StoryEditorOCM
4 kantunaSVJETSKI TJEDAN GLAUKOMA

U srijedu na Narodnom trgu besplatno mjerenje očnog tlaka

Piše Ana Franić, Iva Ivanac
13. ožujka 2017. - 12:58
vid

Povodom Svjetskog tjedna glaukoma, u Zadru se devetu godinu za redom organizira mnoštvo aktivnosti kako bi se sve građane upozorilo na tu bolest.


- Glaukom je jedan od vodećih uzroka sljepoće u svijetu i jedna kronična progresivna  bolest koja u konačnici vodi do gubitka vida. Zato je vrlo važno da se na vrijeme otkrije i na vrijeme krene s terapijom jer se znatno može usporiti progresija bolesti, rekla je doktorica Suzana Kovačević.


Koliko je glaukom važan zdravstveni problem najviše pokazuju podaci da je prošle godine u Zadarskoj županiji 3 200 ljudi podvrgnuto terapiji, što ispada negdje oko dva posto odrasle populacije u županiji. Većina oboljelih su osobe starije od 60 godina, a poslije 40te godine života preporuča se kompletan oftamološki pregled.


Odjel za oftalmologiju za građane organizira besplatno mjerenje očnog tlaka u srijedu, 15. ožujka 2017., od 10:00 – 12:00 sati na Narodnom  trgu a u četvrtak, 16. ožujka, od 09:00 – 13:00 u predavaonici Odjela za pedijatriju (II kat) Opće bolnice Zadar.


Također se po prvi put u suradnji s Narodnim muzejom organizira, u utorak, 14. ožujka, s početkom u 12 sati izložba "Glaukom Tihi kradljivac vida" u Gradskoj loži.


Ovogodišnji tjedan glaukoma se organizira u suradnji s Općom bolnicom Zadar, Zavodom za javno zdravstvo, Sveučilištem u Zadru, Hrvatskom akademijom medicinskih znanosti, Udrugom slijepih i Pikado savezom Hrvatske.
 

25. travanj 2024 17:02