StoryEditorOCM
4 kantunaNAKON BIZARNOG POŽARA NA SMILJEVCU

Umirovljenica Nada Matić. "Čuli smo čudno pucketanje, a onda smo vidjeli nekoliko metara visok plamen!"

16. ožujka 2017. - 13:00
pozar_smiljevac6-150317

Na tisuće plastičnih boca planulo je u utorak navečer na zadarskom predjelu Smiljevac, a iz bizarnog požara, zbog kojeg je čitav istočni dio grada smrdio po izgorenoj plastici, 72-godišnjeg sakupljača J.S. spasili su srednjoškolci.

- Moram priznati da sam u velikom šoku zbog svega što se dogodilo. Cijelu noć sam na ulici i nisam ništa jeo, no držim se. Ne znam gdje ću sada dok traje očevid. Hvala momcima što su me izvukli i prebacili preko ograde iz zatvorenog dvorišta - kazao je 72-godišnjak u Zadru poznat po 'boemskom' načinu života nakon što je ugašen nekoliko metara visok plameni stup zapaljene ambalaže koju je desetljećima odlagao u dvorištu svoje kućice u ulici Ivana Lucića na Smiljevcu. Zbog ogromnih naslaga smeća vatrogasci su morali vući cijevi dvadeset metara da bi uopće mogli doći do vatre. Smjenjivali su se čitavu noć jer su naslage smeća neprestano tinjale, a vatra je se povremeno rasplamsavala čak i u srijedu ujutro.


- Bavim se humanitarnim radom. Riječ je o različitim stvarima koje stalno skupljam za siromašne. Nije riječ samo o plastičnoj ambalaži, već i o odjeći, te ostalim stvarima za potrebite. Slao sam ih i u Slavoniju kada je bila poplava, no sada ću razmisliti hoću li to više držati ovdje. Sve se dogodilo iznenada i mislim da se to može svakome dogoditi. Spremao sam roštilj i očito ga nisam baš dobro ugasio. U blizini je bilo ulje i mast, pa je to sve buknulo - kazao je 72-godišnjak zbog kojeg se na noge digao cijeli Smiljevac, a policija je u jutarnjim satima ogradila područje policijskom trakom kako bi napravila očevid.


- Sjedili smo i uživali u mirnoj večeri kad smo čuli čudno pucketanje. Provirili smo vani i smrzli se od šoka. Vatra je bila na prozoru na 'vrh' kuće, a u pozadini je gorjelo cijelo dvorište. Plamen se uspinjao desetak metara u vis uz stablo i prijetio da će nas progutati. Bilo je strašno - ispričala je umirovljenica Nada Matić nakon što je ispod kuće ugledala požar kakav nije očekivala ni u najgoroj noćnoj mori. U zatvorenom dvorištu čudnovatog susjeda koje se vidi s njezinog prozora plamtjela je velika vatra. On je bio zarobljen, no srećom su tuda prolazili učenici pa su se popeli na ogrdau i izvukli ga. Vatrogasna smjena je tek u srijedu ujutro napustila požarište, a jedno vozilo je tijekom jutra patroliralo i provjeravalo da se plastika i nagomilano smeće ponovno ne upali.


- Ovo nikad nismo ovo doživjeli. Vatra je gorila tri sata, a tu je bilo smeća kao na omanjem deponiju. To bi sve trebalo raščistiti. Sramota je da postoji ovako nešto usred grada. Moglo je sve završiti puno gore jer je u blizini bila boca plina. Srećom sve je prošlo bez ozlijeđenih ljudi – ispričali su ogorčeni Smiljevčani. Požar kakav nisu doživjeli držao ih je budnima do sitnih noćnih sati, a zapovjednik JVP-a Željko Šoša prijavio je slučaj Komunalnom redarstvu Grada Zadra zbog velikih količina sekundarnog otpada deponiranog u stambenoj zoni, što predstavlja opasnost za zdravlje građana.


- U dvorištu kuće bilo je na stotine i stotine crnih vreća od smeća punih plastičnih boca i ostalog otpada, prava ekološka bomba. Čitav mjesni odbor bio je u gustom crnom dimu. Takve stvari ne bi se smjele držati na takvim mjestima - kazao je Šoša nakon požara na Smiljevcu čiji se uzroci, prema informacijama iz zadarske policije, još uvijek utvrđuju.

17. travanj 2024 17:45