StoryEditorOCM
4 kantunaINTERES JE JAČI OD POLITIČKIH I IDEOLOŠKIH SPOROVA

Sinu Ingrid Antičević Marinović za odvjetničke troškove u 2016. godini Kalmeta isplatio 186.850 kuna. Bez gradskih poduzeća...

22. veljače 2017. - 14:15
zd-anticevic2307-pok

Grad Zadar je prošle godine za četiri svoja pravna spora angažirao odvjetničke urede i njihove usluge ukupno platio 193.725 kuna. U čak tri od ta četiri slučaja, Kalmetinu je administraciju zastupalo Odvjetničko društvo Marinović i partneri. HDZ-ovoj gradskoj upravi nije smetalo što je osnivač Odvjetničkog društva Marinović i partneri poznati zadarski odvjetnik Marko Marinović, lokalni tužitelj iz 70-ih godina prošlog stoljeća i suprug istaknute SDP-ovke i odnedavne ustavne sutkinje Ingrid Antičević Marinović.

Podaci pokazuju da su i ovdje interesi nadvladali ideološke i političke podijeljenosti, pa se Odvjetničko društvo Marinović i partneri, kojega sada vodi Dan Marinović, sin ustavne sutkinje Ingrid Antičević Marinović i Marka Marinovića, pojavljuje i kao pravni zastupnik ne samo Grada Zadra već i nekoliko gradskih poduzeća. Marinovići su dobili 24.925 kuna za zastupanje Grada Zadra u sporu s Croatia Osiguranjem pred Trgovačkim sudom u Zadru, te 37.500 kuna za vođenje spora protiv Cesta Zadarske županije na Upravnom sudu u Splitu.

Treći slučaj gradskog angažmana Marinovića je najskuplji: radi se o još nezavršenom imovinskom sporu oko ceste u Punta Skali između Grada Zadra i tvrtke PS IMMO u vlasništvu poznatog zadarskog poduzetnika Zdenka Zrilića za što je Grad prošle godine platio 124.425 kuna.

-Mislim da smo prošle godine imali minimalan trošak za odvjetničke urede. Angažirali smo ih u bitnim i važnim slučajevima kada smo ocijenili da nam treba vanjska pravna pomoć i kada profile takvih stručnjaka nemamo u gradskoj upravi, kaže gradonačelnik Božidar Kalmeta smatrajući da je Odvjetnički ured Marinović i partneri "ozbiljan odvjetnički ured".

Prenoseći neimenovane izvore iz zadarskog HDZ-a, tjednik "Nacional" je nedavno naveo da Kalmeta "pokušava olakšati poziciju u kojoj se nalazi zbog pokretanja pravosudnih procesa, time što je za niz tvrtki kojima upravlja Grad Zadar angažirao odvjetničke urede koji su bliski s utjecajnim pravosudnim dužnosnicima“, a tu je i navod o zanimljivosti "te sprege jednog takvog HDZ-ovca poput Kalmete, s odvjetnicima koji potječu iz obitelji članova SDP-a“.

-Svatko je nečiji brat ili sin ili rođak! Pa kakve bi tek primjedbe bile da smo angažirali nekog odvjetnika bliskog HDZ-u?! Naš jedini kriterij je bila procjena tko može dobiti svaki pojedinačni spor, obrazlaže Kalmeta trostruko pojavljivanje ureda Marinovićevih na popisu angažiranih odvjetnika.

U četvrtom slučaju, Zagrebačko Odvjetničko društvo Šunić i partneri od Grada je naplatilo 6.875 kuna za izradu dijela dokumentacije za rekonstrukciju i izgradnju Kneževe palače, a to su odvjetničko društvo također angažirala i neka gradska poduzeća.

Primjerice, na popisu odvjetnika koje je angažirala gradska tvrtka "Čistoća" nalaze se i Šunić i Marinović. Šunić ih je zastupao kao savjetnik, te u rješavanju imovinsko-pravnih odnosa na području odlagališta otpada "Diklo", ali ih je zastupao i pred nekim državnim institucijama (DUUDI, MZOIP, FZOEU), te parničnim postupcima. Za to je "Čistoća" Šuniću isplatila 23.875 kuna, a na popisu je i desetak drugih odvjetnika iz cijele Hrvatske s manjim iznosima.

-Radi se o odvjetnicima koji nas zastupaju u sporovima s neplatišama naših računa, uglavnom sezoncima iz drugih dijelova zemlje, izjavio nam je direktor "Čistoće" Dragan Maračić.

Odvjetničkom uredu Marinović i partneri "Čistoća" je u 2017. godini isplatila 54.000 kuna za stručnu pravnu pomoć, savjetovanje i "kontaktiranje s raznim državnim tijelima iz strukovne nadležnosti", a direktor Maračić objašnjava da poduzeće angažira "odvjetnika za kojega se misli da će to najbolje odraditi, po njegovim referencama i iskustvu".

-Marinović i partneri imaju reference, a rade i za neke druge gradske tvrtke pa smo ga angažirali i mi, zaključuje Maračić.

Odvjetnički ured Marinović i partneri angažirao je i zadarski "Vodovod": zastupali su ih u dva sudska spora i za to naplatili 35.937,50 kuna. U jednom ih je sporu u 2016. zastupao Odvjetnički ured Šunić i to za 3.437,50 kuna, a u dva zadarski odvjetnik Zrinko Zrilić za 42.187,50 kuna.

Gradska tvrtka "Obala i lučice" angažira odvjetnike za naplatu parkirnih kazni domaćim i stranim vozačima, a plaća ih "po učinku". Kazne od domaćih vozača naplaćivao je Odvjetnički ured Miše Papića, za što im je plaćeno 142.537 kuna. Kod naplate kazni od stranih vozača opet se pojavljuje Odvjetnički ured Marinović i partneri s iznosom od 18.750 kuna, a direktor Edo Duka to objašnjava ovako:

-Kod naplate kazne za strane vozače mora biti angažirano odvjetničko društvo koje ima otvoren odvjetnički ured negdje u inozemstvu. Za tu smo naplatu angažirali odvjetnike Marka Kuzmanovića i Shaina Pacheca Vinkovića iz Pule, a Odvjetnički ured Marinović i partneri je njihov partner u Zadru, kaže Duka.

Kada se zbroje podaci Grada i navedenih gradskih poduzeća, Odvjetničkom uredu Marinović i partneri u 2016. godini je isplaćeno ukupno 295.537 kuna.


 

"Liburnija" u 2016. na odvjetnike nije potrošila ni lipe

Gradski prijevoznik "Liburnija" u 2016. godini na vanjske odvjetničke usluge nije platila ni jedne lipe, a Športski centar "Višnjik d.o.o". angažirao je Odvjetničko društvo Korljan i partneri čije su usluge plaćene 26.100,00 kuna.

"Odvodnja" je u dva navrata angažirala odvjetnički ured Davora Ukalovića: za jedan postupak oko naknade štete plaćeno mu je 9.375 kuna, a za usluge u jednom postupku pred Prekršajnim sudom isplaćeno je 11.250 kuna.

"Nasadi" su angažirali dvoje odvjetnika: Anu Smoljan Zanki su platili 7.000 kuna u predmetu utvrđenja prava vlasništva, a Zrinku Zriliću isplaćeno je 1.562 kune za dva predmeta – jedno sastavljanje žalbe i zastupanje tvrtke u jednom kaznenom postupku.

25. travanj 2024 11:34