StoryEditorOCM
4 kantunaODMOR IZ NOĆNE MORE

Grad Zadar mora platiti odštetu turistkinji kojoj je na Poluotoku kamen od 5 kg pao na glavu!

8. ožujka 2017. - 16:47
turistkinja_presuda2-070317

Grad Zadar mora platiti 28 tisuća kuna odštete njemačkoj turistkinji Stefanie Penz kojoj je, dok je šetala gradom pao kamen na glavu.

Incident se odigrao 9. srpnja 2007. godine oko 16,45 sati nakon što je 24-godišnja Njemica izašla iz prolaza Ulice Jurja Barakovića prema Gradskoj tržnici na Poluotoku. S 3,6 metara visoke arkade gradskih zidina odlomio se pet kilograma težak kamen i nanio joj posjekotinu i hematom gornjeg dijela čela, hematome ramena i leđa, te potres mozga.

Deset godina od incidenta prvostupanjskom presudom sutkinje Općinskog suda u Zadru Sanje Dujmović, utvrđeno je da je za nesreću odgovoran Grad Zadar jer nije održavao zaštićeni spomenik kulture što je bio dužan učiniti. Uz odštetu od 28 tisuća kuna, Grad je dužan Njemici platiti i parnični trošak od 18.830,00 kuna.

- Za štetu nastalu odlamanjem kamena, koji predstavlja opasnu stvar, sa kamenog luka zgrade koja je u vlasništvu Grada Zadra odgovara upravo tuženik, odnosno Grad Zadar. Tuženik odgovara za naknadu štete tužiteljici jer je navedena nekretnina zaštićeni spomenik kulture čije je održavanje tuženik zadužen temeljem čl. 13.,16. i 40. Statuta Grada Zadra - navodi se u obrazloženju sutkinje Dujmović.

U odgovoru na tužbu grad Zadar je, naime, u cijelosti osporio osnovanost i visinu zahtjeva njemačke državljanke navodeći kako u vrijeme incidenta nije bio vlasnik nekretnine sa koje je pao kamen, te da slijedom toga nije odgovaran za održavanje nekretnine niti je mogao znati u kakvom je stanju.

- Grad Zadar u vrijeme događaja 2007. godine nije bio uknjižen kao vlasnik već tek 2010. godine dokada je nekretnine bila uknjižena kao društveno vlasništvo, pa tužena strana ističe prigovor promašene pasivne legitimacije jer bi pasivno legitimirana mogla biti i Republika Hrvatska - navodi se u odgovoru na tužbu Grada Zadra kojeg je zastupao odvjetnik Marin Batur.

Sud je međutim u postupku utvrdio da navodi grada Zadra kako je prijeporna katastarska čestica bila uknjižena kao društveno vlasništvo ga ne oslobađaju odgovornosti.

- Nesporno je utvrđena činjenica da se prijeporna čestica na dan 24. srpnja 1991. godine nalazila u granicama građevinskog područja i tuženik je bio zadužen za održavanje – navela je sutkinja.

Njemačka državljanka ustala je tužbom protiv grada Zadra 2008. godine nakon što nije uspjela nagodbom, odnosno izvansudski, riješiti predmet jer Grad Zadar nije htio u tome sudjelovati. Nakon gotovo deset godina sudovanja u odšteti u iznosu od 28 tisuća kuna na koncu joj je podmirena i uništena krvava odjeća, odnosno majica i hlače u iznosu od 150 eura, pregled u ordinaciji specijalista za internu medicinu od 10 eura, te parking od 1,50 eura.

Za uništeni godišnji odmor tijekom kojeg je očekivala opušten i ugodan boravak u Hrvatskoj, odmor i zabavu, a ne i neugodu, boli i strah dosuđen joj je iznos od tri tisuće kuna. Unatoč provedenoj rehabilitaciji, kako navodi u tužbi, na čelu joj je iz Zadra ostao veliki ožiljak koji joj smeta u svakodnevnom životu te se zbog toga nelagodno osjeća u kontaktu s drugim ljudima. Još i danas ima česte glavobolje, poteškoće s koncentracijom, smetnje prilikom spavanja te prilikom promjena vremena osjeti bol u ramenima i vratnoj kralježnici.

 

UMIROVLJENICA UPALA U BUNAR I POGINULA, KRIVAC - GRAD ZADAR

U siječnju prošle godine Općinski sud u Zadru donio je još jednu prvostupanjsku presudu u kojoj Grad Zadar mora platiti odštetu za nesreću koja je u ovom slučaju, nažalost, imala tragične posljedice. U ožujku 2014. godine 75-godišnja poluslijepa Ružica Peleško stradala je šetajući pokraj Doma za starije i nemoćne osobe u Zadru, čija je bila korisnica. Upala je u nešto više od metra duboki bunar u razini zemlje i ugušila se. Grad Zadar, kako je tada utvrdio sudac Ivica Marinović, nije zaštitio bunar u svom vlasništvu, inače dio kanalizacijske infrastrukture, premda je bio opasan jer se nalazi u parku kroz koji prolaze ljudi, a nije bio zatvoren. Tek nakon što je nesretna žena izgubila život, gradske službe su žurno zatvorile bunar i postavile metalni poklopac. Tužbu je podnijela obitelj pokojnice, a sud je dosudio 370 tisuća kuna odštete dvjema kćerima i sinu Ružice Peleško, te još 49 tisuća kuna koje Grad mora platiti na ime troškova postupka.

24. travanj 2024 19:12