StoryEditorOCM
4 kantunaIAKO JE OD KALMETINE ODLUKE PROŠLO PET MJESECI

Fantela i Marenić još čekaju ključeve svojih stanova

Piše Ana Vučetić Škrbić
9. veljače 2017. - 12:27
sime

Nekoliko dana nakon što su se vratili s Olimpijskih igara u Brazilu okićeni zlatnom medaljom, zadarske jedriličare Šimu Fantelu i Igora Marenića primio je i gradonačelnik Božidar Kalmeta, koji im je tada javno, kao zahvalu i nagradu za sve što su postigli u sportu, obećao stanove.

– Odluka o dodjeli stanova donesena je zbog iznimnih postignuća u sportu i jedrenju, i zbog toga što su Fantela i Marenić uzor mladima. Želimo da zajedno s obiteljima i dalje ostanu živjeti i raditi u Zadru, takvi ljudi potrebni su nama i budućim generacijama u ovom gradu – kazao je tada u gradskoj vijećnici gradonačelnik Kalmeta. Bilo je to 23. kolovoza prošle godine.

No, nedavno na proslavi u Hrvatskom jedriličarskom savezu, dvojica zlatnih olimpijaca novinarima su rekli da još uvijek čekaju ključeve stanova.

Na pitanje ima li problema s provedbom ove odluke i zašto Fantela i Marenić još nisu dobili stanove u ovih pola godine, i Grad Zadar i trener dvojice jedriličara, Šimin otac Edo, kažu da nema nikakvih problema ni zastoja.

– Sve se rješava kako je bilo planirano i u koordinaciji s Gradom. Nema nikakvih problema, sve ima svoju proceduru koja se poštuje i ide svojim tijekom – kazao nam je jučer Edo Fantela.
Isti odgovor dobili smo i u Gradu Zadru.

– Zajedno s obiteljima privodimo kraju realizaciju ove odluke. Vrlo skoro sve će biti riješeno, a zlatni olimpijci dobit će svoje stanove. Nikakvog zastoja nema, nitko nije ni rekao da će ti stanovi biti dodijeljeni sutradan nakon donošenja odluke jer postoji procedura, kako u ovom, tako i u svakom drugom slučaju. O svemu će javnost skoro biti obaviještena – kažu u Gradu Zadru, dok se u gradskim kuloarima neslužbeno može čuti kako su realizacija ove odluke i dogovori s olimpijcima pri samom kraju, te će biti i tema na jednoj od idućih sjednica Gradskog vijeća..

Zadranin Fantela i Crešanin Marenić zajedno jedre već 15 godina, najduže od svih u olimpijskoj klasi 470. Kad se kao 15-godišnjak preselio s rodnog Cresa u Zadar, Igor Marenić je 12 godina živio s obitelji Fantela, a za Šimu kaže da mu nije bio samo cimer, nego kao brat. Obojica su studirala u Zagrebu, Igor geodeziju, Šime poslovnu ekonomiju, a u to vrijeme dijelili su i sobu u Studentskom domu "Stjepan Radić".

Sada obojica žive kao podstanari u Zadru, gradu koji su proslavili, pa je Kalmetina odluka da im za olimpijsko zlato dodijeli stan bila razumljiva i očekivana. Pogotovo što, kako su i sami rekli, u jedrenju nema novca, nema nagrada za prvo mjesto i financijske sigurnosti.

– Igor i ja ne možemo sami sebi kupiti stan, zaposleni smo u MORH-u kao pričuvni vojnici pa ne možemo podignuti nikakav kredit. Nismo kreditno sposobni, a državne nagrade za uspjehe potrošili smo na treninge i natjecanja. Štednje gotovo da i nemamo – izjavio je Šime nakon Kalmetine odluke da im se dodijele stanovi.
 

16. travanj 2024 20:11