StoryEditorOCM
4 kantunaZADARSKE BENEDIKTINKE U TURISTIČKOM BIZNISU

Odvjetnik Grebenar: Koludricama je zemljište u Petrčanima darovao hrvatski kralj Petar Krešimir IV. i one ga nikad neće prodati!

Piše IN
17. ožujka 2017. - 09:26
sv_krsevan_benediktinke8-151116

- Ne može se još govoriti o konkretnom projektu, ali kad bude poznato što će se graditi, javnost će o tome biti obaviještena - kazao nam je zagrebački odvjetnik Krešimir Grebenar kojeg su zadarske benediktinke samostana Sv. Marije ovlastile za zastupanje u realizaciji velikog turističkog projekta predviđenog na njihovom zemljištu na području Petrčana.

Turističko naselje u kategoriji pet zvjezdica s preko 2000 kreveta trebalo bi se prostirati na površini većoj od 160 hektara, a uključuje izgradnju hotela, vila s bazenima, dva golf igrališta, akva park, mali aerodrom za zrakoplove do 30 putnika, nogometni kamp, duhovni centar i brojne druge sadržaje. Prema grubim procjenama, za ostvarenje jedne takve investicije koja bi značajno utjecala na podizanje kvalitete zadarskog i hrvatskog turizma potrebno je ulaganje od oko pola milijarde eura.

Nositelj pripreme projekta je tvrtka Eco Tour Zadar koju su zajednički osnovale zadarske benediktinke, njihova Zaklada sv. Benedikta i tvrtka Eco Tour Croatia. Upravo ovih dana projekt se preko Hrvatske gospodarske komore predstavlja na velikom sajmu nekretnina u francuskom Cannesu gdje smo telefonski dobili i odvjetnika Grebenara.

- Mi već tri godine radimo na dokumentaciji za pripremu projekta. Što bi se radilo i kako, u ovoj je fazi još uvijek prerano govoriti, no točno je da su benediktinke prenijele pravo građenja na tvrtku koju one u potpunosti kontroliraju. Naime, strateška odluka benediktinki je da svoju zemlju više nikad neće prodavati – kazao nam je odvjetnik Grebenar pojašnjavajući činjencu da je u zemljišnim knjigama na parcelama uključenima u projekt upisan prijenos prava građenja sa samostana na tvrtku Eco Tour Zadar na rok od 99 godina.

Velebno zemljište na području Petrčana zadarskim je benediktinkama poklonio hrvatski kralj Petar Krešimir IV. darovnicom iz 1066. godine. Razlog za tako izdašni poklon neki povjesničari vide u opatici Čiki, jednoj od utemeljiteljica zadarskog samostana, koja je navodno bila Krešimirova sestra. Zemljište je koludricama za vrijeme Jugoslavije bilo oduzeto, ali im je vraćeno 2006. godine, ukupno oko 700 hektara.

Na manjem dijelu tog zemljišta izgrađen je turistički kompleks Falkensteinera u Punta Skali, a jedan dio koludrice su dale u zakup za danas poznate Kraljevske vinograde. Najveći dio atraktivnog zemljišta stoji još uvijek neiskorišten, prekriven makijom i borovom šumom uz jednu od najljepših pješćanih plaža u zadarskoj okolici.

- Želim napomenuti da samostan sv. Marije nije investitor, te da će konkretnu namjenu i sadržaje u T2 zoni koja obuhvaća oko 20 hektara odrediti budući investitor. Tako se u ovom trenutku i ne može niti u grubo govoriti o visini investicija. Naglasio bih da se turistička namjena u Petrčanima prema prostornom planu županije trenutno odnosi na samo 7 posto ukupne površine i da samostan namjerava veliki dio ostalih zemljišta staviti na raspolaganje za opće društveno korisne namjene kao dom za starije, poljoprivredu, znanstveni i medicinski centar itd. Tako je i važećim prostornim planom predviđen prostor za duhovni centar koji bi trebao biti okupljalište mladih Hrvata iz domovine i inozemstva kao karika između domovinske i iseljene Hrvatske. Primarni cilj je nadasve u skladu s interesima grada Zadra i njegovih stanovnika staviti zemljišta dugoročno u funkciju, stvarati nova radna mjesta, sprječavati iseljavanje mladih, te općenito dati doprinos održivom razvoju Zadra i Dalmacije - kazao nam je odvjetnik Grebenar.

23. travanj 2024 20:30