski carevi i drugi predmeti prema kalupu izrađuju od kamene prašine. Po tome su značajno kvalitetniji.

- Glave Augusta, Herakla ili rimskog dječaka iz 3D printera zaista su simpatične, tome doprinose i vrlo intenzivne boje u kojima ih izrađujemo. Evo, imamo narančaste, plave, crvene, crne, bijele… Ipak se bijele najviše kupuju – kaže djelatnica muzeja Marina Brkić.

Kip orla sa munjom u kandžama na 3D printeru savršeno je izrađen i vrlo tražen. I on je u raznim bojama. Iz printera će uskoro izaći i drugi vrlo vrijedni muzejski eksponati, no muzej je ranijih godina već nagrađivan zbog inovativnosti u izradi suvenira.

- Poznato je da imamo drvene didaktičke igračke od kojih svaka predstavlja repliku određenog antičkog ili srednjovjekovnog motiva i da su jedinstvene u Hrvatskoj. Izradio ih je naš djelatnik Frane Šunić i javnosti smo ih predstavili prije godinu dana. Od tada, cijelu godinu tražimo proizvođača za te suvenire i ne možemo ga naći. Nitko u Hrvatskoj nije zainteresiran za njihovu izradu. Radi se o unikatnim suvenirima, sa njima se „barata“ tako što se slažu plošne puzzle od, primjerice, oltarne pregrade, ili atraktivne trodimenzionalne puzzle od kojih treba sastaviti određenu crkvu – kaže Marina Brkić.

Ravnatelj muzeja Jakov Vučić neugodno je, kaže, iznenađen što godinu dana traže proizvođača za suvenire koji bi se odlično prodavali. Osim starohrvatskih crkava u 3D puzzlama, postoje i samostojeće velike amfore, također „raspadnute“ na komade, no slažu se potpomognute malim magnetima. Posebno atraktivna i jedinstvena u Hrvatskoj je tablica množenja, koja, je, u replici sv. Donata, sastavljena od velikog broja slojeva pomoću kojih se vrtnjom dobiva izračun.

Od brojnih suvenira u Arheološkom muzeju u Zadru, najbolje se prodaju replike antičkog nakita, minuciozno izrađene. Od manje skupih predmeta posjetitelji kupuju rimske noževe u raznim veličinama. Ono što, pak, gotovo svatko ponese iz muzeja su olovke, jer je Cezarova glava na njima – neodoljiva.

17. travanj 2024 22:57