StoryEditorOCM
4 kantunaFOTO: ZAGREBAČKI ARHITEKT HRVOJE NJIRIĆ POBIJEDIO NA NATJEČAJU ZA IZRADU IDEJNOG RJEŠENJA

Zadarska pijaca konačno pod krovom

Piše Ana Vučetić Škrbić
15. prosinca 2016. - 19:28
trznica_natjecaj14-151216

Novo lice zadarskoj tržnici dat će zagrebački arhitekt Hrvoje Njirić, odnosno njegov studio "Njirić + arhitekti", čiji je rad proglašen najboljim na jučer zaključenom natječaju za izradu idejnog urbanističko-arhitektonskog rješenja uređenja te gradske žile kucavice koja je zadnji put obnovljena prije čak 20 godina.

Na natječaj koji je prije dva mjeseca raspisao Grad Zadar, a provelo Društvo arhitekata Zadra, stiglo je ukupno 28 radova, a pet najboljih u četvrtak je javno predstavljeno u gradskoj vijećnici.

Žiri, na čijem je čelu bio profesor Nikola Popić, odlučio je da je Njirićev projekt najbliži izvornoj ideji i željama konzervatora da se prostor seljačke tržnice ne zagradi u potpunosti, nego da se ide u smjeru laganog natkrivanja kako bi se sačuvale vizure koje se na taj prostor pružaju s Bedema. A Njirićevi betonski stupovi s tendama koje podsjećaju na latinska jedra otvorit će prostor tog trga za komunikaciju i razna događanja. Površina tržnice i izložbenog prostora za banke smanjit će se u odnosu na sadašnju, ali ne značajno, što bi trebalo osigurati veći komfor i kvalitetu usluge te očuvanje postojeće zelene površine. Zadarska ribarnica, jedna od najvećih u Hrvatskoj, ostaje u svojim gabaritima unutar bedema.

– Već duže vrijeme zadarska tržnica sa sadašnjom vizurom, kojom dominiraju improvizirane nadstrešnice za zaštitu od kiše i sunca, daleko je od onoga kako bi trebalo izgledati jedno tako važno i prepoznatljivo gradsko mjesto. Stanje je loše, tržnica izumire umjesto da se širi i postaje turistička i gospodarska atrakcija koja će biti središnje mjesto okupljanja poljoprivrednih proizvođača iz zadarskoga kraja i jedno od najvažnijih momenata revitalizacije Poluotoka. Zato smo krenuli u potragu za cjelovitim rješenjem za taj gradski prostor i prepustili struci da donese odluku koji je projekt najbolji – kaže zadarski gradonačelnikBožidar Kalmeta.

Prostorni obuhvat natječaja odnosio se na dvije zone. Prva je projekt uređenja seljačke tržnice s natkrivanjem, koja je natječajem određena kao zona za realizaciju, dok je druga, a riječ je o povišenom platou ispred novog TIC-a, anketni dio kojim su se htjele ispitati mogućnosti uređenja okolnih četiriju ulica, što je ukupno 10 tisuća četvornih metara prostora. U tom su dijelu natječaja i ostaci nikad dovršene crkvice svetog Šime, ali i neizgrađeni prostor koji se do sada koristio kao sajam s prodajom tekstila i suvenira.

Nakon izbora rada, sada slijedi izrada projektno-tehničke dokumentacije, za koju su već predviđena sredstva u gradskom proračunu, a potom i realizacija prve faze projekta, odnosno natkrivanja seljačke tržnice. Prema grubim procjenama, vrijednost ove faze kreće se između četiri i pet milijuna kuna.

 

Nagrade arhitektima
Za prvonagrađeni rad "Njirić + arhitekti" i "Numen/For/Use" dobit će 80 tisuća kuna, dok je druga nagrada, u iznosu od 50 tisuća kuna, pripala "Ravnikar Potokar arhitekturnom birou" d.o.o. iz Slovenije. Treća nagrada i 30 tisuća kuna otišla je zagrebačkim SODA-arhitektima, četvrta akademiku Branku Kinclu, a peta skupini mladih arhitekata (Velinka Galić, Vlado Bandur, Željka Đalto, Bruna Furač, Marko Galić, Marija Pavlović).
23. travanj 2024 21:10