StoryEditorOCM
4 kantunaNOVI DETALJI NA SUĐENJU DRAŽENU SLAVICI ZA KORNATE

Svjedok: "Na mjestu stradanja vidio sam izgorena vatrogasna odijela, kacige i kanistar benzina"

Piše IN
24. ožujka 2017. - 09:32
iskrcavanje_vatrogasaca_010

Svjedočenjem zapovjednika Državnih vatrogasnih interventnih postrojbi (DVIP) iz Zadra, Šibenika i Dubrovnika, u četvrtak je na Županijskom sudu u Zadru nastavljeno ponovljeno suđenje Draženu Slavici za stradanje 12 vatrogasaca na Kornatima 30. kolovoza 2007. godine. Predsjednik sudskog vijeća sudac Boris Radman od svih je zapovjednika tražio da detaljno objasne kako funkcionira zapovjedni lanca unutar vatrogasne zajednice, tko je nadležan za izdavanje zapovijedi o izlasku na požarište, tko zapovijeda požarištem te tko je nadležan u vatrogasnim postrojbama za provjeru ispravnosti vatrogasne opreme, poglavito vatrogasnih pumpi na motorni pogon. Osim toga, suca Radmana je zanimalo jesu li profesionalni članovi DVIP-ova u vrijeme tragedije bili prošli vatrogasnu obuku za desantiranje na požarište iz helikoptera.

Odgovori bivših zapovjednika, Branka Smolića iz Zadra, Mladena Barešića iz Šibenika i Stjepana Simovća iz Dubrovnika, slagali su se u jednom, da DVIP-ovi na požarište izlaze uz odobrenje glavnog vatrogasnog zapovjednika, tada Mladena Jurina.

- Županijski vatrogasni zapovjednik preko Vatrogasnog operativnog središta (VOS) u Divuljama traži našu intervenciju. VOS o tome obavještava glavnog vatrogasnog zapovjednika koji donosi odluku. Zapovijed do zapovjednika DVIP-a ide preko VOS-a. No u vrijeme tragedije ja se ne sijećam tko je bio zapovjednik DVIP-a u Zadru. Moguće da je bio Ivo Jureško koji je tih dana otišao u mirovinu, kazao je Branko Smolić, koji je od 2008. do danas zapovjednik DVIP-a Zadar.

Njegov šibenski kolega Mladen Barešić rekao je da su on i troje vatrogasaca u vrijeme požara na Kornatu bili angažirani na gašenju velikog požara na Hvaru, zajedno s osam sezonskih i osam profesionalnih vatrogasaca iz Varaždina. Nikakav zahtijev za angažmanom preostalih sedam vatrogasaca na Kornatu nije dobio, a po dvoje šibenskih članova DVIP-a istog je dana bilo angažirano na Lastovu i Braču.

- Obuku za desantiranje iz helikoptera prošao sam 2008., a kolege koje su to osposobljavanje prošle prije mene, nisu o tome imali uvjerenje, niti je kod nas postojala evidencija vatrogasaca koji su prošli desantnu obuku – kazao je Barešić.

Stjepan Simović je zajedno s 10 vatrogasaca iz Dubrovnika krenuo u Divulje 31. kolovoza u dva sata iza ponoći. U Diviljama su im se u helikopteru pridružili glavni vatrogasni zapovjednik Mladen Jurin i njegov pomoćnik za priobalje Tomislav Vuko, a u Šibeniku su "pokupili" Dražena Slavicu. Kad su došli na Kornat već je bio dan dan. Mjesto stradanja vatrogasaca obišao je u poslijepodnevnim satima.

- Policija nije osiguravala lokaciju, a ja sam tamo vidio ostatke izgorjele vatrogasne odjeće, vatrogasne kacige i jedan kanistar za benzin te dva mjesta s jako nagorjelom travom. Stradale vatrogasce nisam vidio. Na mjesti događaja napravio sam i nekoliko fotografija mobitelom na kojima se vidi vatrogasna leđna pumpa i druge stvari vatrogasaca na mjestu stradanja – kazao je Simović. Na pitanje suca Radmana je li na kanistru za benzin možda vidio neku rupu, Simović je rekao da se toga ne sijeća, na što mu je sudac naredio da u roku tri dana sudu dostavi fotografije koje je tada napravio.

Suđenje za Kornate u Zadru se nastavlja 29. svibnja, dok će se u petak na Kornatu po prvi puta tijekom suđenja održati djelomična rekonstrukcija događaja uz pomoć brojnih vještaka i stručnjaka s Instituta Ruđer Bošković iz Zagreba.

 

20. travanj 2024 16:51