StoryEditorOCM
4 kantunaFOTO: SUDAC BORIS RADMAN VODI REKONSTRUKCIJU KORNATSKE TRAGEDIJE

Otac poginulog vatrogasca: Naša djeca nisu išla braniti draču, nego bespravne objekte i maslinike u uvali Statival

Piše Marina Jurković/SD
24. ožujka 2017. - 13:18
8564098

Na otoku Kornatu na kojem se 30. kolovoza 2007. godine dogodila kornatska tragedija u kojoj je gaseći nisku suhu travu poginulo 12 vatrogasaca iz Šibenika, Vodica i Tisnog, danas se provodi djelomična rekonstrukcija nesreće

U djelomičnoj rekonstrukciji nesreće sudjeluju i jedini preživjeli vatrogasac Frane Lučić, vještak sudske medicine Davor Mayer, geodet Tomislav Ćurko, te pilotske ekipe iz helikoptera i članovi HGSS-a, među kojima je i Stipe Božić, koji su sudjelovali u spašavanju i prijevozu stradalih vatrogasaca.

Na mjesto tragedije stigli su i Igor Marinović i Ivica Strikoman, roditelji poginulih vatrogasaca, te Joško Klarić, šibenski vatrogasac čiji je sin Dino također smrtno stadao na Kornatu.

Marinović je prvi put progovorio o stvarnom razlogu zbog kojeg su vatrogasci poslani na Kornat:
- Nije točno da su oni išli braniti draču, kako se uvijek govorilo. Oni su išli na Kornat kako bi obranili objekte i maslinike u uvali Statival. To je uvala s čak 14 bespravnih objekata- izjavio je Marinović.

On je još jednom ustvrdio kako nisu točno utvrđene činjenice tragedije na Kornatima i odgovorio na pitanje što misli o rekonstrukciji 10 godina kasnije:

- Za pravu rekonstrukciju bilo je dovoljno pogledati fotografije koje su nastala na očevidu dan nakon nesreće- rekao je Marinović.

Strikoman je rekao da ne očekuje bog zna kakva rješenja od današnje rekonstrukcije. Evo što on očekuje od Frane Lučića, jedinog preživjelog vatrogasca i njegovog sudjelovanja na rekonstrukciji:

- Frane je bio tada na Kornatu, no sada je prvi put ovdje nakon 10 godina. Pitanje je hoće li se svega sjetiti- misli Strikoman.

Prema njegovim riječima obitelji prije svega traže odgovor na pitanje zašto stradali vatrogasci nisu dobili pomoć na vrijeme:

- Pitamo se zašto je netko zabranio poziv za policiju i hitnu pomoć- veli Strikoman.

Joško Klarić također ne očekuje previše od rekonstrukcije:
- Prošlo je puno vremena, ali sve ovisi o sucu Borisu Radmanu. Mi imamo dosta fotografija i ako ih sudac prihvati može biti nešto od svega ovoga. Jer, prva rekonstrukcija je samo pokazala da je cijela istraga krivo vođena. Nije utvrđeno ni točno kretanje vatrogasaca ni mjesto iskrcavanja- istaknuo je Klarić.

Može li u rekonstrukciji pomoći dolazak Frane Lučića na Kornat?
- Čujte, Frane je doživio tešku tragediju. Sigurno je da se puno stvari uopće ne sjeća. Evo, razgovarao sam s njim na brodu i kazao mi je da ne poznaje područje. Inače, Lučić je u istrazi precizno opisao kako je vatrogasce zahvatila vatra- izjavio je Klarić.

Na Kornat je došao i tadašnji vatrogasni zapovjednik Dražen Slavica, kojemu se sudi u Zadru, međutim nije htio davati izjave.

20. travanj 2024 10:27