StoryEditorOCM
4 kantunaNASTAVAK PRIČE NA SUDU

Druga tužba Vesne Zubčić protiv Bolnice - želi mjesto pomoćnice ravnatelja!

7. ožujka 2017. - 10:45
vesna_zubcic3-030116

Bivša sanacijska upraviteljica Opće bolnice Zadar Andrijana Bedalov je krajem 2015. godine dala otkaz pomoćnici ravnatelja za ekonomska pitanja Vesni Zubčić, ali je Zubčić tužila OB i krajem prošle godine dobila presudu po kojoj ju Bolnica mora vratiti na posao i isplatiti joj 181.161 kuna naknade plaća uvećanih za zatezne kamate. Sadašnji ravnatelj Željko Čulina je to i učinio, Vesni Zubčić je isplaćena novčana naknada, ali je vraćena na radno mjesto višeg stručnog suradnika za poslove prodaje.

Zbog toga, Zubčić sada najavljuje novu tužbu protiv Bolnice, ali i nekih pojedinaca.

- Vratila sam se na posao 30. siječnja, ali mi je 17. veljače ponuđen ugovor o radu za radno mjesto stručnog suradnika za poslove prodaje. To nije suglasno ni Zakonu o radu ni sudskoj presudi, a mislim da nije ni moralno, kaže Zubčić u razgovoru za Slobodnu Dalmaciju.

Koje radno mjesto očekujete?

- Pomoćnice ravnatelja, ono s kojeg sam dobila otkaz.

Zašto vam to nije sada ponuđeno?

- Ne znam, valjda zato što je to radno mjesto popunjeno.

Je li točno da ste imali dva radna mjesta? Kako je to moguće?

- Točno je. Bila sam pomoćnica ravnatelja za ekonomske poslove i rukovoditelj Odjela za ekonomsko-financijske poslove. Zakon o zdravstvenoj zaštiti je 2009. godine ukinuo radna mjesta pomoćnika ravnatelja za ekonomske poslove, pa sam na internom natječaju dobila posao rukovoditelja Službe za ekonomsko-financijske poslove. Postupkom sanacije bolnica, vraćeni su pomoćnici, a po tadašnjoj sam sistematizaciji bila i rukovoditeljica Odjela i pomoćnica ravnatelja.

To je ono što i sada tražite? Zbog toga ćete tužiti Bolnicu?

- Da, namjeravam pokrenuti ovrhu protiv OB Zadar za povratak na radno mjesto pomoćnice ravnatelja ili voditelja Odjela za ekonomsko-financijske poslove. Uostalom, ponuđen mi je ugovor o radu koji se "sklapa temeljem sudske presude". Za takvo što prvi put čujem. Ali, ići ću i s pojedinačnim tužbama, protiv Andrijane Bedalov sigurno, možda i protiv još jedne ili dvije osobe, zaključuje Vesna Zubčić ne želeći otkriti radi li se o ljudima iz bolničke pravne službe.

Predrag Opačić


 

Bolnički hitni prijem je građen bez dozvole

Jeste li kao pomoćnica ravnatelja imali saznanja da se Objedinjeni hitni bolnički prijem gradi bez građevinske dozvole i da je otvoren bez uporabne dozvole?

- Jesam, imala sam saznanja o tome. Prema tumačenju tadašnjeg projektanta građevinska dozvola nije bila potrebna jer se radi o adaptaciji prostora stare bolničke kuhinje. Predeviđeni rok gradnje bio je šest mjeseci, ali se radilo nekoliko godina.

 

 "Iznenadilo me Vrančićevo svjedočenje"

U sporu "Lavčević inženjeringa" i "Lavčevića Zadar" protiv OB Zadar zbog dodatnih naknadnih radova na Centralnoj bolničkoj kuhinji od 1,7 milijuna kuna (s kamatama preko 3,2 milijuna), Trgovački sud je donio dvije presude na štetu OB, ali je predmet još na Visokom trgovačkom sudu koji mora odlučiti o žalbi OB Zadar. Iskazi svjedoka u tom su sporu povremeno bili vrlo kontradiktorni, a neki od njih su izjavljivali da je tadašnji ravnatelj Zvonimir Vrančić naknadne radove naručivao telefonom, te da je Vesna Zubčić sa svime bila upoznata. Vrančić je, pak, kazao da je on kao ravnatelj donosio samo načelne odluke.

- Iznenadilo me ono što su mediji prenijeli kao svjedočenje gospodina Vrančića. Ja ni po jednoj funkciji nisam imala ovlasti ni potpisivati ni odobravati te radove. Obveza nadzornog inženjera je obavijestiti ravnatelja da su sredstva potrošena i da nema mogućnosti njihovog legalnog ugovaranja, kaže Zubčić.

18. travanj 2024 20:40