StoryEditorOCM
4 kantunaKONAČNO STIGLA REAKCIJA

Iz gradske uprave nazivaju obrtnike i traže otvaranje poslovnih prostora - je li to kraj lažnih renoviranja?

Piše P.O.
7. ožujka 2017. - 23:45
poslovni_prostori2-151214.JPG

Koncem prošlog mjeseca Zadarski.hr je objavio tekst o ogromnom broju zadarskih poslovnih prostora, mahom na Poluotoku, na kojima odmah po završetku turističke sezone osvanu obavijesti o renoviranju. Kao da je riječ o nekoj vrsti "zaraze", brojni izlozi su oblijepljeni bijelim papirom ili novinama, a u unutrašnjosti većine tih prostora, pa i onih u vlasništvu Grada Zadra, mjesecima se ne događa apsolutno ništa osim što se čeka Uskrs i početak nove turističke sezone.

Već godinama, najuočljivi je višegodišnji primjer takvog "renoviranja" gradski prostor na Narodnom trgu u kojemu "Jadera" ima slastičarnicu. Ubrzo nakon objave teksta o fingiranim obnovama poslovnih prostora, konačno je reagirala i gradska uprava.

Početkom tjedna najmoprimce, korisnike gradskih poslovnih prostora nazivaju gradske komunalne službe upozoravajući ih da im u ugovorima s Gradom Zadrom stoji da preko zime mogu biti zatvoreni do 30 dana. Istina, iz gradske uprave kažu da se toleriralo i zatvaranje prostora na dva mjeseca, ali je sadašnja reakcija gradske uprave uslijedila jer je već ožujak, pa se "zimsko obnavljanje" dobrano oteglo.

Svojevrsno upozorenje o "kraju sezone renoviranja", s pozivom na hitno otvaranje lokala, otišlo je na sve adrese korisnika gradskih prostora za koje su komunalni redari uočili da predugo ne rade. U njihovoj se evidenciji tako našao i obrtnik kojemu obavijest nije baš najbolje legla:

-Nije mi jasno: ja prodajem sladoled i ako otvorim lokal u zimskim mjesecima samo ću imati gomilanje troškova, jer kome ću preko zime prodati sladoled, kaže ovaj obrtnik ni sam ne znajući kakav će potez povući nakon što su ga kontaktirali iz gradske uprave.

Dakako, riječ je o zaista specifičnom slučaju u kojemu bi možda moglo doći i do redefiniranja ugovora o najmu s gradskom upravom, ali to nikako ne znači da u velikoj većini slučajeva nije riječ o "lažnim renoviranjima" kroz koje korisnici gradskog prostora u stvari obavljaju "zimsko kresanje troškova" drastično kršeći postojeće ugovore o najmu.

 

26. travanj 2024 05:16