StoryEditorOCM
4 kantunaREFORMISTI O KOMUNALNIM PROBLEMIMA

Jesu li stanovi za iznajmljivanje poslovni prostori, tko odgovara za razbijeno auto na plaćenom parkingu, želimo šetnicu od Punte Bajlo do Kožina!

Piše Zadarski.hr
2. ožujka 2017. - 21:57
20170302_100035

Na konferenciji za medije Reformista Zadarske županije govorilo se o onim temama koje su zapravo zadaća svake političke stranke a to je da prepoznaje probleme u svojoj sredini, da nudi rješenja i da se bori za to da se rješenja i primjene.

Razgovarajući s građanima o problemima o kojima žele da progovorimo u Gradskom vijeću, zaključili smo da je prvorazredan problem naših građana parkiranje na poluotoku, a potom i nezadovoljstvo previsokim računima za vodu u višestambenim zgradama gdje se obračun vrši prema broju članova.

Svjedoci smo da je Poluotok zahvatila opća apartmanizacija, i da je na sreću, interes turista čak i veći barem u sezoni. No, nisu svi građani korektni i pristojni. Mnogi stanari se žale na neprijavljene članove obitelji i turiste što rezultira povećanim računima za vodu, onima koji obično troše manje količine od obračunatih.

Nedavna objava rezultata o broju prijavljenih zgrada za energetsku obnovu sredstvima iz EU fondova izazvala je također lavinu nezadovoljstva građana sa upraviteljima zgrada, pa ćemo i to pitanje postaviti ponovo na Gradskom vijeću.

Stanari su nezadovoljni i nejasnom legislativom oko kategorizacije apartmana tj. nije posve jasno jesu li stanovi koji su registrirani za iznajmljivanje poslovni prostori ili ne. Naime, to povlači velik broj pitanja od plaćanje pričuve po uvećanom koeficijentu do komunalne naknade.

Obećali smo zatražiti od zakonodavaca da se ova pitanja pod hitno reguliraju i da budu pravedna prema svim građanima.

Komunalna pitanja su najznačajnija za svakodnevni život građana, stoga ćemo gradskoj upravi predložiti da imenuju Odluke o komunalnoj naknadi, kako bi pravila bila jasna i kako bi se uveo red i pravedna raspodjela onih negativnih efekata koje turizam sobom donosi.

Moram naglasiti da nemam ništa protiv iznajmljivača ali se zalažem za red i pravednost, zaključila je Vesna Sabolić.

Na komenalne probleme osvrnula se i potpredsjednica Županijske organizacije Reformista, Vlasta Mišurac.

Konstantno se govori o neplaćenim parkirnim kartama, automobilima koji su zatvorili prolaz invalidskim i dječjim kolicima, koji su zatvorili prolaz u nečije dvorište, o kamperima koji kampiraju na parkiralištu... ali nitko ne govori o nama vozačima koji smo uredno platili svoje parkirne karte, uredno parkirali tako da ostavimo dovoljno mjesta i za pješake i za kolica.

Ostavimo tako uredno parkiran automobil sa uredno plaćenom parkirnom kartom i na povratku zateknemo razbijeno i devastirano vozilo. Zovemo policiju i nakon očevida dobijemo odgovor da će se krivac teško pronaći i da bi bilo puno lakše kada bi bile postavljene kamere. Nazovete koncesionara parkinga i dobijete odgovor da kamere imate na parkingu na Relji!? Da li to znači da bi svi trebali parkirati na Relji ispod tih par kamera?

Zar se trebamo pomiriti s tim da nikad ne znamo što ćemo zateći kada se vratimo po svoj automobil a sve smo svoje obveze uredno podmirili?

Ima li tvrtka koja ima koncesiju za naplatu parkinga nešto za ponuditi osim naplate i pisanja kazni?

Kako je moguće da koncesionar nema apsolutno nikakvu odgovrnost?,izjavila je Vlasta Mišurac.

O razvoju zdravstvenog turizma govorila je doktorica Dubravka Finka koja je kazala kako je potrebno približiti se potrebama i zahtjevima društva unutar kojeg djelujemo, kao i planovima, projektima i vizijama za boljitak lokalne zajednice.

Potreban je konsenzus svih političkih opcija u gradu i županiji kako bi se pridružili projektima koji drugi već provode a koji su u funkciji javnog dobra našeg grada i županije.

Predlažemo uređenje šetnice uz more od Punte Bajlo do Kožina, uređenje javnih plaža kao terapeutskih plaža, uz rekrativne i sportske sadržaje, gdje od je to moguće, uređenje SB za ortopediju u Biogradu te uređenje javnih parkova sa pomagalima za vježbu starije populacije (kineski parkovi).

Poznato je da se osobama sa kardiološkim problemima preporučuju duge šetnje, tako da bi izgradnja jedne takve šetnice bila korisna kako našim građanima tako i razvoju zdravstvenog turizma.

Nedavno su krenule besplatne radionice učenja kineskog jezika. Trebali bi potražiti pomoć kineskog velespolanstva, a vjerujem da bi rado pomogli u educiranju i provedbi uređenja parkova sa pomagalima za stariju populaciju, rekla je Dubravka Finka.

25. travanj 2024 20:36