StoryEditorOCM
4 kantunaOPROŠTAJ BOŽIDARA KALMETE

Povlačim se jer im neću dati taj gušt da budem tema lokalnih izbora i da napadaju u kampanji čitav HDZ preko mene!

Piše M. Kalajžić
7. ožujka 2017. - 20:52
hdz9-070317

- Mnogi su bili uvjereni da ću se kandidirati za gradonačelnika, ali ja sam odluku o povlačenju donio iz razloga što su praktično svi, SDP i njegovi sateliti, pa i neke druge stranke, svu svoju kampanju gradili na napadima na mene. Ja sam na to navikao i to me ne smeta niti me puno dira, ali bi oni to oni proširili naravno i na HDZ ovdje u Zadru, pa i na cijelu Hrvatsku. Ja bih bio tema lokalnih izbora i taj im gušt neću dati. Ja sam se maknuo, jer moram voditi računa o HDZ-u i o svojoj obitelji, a imamo kandidata, dr. Branka Dukića, koji će sigurno pobijediti, to kažu sve ankete. On ima ne samo moju apsolutnu potporu, već i potporu Gradskog odbora HDZ-a, svi smo jedinstveni i složni u potpori njemu kao kandidatu, kao i za Božidara Longina, kao kandidata za župana. Oni će biti oba pobjednici na ovim izborima. To je bio moj motiv i zbog toga sam ovakvu odluku donio – rekao je Božidar Kalmeta na konferenciji za novinare u utorak gdje je predstavljen kandidat HDZ-a za gradonačelnika dr. Branko Dukić.

Kalmeta ostaje gradonačelnik do kraja mandata, a nakon toga će, kazao je, vjerojatno u mirovinu jer drugih opcija nema.

- Ja sam član HDZ-a i to od prvih dana 1989. godine, ostat ću to i dalje, a činit ću sve da u Zadru i Zadarskoj županiji HDZ i dalje ima potporu građana kao i do sada jer niti jedna druga politička opcija u ovom gradu ne bi u proteklom razdoblju napravila ni približno toliko dobroga za građane ovoga grada i županije kao HDZ. I to svatko vidi. Nisam to ja sam napravio, to smo svi mi kao tim napravili, naravno i građani Zadra koji su dali HDZ-u legitimitet da to može napraviti. Nikad u Zadru nije bilo više zaposlenih, a manje nezaposlenih, naravno problema ima još, ali više od onog što smo svi mi skupa učinili u proteklom razdoblju od hrvatske neovisnosti do danas, nije se moglo. Nije mi se teško rastati od funkcije gradonačelnika niti od ministarstva, ja sam realan i racionalan čovjek, ovo je moj grad, ja ovaj grad volim, tu sam se rodio, tu ću i umriti i dok god budem moći ja ću se boriti za interese ovog grada – kazao je Kalmeta dodajući u šali kako je registriran i u veteranima NK Arbanasi za koje namjerava igrati nogomet, ubuduće puno češće.

Dr. Branko Dukić ugledan je liječnik i voditelj odjela ginekologije u Općoj bolnici Zadar, nada se i - budući gradonačelnik Zadra.

- Dugo sam u politici, doduše puno više posredno nego što ću biti sada neposredno. Samo je bilo pitanje tko će biti kandidat, sada kad se zna da sam to ja, samo ćemo nastaviti graditi kontinuitet grada Zadra da idemo prema naprijed i učinimo ga što ugodnijim mjestom. Ja sam i predsjednik Lige za borbu protiv raka i nadam se da će Grad Zadar, sa mnom na čelu, participirati u nabavci linearnog akceleratora koji je potreban građanima Zadra za što bolje liječenje. Za kandidatkinju SDP-a Sabinu Glasovac ne bih ništa posebno komentirao, oni imaju svoj program, mi svoj, ne obaziremo se na nju i njihov program jer znamo da nikad ništa nisu napravili za ovaj grad, a mi uvijek idemo naprijed i stvaramo novo.

- Kažu neki građani da je šteta što bi mogli izgubiti odličnog liječnika?

- Ja se slažem dijelom, da ne budem neobjektivan, ali pred nama su neki ciljevi sada koji možda nadilaze to moje zvanje koje smo sad stavili ad acta, da pomognemo cijelom gradu i da napreduje kao i do sada. Nema veze da liječnik bude političar ili da elektrotehničar bude političar. Nije važno zanimanje, samo je do čovjeka ima li želju pomoći cijeloj zajednici i na taj način pomoći svim građanima. Kampanja će biti – kratka, a što se tiče zamjenika, napravit će se tim koji odgovara nekim mojim nedostacima, tako da me upotpune kao gradonačelnika – rekao je dr. Dukić.

Božidar Longin je istaknuo da je gospodarstvo ono ćemu će se najviše posvetiti i što će najviše razvijati u Zadarskoj županiji.

 

Gordan Jandroković, glavni tajnik HDZ-a:
- Poruka koju želimo uputiti jest ta da je HDZ u gradu Zadru i Zadarskoj županiji najjača politička stranka, ovo je naša utvrda i mi ćemo je obraniti i ovaj put kao i puno puta do sada. Imat ćemo župana i gradonačelnika Zadra i velik broj gradonačelnika i načelnika u ostalim jedinicama. Naše organizacije na terenu same su odlučile tko će biti njihovi kandidati, takav je slučaj i s odlukom da kandidat za župana bude Božidar Longin, a kandidat za gradonačelnika Zadra bude dr. Branko Dukić. Posebno bih želio izraziti zahvalnost Božidaru Kalmeti na širini, političkoj i ljudskoj, što je procijenio u ovom trenutku da je dobro za HDZ da idemo s kandidatom dr. Brankom Dukićem. On je zaista puno napravio za ovaj grad, iznimno cijenimo njegov dosadašnji doprinos, cijenimo ga i kao stranačkog kolegu i sasvim sigurno da će se ta suradnja nastaviti i u budućnosti.

 
25. travanj 2024 03:02