StoryEditorOCM
4 kantunaFOTO: PROSVJEDNO OBILJEŽAVANJE DANA ŽENA

Građanima dijelili sendvič s dvije fete pršuta u znak podrške Suzani Šešo

Piše Ana Franić, Iva Ivanac
8. ožujka 2017. - 15:20
prosvjed_am2-080317_resize.JPG

U organizaciji Novog sindikata, TEHNOS-a i Akcije mladih danas je prosvjedno obilježen Međunarodni dana žena.

Prosvjednim maršom od trgovačkog centra Relja, ulicama grada Zadra do zgrade Suda te dolaskom na Narodni trg, prosvjednici su željeli upozoriti javnost o situaciji u kojoj se nalaze žene na tržištu rada zaposlene u djelatnosti trgovine.

Na trgu su održali snažni ljudski prosvjed protiv nepravde koja se radi na dnevnoj bazi svim zaposlenicima u trgovačkoj djelatnosti, ali su isto tako dali podršku Suzani Šešo da nastavi u svojoj borbi protiv nepravde iskazane u izvanrednom otkazu te su simbolično građanima dijelili sendviče s dvije fete pršuta.

- Javljaju mi se i druge žene diljem Hrvatske preko društvenih mreža koje su prošle ili prolaze ono što ja trenutno prolazima. Priče su strašne, a nije u pitanju samo gospodarski sektor. Poruka svima je da se učlane u sindikat jer sami ne mogu postići ono što sam ja postigla do sada, kao prvo ne bi imala mogućnost ni ići u pravnu borbu, kazala nam je Suzana Šešo, bivša radnica Interspara.

Nažalost ovaj slučaj otvorio je Pandorinu kutiju te pokazao kako ona nije jedina u Hrvatskoj koja je dobila otkaz radi banalnog razloga. Upravo su zbog toga prosvjednici danas odlučili upozoriti tko je kriv za loše stanje radnih, ženskih i općenito građanskih i ljudskih prava u Hrvatskoj. Simboličnim postavljanjem vage s natpisom "Pokvareno" ispred zgrade Suda željeli su ukazati na to kako svi pred sudom nisu jednaki.

- Suzana Šešo ide dalje u boj i mi joj u tome pomažemo jer to je nedopustivo u sustavu bilo kakvih vrijednosti. Nevjerojatno je da netko u 2017. godinu u Hrvatskoj za vrijednost manju od dvije kune može dobiti izvanredni otkaz dok svaki dan svjedočimo milijunskim pronevjerama i krađama kojima vrijeđaju naš intelekt i onda nam tumače da se treba poštivati zakon. Upravo na ovom slučaju vidimo nekoga, tko nije politički zaštićen, da prolazi kalvariju kako bi dokazao osnovno pravo, a to je da bude čovjek odnosno žena, da radi i da za taj posao bude dostojno plaćen, rekla nam je Marjana Botić, županijska vijećnica Akcije mladih.

Sindiklaci traže zabranu rada nedjeljom jer je to jedina mjera koja može suzbiti zlouporabu rada i zaštititi žene od izrabljivanja u trgovini, zabranu nedopuštenog videonazora koji sve češće služi za nadzor i ucjenu radnica, a ne zbog njihove zaštite. Također traže rad na određeno i plaćen i ograničen prekovremeni rad ali i strože kazne za vođenje dvostrukih i trostrukih evidencija o radnom vremenu.

19. travanj 2024 02:48