StoryEditorOCM
4 kantunaSPORNE OVRHE I NAPLATA KATASTARSKE IZMJERE

Je li Grad Zadar "oderao" Ižane i naplatio im 907.896 kuna za posao od 706.184 kune? A ovrhe idu dalje...

24. ožujka 2017. - 19:45
Mali_Iz_NMZ_Zadar_Archipelago_02_1380803568

Sudovi ne donose različite odluke u potpuno identičnim predmetima samo kada je riječ o naplati famoznih kazni za parkiranje, pa su jednom u pravu „Obale i lučice“, a drugi put građani koji su ih odlučili tužiti. Takva se pravna neujednačenost pojavila i u sudskim sporovima između Grada Zadra i mještana otoka Iža oko gradskih ovrha za naplatu katastarske izmjere.

Ižani su još 2006. s tadašnjim gradonačelnikom Živkom Kolegom dogovorili katastarsku izmjeru s obuhvatom od ukupno 300 hektara, a godinu kasnije su Grad i Državna geodetska uprava sklopili sporazum o provođenju izmjere. Grad, DGU i Geodetski zavod iz Splita su 2008. sklopili ugovor o izradi katastra nekretnina po kojemu katastarsku izmjeru s 40 posto financira Grad, a s 60 posto DGU. Ukupno se radi o 1.447.100 kuna od čega na Grad Zadar otpada 706.184 kune s PDV-om.

A onda krajem 2011. Gradsko vijeće donosi odluku o sufinanciranju izmjere, pa u ljeto 2012. Grad Ižanima šalje pozive na sklapanje ugovora što su u svojim dopisima sva tri otočna mjesna odbora odbila. Ti su pozivi upućeni i 2013. godine, a početkom siječnja prošle godine Grad je počeo slati i ovrhe, što je, naravno, izazvalo ogorčenje mještana Velog i Malog Iža koje je na kraju rezultiralo sudskim sporovima.

Ulje na vatru dolila je informacija do koje su došli mještani:

-Iz Ureda Grada smo dobili službeni podatak da je s danom 4. srpnja 2016. godine od posjednika katastarskih čestica na otoku Ižu, bilo temeljem sklopljenih ugovora, bilo prisilnom naplatom, naplaćeno 907.896 kuna, a da je pokrenuto 170 prijedloga za ovrhu na iznos od ukupno 560.729 kuna. Kako je očito da je Grad Zadar katastarsku izmjeru već debelo naplatio i preplatio (i to bez obzira na ishod pokrenutih ovrha), ponovno vas pozivamo da više ne pokrećete postupke prisilne naplate, a da od onih pokrenutih koji nisu pravomoćno okončani odustanete, stoji u jednom od pisama upućenih s Iža u gradsku upravu sredinom srpnja prošle godine.

Ako se Grad namirio već 5. srpnja 2016. godine, jer je platio 706.184, a dobio 907.898 kuna, zašto se ovrhe i dalje šalju, pitaju se Ižani.

-Time zloupotrebljavate svoje ovlasti, oštećujete gradski proračun plaćanjem parničnih troškova i uznemiravate građane, pisali su s Iža gradonačelniku Božidaru Kalmeti smatrajući činjenicu da je Grad naplatio 29 posto veći iznos od stvarnog troška nezakonitom i nečasnom.

Neki su mještani dobili sudske sporove pokrenute protiv Grada zbog ovrha, ali pročelnik za financije Ivan Mijolović kaže da većina dosadašnjih presuda ide u korist Grada. Mijolović objašnjava da ovrhe jednostavno mora slati kako dugovi iz "financijskih kartica" ne bi otišli u zastaru, te da on kao financijaš nema ovlasti mijenjati Odluku o sufinanciranju katastarske izmjere niti mijenjati proceduru i visinu naknada koje je odredilo Gradsko vijeće.

-Tom Odlukom iz 2011. godine definirane su cijene katastarske izmjere ne samo za otok Iž, nego i za cijelo područje Grada Zadra. Osim toga, iznos iz ugovora od 1,4 milijuna nije sav trošak izmjere jer su tu i neki drugi troškovi, primjerice troškovi za rad povjerenstava, kaže pročelnik Mijolović.

U gradskoj se upravi pitaju i bi li, kada bi sada "izbrisali" već pokrenute ovrhe, to bilo pravedno prema vlasnicima koji su svoj dio troškova već platili. Ižani su plaćali 1.500 kuna za jednu i 4.000 kuna ako su imali više parcela, a sada su izračunali da bi ovrhama Grad mogao "ubrati" višemilijunski iznos. Ako neki sudovi ne odluče drugačije.

 

 

Što je s "iškom obilaznicom"?

Smatrajući da su debelo preplatili katastarsku izmjeru, Ižani su gradonačelnika Kalmetu podsjetili da već godinama čekaju obnovu katastrofalne prometnice koju oni zovu "iška obilaznica". Kroz pet proteklih godina šest su puta upozoravali na taj problem, a sada misle da im je Grad kroz obnovu ceste mogao "vratiti preplaćeno" iz katastarske izmjere.

Što se prometnice tiče, gradonačelnik Kalmeta je na Gradskom vijeću odgovorio da su Ižani u pravu i da će cesta biti riješena, čim Grad dobije koncesionara.

 

24. travanj 2024 16:13