StoryEditorOCM
4 kantunaNEPRAVOMOĆNA PRESUDA PROTIV DOGRADONAČELNIKA

Zvonimir Vrančić mora Ivi Biliću platiti 10.000 kuna odštete jer mu je narušio pravo na osobnost

24. ožujka 2017. - 21:30
gradsko_vijece17-170317

Sutkinja Općinskog suda u Zadru Tatjana Domijan Mrva objavila je u četvrtak nepravomoćnu presudu za naknadu štete po kojoj aktualni dogradonačelnik i bivši gradonačelnik Zvonimir Vrančić mora bankaru Ivi Biliću, SDP-ovom kandidatu za gradonačelnika na prošlim lokalnim izborima, platiti 10.000 kuna i kamate i nadoknaditi mu sudske troškove od 6.270 kuna. Sve to zbog toga što je Vrančić jednim svojim istupom na sjednici Gradskog vijeća Biliću povrijedio pravo osobnosti. Zato su u svojstvu svjedoka u ovom sporu sudnicom prodefilirali gradski vijećnici i pročelnici Ingrid Antičević Marinović, Rade Šimičević, Joso Nekić, Omerka Šarić, Željko Mikin i Duško Vuković.

Vrančić je u usijanoj atmosferi gradskog parlamenta 4. travnja 2013. izjavio da je Bilić, kao jedan od čelnih ljudi Dalmatinske banke, jedna od značajnijih osoba koja je uništila zadarsko gospodarstvo ratnih i poratnih godina, te da je izmišljenim kreditima upropastio TIZ, doveo ga do stečaja, a nekoliko tisuća radnika poslao kući.

- Taj vaš Ivo Bilić je završio u zatvoru, optužen za gospodarski kriminal i za pronevjeru 50 milijuna maraka. Optužnica još stoji u državnom odvjetništvu i nikada nije razriješena, rekao je tada Vrančić po kojemu se radilo o napetoj predizbornoj političkoj utakmici i legitimnoj političkoj borbi u kojoj je samo odgovarao na optužbe opozicije da je HDZ upropastio zadarsko gospodarstvo.

Međutim, za sud su bile važnije odluke o eventualnim kaznenim postupcima protiv Bilića, pa je iz dostavljenih odgovora policije, državnog odvjetništva i Županijskog suda zaključeno da protiv Bilića "nikada nije bila podignuta optužnica za inkrimincije koje mu je Vrančić stavio na teret". Zato je sutkinja Domijan Mrva zaključila da je Vrančić nedvojbeno postupao protupravno i s namjerom da povrijedi Bilića, njegovu čast i ugled.

Sutkinja je u obrazloženju presude napisala da "mora postojati granica i u političkom, verbalnom okršaju na javnom skupu", te da bi se "svi sudionici političkog života trebali suzdržavati od osobnih napada na svoje političke protivnike kojima zadiru u sferu časti i ugleda".

Sudskom odlukom Vrančić je dužan Biliću isplatiti 10 umjesto 70.000 kuna koliko je iznosio Bilićev odštetni zahtjev.

 

"Nemojte te zvjerske oči uperivati u mene..."

Vrančić je sudu objašnjavao da je Bilića nazvao jednom od značajnijih osoba koja je uništila zadarsko gospodarstvo "u agresivnom političkom tonu kojeg je nametnula Ingrid Antičević Marinović" svojim optužbama na račun HDZ-ove gradske vlasti.

Mediji su tada prenijeli da se Vrančić izravno obratio Ingrid Antičević Marinović i to ovako: Ne nervirajte se gospođo, nemojte te zvjerske oči uperivati prema meni, ma kako vas nije sram, kako vas nije sram tih rječetina, kakav je to pogled, kakav vi to imate pogled.  

01. svibanj 2024 23:22