StoryEditorOCM
4 kantuna"STROGO KONTROLIRANI NATJEČAJ" ZA POSAO OD 50 MILIJUNA EURA U BILJANIMA DONJIM

Državna komisija probila tajnost izbora izvođača radova i otkrila ime poljske tvrtke Control Process!

20. ožujka 2017. - 13:00
ST-KAREPOVAC13012-POK

Direktor zadarske tvrtke "Eko" Dino Perović nedavno je donio odluku o poništenju javne nabave kojom se tražio projektant i izvođač radova na izgradnji Centra za gospodarenje otpadom "Biljane Donje". Tvrtka je nositelj tog posla od preko 50 milijuna eura, na natječaj se javilo 12 poduzeća iz cijele Europe, a u završnicu su se plasirala četiri među kojima se po neslužbenim informacijama u ulozi favorita pojavilo izvjesno poduzeće iz Poljske.

Koje je to poduzeće i tko su ostali ponuditelji, nije bilo moguće saznati ni od jednog službenog izvora, jer se čak i činjenica da je riječ o Poljacima smatrala tajnim podatkom u navodno strogo kontroliranom natječaju. Potpuno očekivano, neidentificirani Poljaci su nakon Perovićevog poništenja u propisanom roku uputili žalbu Državnoj komisiji za kontrolu postupaka javne nabave. A onda je ta ista Državna komisija na svojoj web stranici objavila ne samo da je žalba zaprimljena nego su i precizno naveli puni naziv poljske tvrtke!

Tako je javnost saznala da se radi o tvrtki Control Process s.a. iz Krakowa! To "probijanje tajnog postupka" od strane nadležnog državnog tijela nije ostalo neprimijećeno, pa je iz poduzeća "Eko" otišlo očitovanje o žalbi Control Processa u kojemu se navodno navodi da je riječ o "ograničenom postupku javne nabave" definiranom Zakonom o javnoj nabavi čija se posebna poglavlja precizno bave tajnošću postupka u njegovim različitim fazama.

Primjerice, Zakonom o javnoj nabavi je određeno da "odluka o nedopustivosti sudjelovanja mora sadržavati razloge za nedopustivost sudjelovanja natjecatelja i dostavlja se svakom pojedinom natjecatelju zasebno na način da nema uvid u podatke o ostalim odabranim natjecateljima." Nadalje, "u drugom stupnju ograničenog postupka, javni naručitelj odabranim natjecateljima istodobno šalje pisani poziv na dostavu ponude" i to opet "svakom pojedinom natjecatelju zasebno na način da nema uvid u podatke o ostalim odabranim natjecateljima."

Iz toga je vidljivo da su podaci o natjecateljima u ograničenom postupku javne nabave tajni, a pogotovo u drugom stupnju u kojemu je bio izbor projektanta i izvođača za "Biljane Donje". A "tajnost" je u ovom slučaju probila Državna komisija koja tek treba odlučiti o žalbi poljske tvrtke.

I što sada? Ako žalba bude odbačena, nikome ništa, javna nabava će ići po novom zakonu, ali ako ona bude prihvaćena, postavlja se pitanje je li javnom objavom imena jednog od sudionika natječaja DKOM kontaminirao cijeli postupak i bi li ga upravo zbog toga tvrtka "Eko" opet morala poništiti.

Odluka DKOM-a o žalbi Control Processa iz Krakowa će se čekati nekoliko mjeseci, što znači da je ovaj ogromni posao zapao u zonu sigurnog probijanja unaprijed utvrđenih rokova za izgradnju Centra za gospodarenje otpadom.

16. travanj 2024 15:19