StoryEditorOCM
4 kantunaKAKO SU PALI PREVARANTI S AUTO OSIGURANJEM?

Tri godine su u lažnim sudarima riskirali ozljede, a onda su policiji postali sumnjivi detalji režiranih nesreća

24. veljače 2017. - 10:28
6_prometna_fiat4_311014

Pune tri godine sve je izgledalo kao unosan, siguran i dobro uhodan posao u kome nitko nije oštećen – osim osiguravajućih društava od kojih je naplaćeno skoro 400.000 kuna! Kada se klupko počelo razmotavati, sve je rezultiralo otkrivanjem dobro organizirane skupine mladih Zadrana, u dobi od 23 do 33 godine, koje je policija osumnjičila za lažiranje prometnih nesreća i zlouporabu osiguranja.

Cijelu je operaciju zamislio i skoro tri godine vodio 27-godišnji A.R, vlasnik limarsko-mehaničarske radionice u istočnom dijelu Zadra. On je sa svojim suradnicima u najmanje devet slučajeva na raznim mjestima na širem zadarskom području namještao prometne nesreće u kojima je sve bilo fingirano osim odštetnih zahtjeva osiguravajućim kućama.

U režiranim je nezgodama A.R. svoje suradnike angažirao kao vozače koji su u pravilu vozili jeftinija vozila, a onda bi oduzeli prednost, izravno udarili ili na neki drugi način oštetili kudikamo skuplji auto. Tako je oštećeno deset automobila visoke klase, kao što su BMW X5, BMW X6, Passat, Golf ili Peugeot. Potom bi A.R. od više osiguravajućih društava potraživao naplatu štete u iznosu od preko pola milijuna kuna. Dakako, sva su oštećena luksuzna vozila popravljena u radionici organizatora prevare koji je dobro poznavao mehanizam naplate štete. Većinu tih automobila bi prethodno kupio, ali vlasništvo ne bi prenio, pa se pred osiguravajućim kućama s punomoćima prethnodnih vlasnika pojavljivao kao njihov zastupnik.

Koristeći tu formulu, skupina je uspjela naplatiti preko 400.000 kuna, ali je zabilježen i jedan slučaj u kojemu nisu uspjeli dobiti traženih 80.000 kuna.

Kako su razotkriveni?

Sve je trajalo od 2013. godine, što je bilo dovoljno vremena da se pokrenu "priče i legende", a onda su signali doprli i do prometne policije kojima su neki detalji iz dobro režiranih prometnih nesreća bili sumnjivi. Zanimljivo je da ni u jednoj od tih prometnih nije uhvaćen vozač s tragovima alkohola u krvi, što govori da su "vozači-glumci" ipak bili oprezni kako ne bi ostali bez dozvole. Potom je policija, u suradnji s osiguravajućim društvima, sklopila mozaik "automobilske prevare".

U jednoj fingiranoj prometnoj nesreći u blizini Zadra, utvrdila je policija, luksuzni automobil je udaren dok je u njemu bio jedan od sudionika prevare koji je bio spreman riskirati i eventualne ozljede radi uvjerljivosti nesreće. U drugom slučaju, tako udaren automobil završio je na krovu.

Organizatora prevare policija sumnjiči da je za sebe zadržao veći dio novca te da je osobno sudjelovao u najmanje sedam prometnih nesreća. Protiv svih dvanaest osoba Državnom je odvjetništvu podnesena kaznena prijava zbog sumnje u počinjenje devet kaznenih djela zlouporabe osiguranja, a protiv 27-godišnjaka i dvojice 33-godišnjaka i zbog sprječavanja dokazivanja – kada su shvatili da im je policija na tragu, jednom od sudionika prevare "sugerirali" su što mora izjaviti kada mu policajci zakucaju na vrata.

 


 

20. travanj 2024 04:35