StoryEditorOCM
4 kantunaFOTO: SUDAC BORIS RADMAN PROVEO REKONSTRUKCIJU KORNATSKE TRAGEDIJE

Frani Lučiću je već sve u magli, ali utvrđeni su brojni propusti kod vatrogasaca i u policijskoj istrazi!

Piše Marina Jurković / SD
25. ožujka 2017. - 10:33
kornati_rekonstrukcija9-240317

Na otoku Kornatu u petak je održana druga djelomična rekonstrukcija kornatske tragedije u kojoj su 30. kolovoza 2007. živote izgubilo 12 pripadnika JVP Šibenik, DVD-a Tisno, Vodice i Šibenik dok je s teškim ozljedama preživio jedino Frane Lučić.

Upravo je Lučić bio jedan od ključnih sudionika rekonstrukcije kobne vatrogasne nesreće, a na Kornat je, nakon tragedije, došao prvi put. Rekonstrukciju je naložilo sudsko vijeće zadarskog Županijskog suda na ponovljenom suđenju bivšem županijskom vatrogasnom zapovjedniku Draženu Slavici, a i sam predsjednik Vijeća, sudac Boris Radman, stigao je, uz Slavicu, na poprište nesreće.

Iz policijskih i drugih plovila u uvalu Šipnat iskrcalo se još pedesetak ljudi, članova vatrogasne postrojbe i društava, posade helikoptera, pripadnika HGSS-a, i drugih službi koje su neposredno sudjelovale u spašavanju i prijevozu nastradalih gasitelja. Također i sudski vještaci, a angažirano je i 13 osoba koje su trebale proći istim putem kojim su prolazili stradali vatrogasci, u strmom i teško pristupačnom klancu između brda Meja i Velikog vrha.

Tužni roditelji

Na Kornat su stigli i Igor Marinović i Ivica Strikoman, roditelji poginulih vatrogasaca Ivana i Hrvoja, te Joško Klarić, šibenski vatrogasac čiji je sin Dino također smrtno stadao na Kornatu. Za razliku od Lučića, roditelji su spremno stali pred mikrofone i kamere. Marinović je tako po prvi put progovorio o stvarnom razlogu zbog kojeg su gasitelji poslani na Kornat. Nije točno, utvrdio je, da su vatrogasci išli braniti draču, kako se uvijek govorilo.
- Oni su išli braniti objekte i maslinike u uvali Statival. To je uvala s čak 14 bespravnih objekata - kategoričan je bio Marinović.

Dodao je da još nisu precizno utvrđene činjenice tragedije, a bio je skeptičan i spram njezine rekonstrukcije nakon gotovo 10 godina.

- Za pravu rekonstrukciju bilo bi dovoljno pogledati fotografije koje su nastala na očevidu dan nakon nesreće. Ne znam tko će u drugoj rekonstrukciji utvrditi prave činjenice, budući da nitko od onih koji su radili prvu rekonstrukciju nije došao, a na njoj je radilo 26 sudskih vještaka. Vjerojatno će sada svjetlo dana ugledati četvrta verzija tragedije - rezignirano je zaključio Marinović.

Prema riječima Ivice Strikomana, obitelji poginulih vatrogasaca prije svega traže odgovor na pitanje zašto njihovi najmiliji nisu dobili pomoć na vrijeme:
- Pitamo se zašto je netko zabranio pozvati policiju i hitnu pomoć.
Rasvjetljavanje okolnosti ne očekuje ni Joško Klarić.

Prošlo je 10 godina

- Prošlo je puno vremena, ali sve ovisi o sucu Radmanu. Mi imamo dosta fotografija i ako ih sudac prihvati može biti nešto od svega ovoga. Jer, prva rekonstrukcija je samo pokazala da je cijela istraga krivo vođena. Nije utvrđeno ni točno kretanje vatrogasaca, ni mjesto iskrcavanja - istaknuo je Klarić.

Na pitanje može li pomoći Lučićev dolazak na Kornat, bio je poprilično štur.
- Čujte, Frane je doživio tešku tragediju. Sigurno je da se puno stvari uopće ne sjeća. Evo, razgovarao sam s njim na brodu i kazao mi je da ne poznaje područje. Inače, Lučić je u istrazi precizno opisao kako je vatrogasce zahvatila vatra.

Sudionici rekonstrukcije iz uvale Šipnata su se zaputili do mjesta pogibije vatrogasaca u brdu ponad kružnog memorijalnog prostora ograđenog suhozidom koji predstavlja ulaz u spomen park sa 12 grandioznih kamenih križeva. Lučićev angažman oko otkrivanja putanje kretanja vatrogasaca bio je i te kako zamjetan, a dalo se zaključiti i kako sudac Radman inzistira i na drugim pojedinostima, tako i na odlasku do mjesta gdje je vatrogascima iz helikoptera spuštena "kruška" s vodom.

Dojmove nije krio ni naš poznati alpinist Stipe Božić, koji je na dan kornatske tragedije sudjelovao u spašavanja nastradalih vatrogasaca.
- Iako je od tog nemilog događaja prošlo 10 godina osjećam se kao da se to jučer dogodilo. Tužno je gledati ove križeve i mjesto na kojem se ta tragedija dogodila. Naravno, tužno je prisjetiti se tih događaja zajedno s Franom Lučićem i sa svojim prijateljima spasiteljima - rekao je Božić te dodao kako je Frane bio vidno potresen.
- Iako nismo razgovarali o njegovim osjećajima, znate, nije lako doći na mjesto gdje je skoro "zaglavio", odnosno tamo gdje su svi njegovi prijatelji skončali.

Žao mi je...

Upitan može li Lučić pomoći u rasvjetljavanju tragedije, Božić je ustvrdio kako svačija pomoć može biti dragocjena, pa tako i njegova.
- Samo mi je žao što se ova rekonstrukcija nije davno dogodila. Čujte, prošlo je deset godina i sjećanja polako blijede. No, to su mehanizmi suda. Stoga smatram da se nakon ove rekonstrukcije neće puno toga novoga saznati o kretanju vatrogasaca. Ipak, vjerujem da ćemo doći do zrnca više istine nego što smo znali do sada - zaključio je alpinist.

Premda ni Božić nije bio preveliki optimist, još sumnjičaviji prema provedenoj rekonstrukciji bio je Ivica Strikoman:
- Pazite, ljudi koji su došli na Kornat su u velikoj "zbunjozi" i uopće se ne snalaze u prostoru. Istina, s njima je bio i Lučić, koji bi trebao više znati o putu helikoptera do mjesta stradavanja. Ali, Frane se toga uopće ne sjeća i cijeli događaj mu je u magli. Moram biti iskren i kazati da se novi sudac u ovom slučaju jako zauzeo. Na žalost, ni piloti helikoptera se isto ne sjećaju mjesta gdje su iskrcali vatrogasce. Dakle, jako teško mi je reći hoće li biti ikakve koristi od rekonstrukcije - rezigniran je bio Strikoman.

Općenito, javnost i nadalje smatra da istina o tome što se doista zbilo 30. kolovoza 2007. godine na Kornatu još nije obznanjena, a hoće li joj se približiti djelomična rekonstrukcija sudca Radmana, tek ćemo doznati.



Ukinuta presuda Slavici
Za podsjetiti je da je Vrhovni sud ukinuo oslobađajuću presudu Slavici kojeg se tereti za kazneno djelo protiv opće sigurnosti budući da su na intervenciju na Kornat upućena dva maloljetnika, civilni ročnik i nedovoljno obučeni vatrogasci. Ponovljeno suđenje koje je počelo u srpnju prošle godine vodi sudsko vijeće pod predsjedanjem sudca Borisa Radmana.

 

Novo suđenje utvrdilo brojne propuste
U novom su sudskom postupku izašli na vidjelo brojni propusti vatrogasnog sustava, krive procjene, zakašnjele ili izostale reakcije u ustrojstvenom i zapovjednom lancu, ali i praznine u istražnom postupku neposredno nakon tragičnog događaja. Helikopter od kojeg je Slavica, primjerice, tražio pomoć za vatrogasce nikada nije stigao na Kornat jer je zahtjev bio poslan na pogrešnu adresu.
Izostale su, ispostavilo se tijekom ponovljenog suđenja, i snimke kamere s poprišta tragedije, istražitelji nisu propisno izuzeli pumpe i kanister za benzin, a zapisnik o očevidu pokazao s nevjerodostojnim. Takvi detalji, u najmanju ruku, otvaraju prostor za sumnju u službeni zaključak o uzroku nesreće, kao i stvarne krivce.

25. travanj 2024 19:08