UPOZNAJTE SREDNJOŠKOLCE KOJI SU PRODRMALI KAZALIŠNI ZADAR Bili smo na probi „Drame plus“, evo zašto su bolji i od profesionalaca!

UPOZNAJTE SREDNJOŠKOLCE KOJI SU PRODRMALI KAZALIŠNI ZADAR

„Vas 15, vi ste jedno tijelo! Ne možemo drugačije raditi, vi ste jedno, vi ste tim. I nemojte glumiti, dajte mi emociju, točno ono što osjećate neka izađe van, neka bude vidljivo, opipljivo!“

Ovakve glasne riječi, gotovo naredbe, dolazile su od zadarskog glumca i redatelja Vinka Radovčića na jednoj od proba „Drame plus“, dramske udruge koju je Radovčić u Zadru osnovao i koju čine - srednjoškolci.

No upravo ti srednjoškolci su prije mjesec dana imali prvu premijeru, Ionescovu „Ćelavu pjevačicu“ na velikoj sceni zadarskog HNK. Ta „djeca“ iz „Drame plus“ izvela su čudo pod Radovčićevom režijom, Zadrani ne pamte kad je kazalište bilo popunjeno do posljednjeg mjesta, a još manje kada se, kao njima, publika digla na noge u završnom aplauzu.

Gdje je „tajna“, zašto oni mogu nositi tako snažnu kvalitetnu predstavu, dostojnu gostovanja bilo gdje po Hrvatskoj i dalje, dok istodobno učmali kazališni Zadar životari od gostujućih predstava i akobogda poneke vlastite produkcije?

- Ja ih samo usmjeravam – gotovo neiskreno kaže Vinko Radovčić, svjestan svojih režijskih i glumačkih potencijala, talenta i snažne potrebe da se u Zadru stvara i događa teatar. Pravi teatar.

Otišli smo na probu „Drame plus“. Rade na novoj predstavi, na mučnoj i teškoj drami o životu Tennessee Williamsa koju je Radovčić zamislio kao kompilaciju od čak deset djela ovog američkog dramskog pisca. Jedan glumac utjelovljuje Tennesseeja.   

Srednjoškolci su nasumce hodali prostorom i gledali se u oči. Proba je službeno počela tek postignutom sinergijom, bez koje mučne scene Tennesseejevih drama, kao ni tjeskobe, patnje, emocionalnih i fizičkih stradanja njegovih protagonista ne bi bilo moguće glumački iskazati. Šutnjom ili režanjem, plakanjem ili zavijanjem, ekspresijom u tišini ili riječima Tennesseejevih likova, svi su na svoj znak interpretirali protagoniste deset Tennesseejevih drama. Spojili su ih u jedno djelo nazvano „Ranjeni genijalac“, probe su zapravo tek započele jer premijera je tek u svibnju. Luka Knez glumi Tennesseeja.  

„Moja djela su ogledalo moje duše. Moja djela su puno vrjednija od mene“, izgovarao je Luka Knez u maniri prezentiranja diplomskog rada na Akademiji dramskih umjetnosti. Luki je, međutim, tek 17 godina. Razumije li emocionalni život pisca kojeg tumači i motive ponašanja njegovih likova?

- Svatko od njih , osim Luke koji igra Tennesseeja, tumači neki lik iz piščevih drama. Svi su čitali i čitaju Tennesseeja, puno razgovaramo, bez greške razumiju što tražim. Tako je bilo i sa „Ćelavom pjevačicom“. Oni su talenti, to smo pokazali radeći Ionesca. Bezuvjetno predani, emotivni, inteligentni, kazališni ljudi. Pa sad, srednjoškolci ili ne. Očigledno to uopće nije kriterij – kaže Vinko Radovčić.

 

MATEMATIČARI, FIZIČARI, ODLIKAŠI...

Tennessee, Luka Knez, ide u matematičku gimnaziju, treći razred, odlikaš je, nadareni je fizičar. Ipak želi na Akademiju dramskih umjetnosti. Martin Kranjčec, odlikaš i sin liječnika, trebao bi na medicinu, ali i on najavljuje pripreme za Akademiju. Lara Nekić odlikašica je u Gimnaziji Jurja Barakovića, gdje je upisala matematički smjer, no planovi je vode prema studiju glume… Domagoj Ikić je maturant, Matej Frakin želi glumiti pod svaku cijenu, dok god ne upiše Akademiju odlazit će na prijemne ispite…  Dino Kajić nakon maestralno odigrane uloge sluškinje u „Ćelavoj pjevačici“ je opušten jer je tek prvi razred srednje škole… U „Drami plus“ je 25 članova, kažu nam da kući „ratuju“, da im roditelji ponavljaju da neće studirati glumu „jer tamo nema kruha“ i „zato što su svi glumci alkoholičari“. No ipak se ne daju pokolebati.

 

"U ONOME ŠTO RADIMO VIDIMO SMISAO"

- Ovo je strast. Mi to znamo i nismo nerealni. Mi o svemu tome razmišljamo. I mislimo da se vrijedi boriti za ono u čemu osjećamo smisao, u čemu smo već sada odlični. Vjerojatno nećemo svi upisati Akademiju. No to ne znači da ćemo smisao tražiti negdje drugdje, pustite nas u našem kazalištu, sa našim emocijama, sa Vinkom koji nas vodi jer mi smo tek počeli. Stvaramo i tek ćete vidjeti dosege. „Ranjeni genijalac“ bit će tek naša druga predstava. Već sa prvom smo svih digli na noge. Nismo se uobrazili, samo znamo da u onome što radimo vidimo smisao i da je taj rad priznat – kažu članovi „Drame plus“.  

Naslovnica Zadar plus

Najčitanije