StoryEditorOCM
4 kantunaPRAVOMOĆNA PRESUDA ZA KAZNENO DJELO PROTIV DJEVOJČICA

'Striko' ih ljubio, pa zaradio 19 mjeseci

9. prosinca 2016. - 11:48
iStock-512057344

Na jedinstvenu kaznu zatvora od jedne godine i sedam mjeseci pravomoćno je ovih dana osuđen B.D. (49) koji je dizao na stablo i pritom ljubio djevojčice u dvorištu jednog zadarskog kvarta 2014. godine. Muškarac je prijavljen policiji nakon što su djevojčice ispričale roditeljima da ih je u dvorištu "ljubio striko".

Iako je B.D. opovrgnuo kazneno djelo i ispričao kako djevojčice nije ljubio već im je samo pomagao popeti se na stablo, zbog čega je uložio i žalbu na presudu, Županijski sud u Zadru potvrdio je zatvorsku kaznu i presudu nižeg suda kojom je nedvojbeno utvrđeno da je počinio kazneno djelo bludnih radnji nad djecom mlađom od petnaest godina.

Podnio je žalbu

To je utvrđeno svjedočkim iskazima, ali i psihologijskim vještačenjem oštećene djece. U postupku se, naime, pokazalo da su sve djevojčice, osim jedne, a bilo ih je pet, govorile istinu. Jedna je, naime, sklonost negovorenju istine izrazila time što je svojoj majci o spornom događaju ispričala drugačije od ostale djece, kazavši joj kako se ona uspjela izmaknuti poljupcu, ali da je njezine dvije prijateljice poljubio.

Muškarac je podnio žalbu smatrajući da je sud cijenio samo ono što mu je išlo na štetu, a potpuno izbjegao cijeniti ono što bi mu išlo u korist. U svojoj je žalbi putem odvjetnika Lovre Vitlova naveo kako radnje opisane u optužnici ne predstavljaju bitna obilježja kaznenog djela bludnih radnji budući da njima nije ušao u dječju intimu i prešao granicu postojećih moralnih zasada društva u međuljudskim odnosima.

Dječja psiha

- Čak i da je poljubio koje od djece, nije dokazana namjera zadovoljenja spolnog nagona okrivljenika, što je bitan element ovog kaznenog djela, niti je proveden dokaz vještačenjem optuženika na te okolnosti. Izrečena kazna zatvora je prestroga, te bi se svrha kažnjavanja mogla ostvariti blažom mjerom - navodi se u žalbi odvjetnika Vitlova.
Sud je međutim utvrdio da nastupanje posljedica na dječju psihu nije sastavni element inkriminiranog kaznenog djela, te da ga nije neophodno utvrditi za postojanje tog kaznenog djela.

- Izostanak takvih posljedica može se smatrati samo olakotnom okolnošću - navodi se u presudi Županijskog suda u Zadru.

Kao otegotna okolnost navedena je činjenica što je 49-godišnjak do sada u više navrata osuđivan zbog istih kaznenih djela. U ovom su ga slučaju prijavili roditelji čija djeca pohađaju jednu osnovnu školu. Djevojčice je, prema pričama roditelja, pratio na putu iz škole.

19. travanj 2024 21:09