StoryEditorOCM
4 kantunaSUĐENJE ZA TROVANJE SVEKRVE

Zadarska nevjesta opet izbjegla raspravu jer je trudna po šesti put; Sin pokojnice: Zar ćemo pravdu čekati još 15 godina koliko će ona moći rađati?!

Piše Katarina Marić Banje / Slobodna Dalmacija
25. ožujka 2017. - 23:10
mesaros00

- Ogorčen sam ovim što se događa. Trudnoća je u ovom postupku postala bolest na temelju koje se po drugi put odugovlači suđenje. Razumijem da okrivljenici imaju svoja prava, ali što je s pravima žrtava? Što je s pravima moje pokojne majke. Dokle ćemo čekati na pravdu, zar još 15 godina koliko će ona moći rađati? - pita se dr. Ivan Milas, liječnik iz Imotskoga čija bivša supruga Tanja Mesaroš radi održavanja rizične trudnoće ne može doći na suđenje za trovanje svekrve Ane Milas (67) te je glavna rasprava odgođena na neodređeno vrijeme, piše Slobodna Dalmacija.

Posebnu ogorčenost našeg sugovornika i ostale obitelji izaziva činjenica da je ovo već drugi put da optužena Tanja Mesaroš odgađa glavnu raspravu zbog trudnoće. Prvi put kada je bila trudna s petim djetetom 2015. godine te sada kada je ponovno zatrudnjela.

Nalaz ginekologa

Predsjednik sudskog vijeća nemoćan je pred nalazom ginekologa koji je zaprimljen na Županijskom sudu u Splitu dva dana prije ročišta sazvanog za petak. Osim trudnoće za Tanju Mesaroš su rizični faktor i dodatni zdravstveni problemi tako da joj je mirovanje obvezno. Takvo stanje potrajat će najmanje do poroda koji se očekuje za otprilike tri mjeseca, a nakon toga ostaje vidjeti.

- U ovoj situaciji razumljivo je kako je i sudu dobrobit nerođenog djeteta najbitnija – kratko je prokomentirao odvjetnik Vinko Ljubičić koji zastupa interese obitelji Milas.

Ovo suđenje je već drugo po redu zbog istog slučaja. Tijekom prvog postupka, Tanja Mesaroš je oslobođena krivnje za smrt svekrve jer tijekom postupka nije isključena mogućnost drugog uzroka smrti osim otrova.

Vrhovni sud je tu presudu ukinuo i naložio novo suđenje koje je trebalo započeti već 2015. godine, ali je tada rasprava odgođena zbog rizične trudnoće optužene s petim djetetom. Predmet je tada doodijeljen drugom sucu jer je cijela situacija izazvala negodovanje troje djece sada pokojne Ane Milas koji su ga prozivali.

Iza zatvorenih vrata

Tanja Mesaroš iz braka s Ivanom Milasom ima troje djece, a nakon razvoda preselila se u Zadar. Sada je u drugom braku u kojem ima dvoje djece.

Nakon poroda petog djeteta i oporavka, Tanji Mesaroš je počelo novo suđenje u rujnu prošle godine kada su saslušani svjedoci. Na ročištu u petak su trebali nalaz i mišljenje iznijeti sudski vještaci patolog, toksikolog, psihijatar i psiholog. Nova trudnoća odgodila je postupak do daljnjega.

Glavna rasprava vodi se iza zatvorenih vrata na zahtjev optužene i njenog odvjetnika koji su zatražili isključenje javnosti radi zaštite interesa petero maloljetne djece optužene.

Tanja Mesaroš tereti se za teško ubojstvo za koje se može dobiti do 40 godina zatvora, a koje je počinila kao supruga Ivana Milasa, sina pokojne Ane Milas, u rujnu 2010. godine. Prijavio ju je tadašnji muž koji je sumnjao da mu je supruga otrovala majku te je policiji predao staklenku s otrovom karbofuranom, kemijski spojem vrlo otrovnog pesticida furadana.

Nakon istrage i ekshumacije pokojnice, Županijsko državno odvjetništvo u Splitu podiglo je optužnicu u kojoj je navedeno da je Tanja Mesaroš dala svekrvi karbofuran u jogurtu kojim ju je nahranila u 19.45 navečer. Smatrali su da je počinila zločin kako se više ne bi morala brinuti za svekrvu koju je hranila i čistila godinama, piše Slobodna Dalmacija.

20. travanj 2024 15:30