StoryEditorOCM
4 kantunaDARUJTE AKO VAM NE TREBA

Do utorka se u Gradskoj knjižnici prikupljaju slikovnice i društvene igre za djecu!

Piše L.B.
12. ožujka 2017. - 13:21
slikovnice6-100317.JPG

U zadarskoj Gradskoj knjižnici prikupljaju se rabljene slikovnice i knjige za djecu – povodom Međunarodnog dana darivanja knjiga ova akcija traje do 14.ožujka, a od 14.veljače, kada je započela, prikupljeno je više od stotinu slikovnica, društvenih igara i knjiga.

- Očekujemo još veliki broj naslova, jer se akcija provodi i u nekim dječjim vrtićima – kaže dipl.knjižničarka Vesna Karuza, djelatnica na Dječjem odjelu zadarske Gradske knjižnice.

Svake godine prikupljene knjige se daruju. Prošle godine je oko 200 naslova poklonjeno vrtiću na otoku Silbi, pretprošle je dio predan Odjelu za pedijatriju zadarske bolnice, dok će se ove godine prikupljene slikovnice i knjige rasporediti na dvije destinacije: dio ide vrtiću u mjestu Lukoran na otoku Ugljanu, dok će drugi dio biti darovan igraonici u mjestu Srb u općini Gračac.

- U Srbu nemaju ni dječji vrtić, otvorili su improviziranu igraonicu kako bi se djeca socijalizirala prije polaska u školu. Nemaju ništa, samo bibliobus zadarske Gradske knjižnice tamo dolazi jednom u 15 dana – kaže Karuza.

- Od iznimne su koristi ovakve akcije kojima omogućavamo djeci u udaljenim i malim mjestima upoznavanje sa velikim brojem popularnih slikovnica i dječjih knjiga. Nisu zanemarive ni dječje igre, i to nam Zadrani donose, od „Čovječe ne ljuti se“ do šaha i nekih modernijih dječjih društvenih igara. Upravo nam je cilj da se djeca ne izoliraju jedni od drugih i gledanjem u internet, već da se kroz takve igre druže, razvijaju komunikacijske vještine i da budu upućeni jedni na druge – ističe Vesna Karuza.

Djeca koja, najčešće u pratnji roditelja, donose svoje stare slikovnice u Gradsku knjižnicu su predraga u svojoj dobroti i osjećaju se korisnima, kaže knjižničarka Karuza.

- Sve je više roditelja koji potiču djecu da daruju. Djeca daruju knjigu koja im više ne treba, znaju da čine dobro djelo. Ugodno je iznenađenje da je takvih roditelja sve više, da smo kao društvo bolji, a sve prikupljene slikovnice i knjige zaista odu na prava odredišta, gdje imaju svrhu – naglasila je Karuza.

20. travanj 2024 05:56