StoryEditorOCM
4 kantunaKONAČNO KRAJ DEBELIM MINUSIMA

Kraj prave zime, dolazi nam osjetno zatopljenje!

Piše Jutarnji.hr/Zadarski.hr
22. siječnja 2017. - 11:34
zadar_zima9-060116_resize.JPG

Još jedan hladni val stigao je u Hrvatsku i spustio temperature znatno ispod ništice. Subotnje jutro najhladnije je bilo u Slatini, gdje je u 7 sati izmjereno čak -20,4°C, no to nije najniža temperatura ove zime.

- Ovaj vikend ne odskače po zimskim temperaturama. To vrijedi kako unutar ove zime same, ali isto tako i za klimatološke povijesne nizove mjerenja. Podsjetio bih da smo ovog siječnja imali hladnije dane 7. i 8. siječnja 2017. kad su temperature u unutrašnjosti pale na vrijednosti -18 do -22°C - rekao nam je Mladen Matvijev, dežurni meteorolog na Vrijeme.net.

Temperaturna raznolikost Hrvatske posebno dolazi do izražaja ovih dana, kada su istok i središnja Hrvatska najhladniji, a jug bilježi temperature u plusu. Prema podacima Državnog hidrometeorološkog zavoda (DHMZ), na zagrebačkoj postaji u Maksimiru u subotu ujutro izmjereno je -10°C, dok je na zagrebačkom aerodromu zabilježeno -15. U Osijeku je bilo -18°C, u Varaždinu -17, a u Slavonskom Brodu i Vukovaru -16. Minusi su zabilježeni i u većem dijelu ostatka unutrašnjosti.

Zbog vrlo niskih temperatura putem Meteoalarma objavljena su narančasta upozorenja za Slavoniju, Baranju, sjeverozapadnu Hrvatsku i Banovinu, a žuta upozorenja za Istru, sjeverno Primorje, Liku, Gorski kotar i dalmatinsko zaleđe. Narančasto upozorenje izdaje se kad su vremenski uvjeti opasni, a žuto kad su potencijalno opasni. DHMZ je krajem tjedna objavio upozorenje na hladni val koji bi se trebao nastaviti i u sljedećem tjednu.

- Idućih dana tijekom noći će se u kopnenim krajevima živa u termometru spuštati ispod -15°C, ponegdje i do -20°C. Noći i jutra bit će hladne i na moru, uz najčešće vrijednosti između -3°C i 2°C - priopćila je Služba za vremenske analize i prognoze.

I onda bi se polarni zrak ipak mogao povući. Prema najnovijim predviđanjima jedne od najuglednije i najpraćenije meteorološke stanice na svijetu, norveškog yr.no, u Zagrebu će, primjerice, još u utorak ujutro biti minus 10, ali već tijekom dana temepratura bi trebala doći do nule. U srijedu i četvrtak najviša dnevna temperatura bit će i koji stupanj iznad nule, a noći će ipak biti manje hladne. Osjetnije zatopljenje u subotu i nedjelju, kada se očekuje i temperature oko 5-6 stupnjeva po danu te oko nule tijekom noći.

Sličan rasplet vremena previđa se i Slavoncima, a najljepše će biti na moru, gdje će u većini krajeva biti sunčano s temepraturom višom od 10 stupnjeva. Doduše, ozračje bi sredinom tjedna mogla kvariti ponegdje i jaka bura, no ona bi trebala oslabjeti već tijekom četvrtka.

U idućih deset dana, inače, u cijeloj Hrvatskoj, kako sada stvari stoje, ne očekuju se iole značajnije oborine!

25. travanj 2024 10:19