StoryEditorOCM
4 kantunaZADARSKA PROFESORICA ODGOVARA NA OPTUŽBE ZA PLAGIJAT

Sanja Knežević: Nikola Šimić Tonin me proganja već tri godine, morala sam ga prijaviti policiji zbog uznemiravanja!

Piše Ana Vučetić Škrbić i Ivica Nevešćanin
4. ožujka 2017. - 15:55
Nikola Šimić Toninkn130206sikrnikolasimictonin2

Predstojnica Odsjeka za hrvatski jezik i književnost Sveučilišta u Zadru doc. dr. sc. Sanja Knežević prijavljena je Etičkom povjerenstvu Filozofskog fakulteta u Zagrebu zbog navodnog plagiranja svoje doktorske disertacije pod nazivom "Mediteranski tekst hrvatskoga pjesništva". Prijavu protiv Knežević prošlog je tjedna podnio književnik i književni kritičar Nikola Šimić Tonin tvrdeći kako je ona u svojoj disertaciji, koja je poslije objavljena i kao knjiga, u potpunosti preuzela navode iz jedne njegove književne kritike, pa čak i cijelu ideju, a da ga nije nigdje spomenula ili citirala.

Nakon što je njegova prijava, kaže, godinu dana ležala u nečijoj ladici u Ministarstvu znanosti, Šimić se na kraju odlučio obratiti direktno Etičkom povjerenstvu Filozofskog fakulteta u Zagrebu gdje je Knežević doktorirala na Odsjeku za kroatistiku.

Šimić nam je rekao kako je do spoznaje o plagiranju došao sasvim slučajno, kada mu je u ruke došla knjiga Sanje Knežević o mediteranskom pjesništvu.

Citirala me bez spomena

- Kako sam se i sam bavio tom temom, zanimala me nova knjiga, ali kad sam krenuo čitati, ostao sam šokiran. Nisam mogao vjerovati da je autorica preuzela i ideju i sve navode iz moje književne kritike objavljene godinu i pol dana ranije, a da me pritom niti jednom nije spomenula niti citirala! Riječ je o kritici pjesničke zbirke Tomislava Marijana Bilosnića "Približavanja ptica", koju sam napisao upravo na njegovu molbu. Ta je kritika objavljena na nekoliko mjesta, a navode iz nje poslije je u svojoj knjizi "Život na sudbini vulkana", koja se bavi Bilosnićevim pjesništvom, preuzeo i dr. sc. Igor Šipić. U toj su knjizi svi moji navodi uredno citirani od strane dr. Šipića i na pet se mjesta spominjem kao autor. A docentica Knežević, koja poslije uzima te iste moje navode, mene nigdje ne spominje iako je sasvim jasno tko je njihov autor. Svatko tko je jednom pisao znantsveni rad zna koje su njegove zakonitosti, zna to i docentica Knežević, i zato sam bio u šoku čitavši njezinu disertaciju - kaže Šimić, koji se nakon toga javio Sanji Knežević.

I upravo ta komunikacija razlog je što je Šimić odlučio sve prijaviti Etičkom povjerenstvu.
- Ne želeći nikome oduzimati ni egistenciju ni napredovanje u karijeri, a još manje dizati buku oko svega, u jednoj službenoj i kulturnoj komunikaciji docenticu Knežević upoznao sam s time što je napravila i tražio onaj minimum etičke korektnosti, odnosno da mi se ispriča i u fusnotama navede kao autora. No, kao odgovor sam dobio službeni dopis koji se svodi na to da ona nije znala za moju kritiku - iako je to nemoguće jer ju je preuzela iz knjige gdje sam uredno citiran - kao i to da bi me, da je znala, sigurno navela kao izvor. I zahtjev da joj se više ne obraćam. O tome da će pogrešku ispraviti ili se ispričati niti riječi. Zato sam sve odlučio prijaviti jer ako u znanstvenoj znanosti ne možemo ispoštovati taj minimum etičke korektnosti, onda nam takva copy paste znanost i ne treba - završava Šimić.

Komentar na optužbe za plagijat zatražili smo od predstojnice Odsjeka za hrvatski jezih i književnost doc. dr. sc. Sanje Knežević koja smatra da je potpuno neosnovano izvrgnuta lažnim optužbama i javnom sramoćenju.
- Već tri godine gospodin Nikola Šimić Tonin pokušava dokazati nešto za što nema nikakvog osnova, a to je da sam ja u svojoj doktorskoj disertaciji koristila jednu njegovu književnu kritiku bez navođenja izvora. On me već tri godine proganja zbog toga šaljući meni i mojim nadređenima optužujuću i neprimjerenu elektronsku poštu, zbog čega sam ga u jednom trenutku bila primorana prijaviti policiji za uznemiravanje. Napravila sam to 2015. godine, a 4. prosinca iste godine iz DORH-a sam dobila obavijest da je gospodin Šimić Tonin protiv mene počinio kazneno djelo klevete protiv časti i ugleda.

No kako DORH po službenoj dužnosti ne podnosi prijave za takva djela, meni je stavljeno na raspolaganje da ga osobno tužim. Ja to nisam napravila jer se to kosi s mojim osobnim svjetonazorom i jer ne želim idućih pet godina života potrošiti uznemiravajući sebe i svoju obitelj.

Što se pak tiče njegove prijave, ona je u potpunosti neutemeljena.

Bačeno je blato na mene

Naime, još u sinopsisu svoje disertacije koju sam podnijela na Filozofskom fakultetu u Zagrebu 2008. godine navela sam ideju za koju me gospodin Šimić Tonin optužuje da sam je preuzela iz njegove književne kritike. Godinu dana kasnije taj sinopsis je prihvatilo i vijeće Filozofskog fakulteta u Zagrebu. Dakle, puno prije nego što je on o tome uopće pisao. To sam osobno kazala u odgovoru na prvi mail gospodinu Toninu u kojem me prozvao za tzv. plagijerizam, ali on to nije htio prihvatiti nazvavši me pogrdno „brzom doktoricom“.

Isti pogrdni termin kasnije je koristio i u obraćanju meni nadređenima. Nadalje želim reći da Etičko povjerenstvo Filozofskog fakulteta u Zagrebu ne vodi postupak protiv mene, nego provjerava osnovanost prijave godpodina Šimić Tonina protiv mene. Ma nek se vodi i sto prijava protiv mene, ali za to postoji demokratska procedura, a ne prozivanje u medijima. O svemu sam razgovarala i s upravom Zadarskog sveučilišta, o rečenom slučaju upoznala sam sve profesore i kolege na Odsjeku koji mi pružaju divnu profesionalnu i ljudsku podršku.

Također, studenti me silno ohrabruju i neprestano dobivam mailove njihove podrške. Svima im ovim putem želim zahvaliti na ohrabrenju i podršci! Posebno mi je bilo važno razgovarati sa studentima jer sam se pred njima osjetila posramljeno, s obzirom da je bačeno blato na mene, na naš Odsjek, ali neizravno i na cijelu akademsku zajednicu. Nije mi stvarno jasno da se tako lako može javno blatiti čovjeka bez utemeljenih tvrdnji – kazala je doc. dr. Sanja Knežević.



Etičko povjerenstvo: Provjerit ćemo
Predsjednik Etičkog povjerenstva Filozofskog fakulteta u Zagrebu, dr.sc. Borislav Grgin potvrdio nam je kako su zaprimili službenu prijavu protiv dr. Knežević i kako su po njoj već postupali.
- Etičko povjerenstvo tražilo je od matičnog odsjeka, a to je je u ovom slučaju Odsjek za kroatistiku, formiranje Stručnog povjerenstva koje će utvrditi je li prijava o plagiranju utemeljena. Kada to povjerenstvo donese odluku, Etičko povjerenstvo će po njoj dalje postupiti u skladu s našom uobičajenom procedurom - kaže dr. Grgin koji nije mogao precizirati koliko će cijeli postupak trajati. 

20. travanj 2024 02:10