StoryEditorOCM
4 kantunaSEDAMNAEST GODINA OD OPTUŽBE, OSLOBOĐEN BIVŠI DIREKTOR PLODINA

Ante Surać (70): "Neka se dokaže gdje je novac koji sam uzeo!"

Piše B.S.
7. travnja 2017. - 21:07
surac

Čak 17 godina od podizanja optužnice Županijskog državnog odvjetništva, bivši direktor zadarskih Plodina 70-godišnji Ante Surać, koji već duže vrijeme živi u Perryu u Kanadi s mjesečnom mirovinom od 2900 kuna, oslobođen je optužbe za zlouporabu položaja i ovlasti u vrijeme dok je bio na rukovodećim položajima u Plodinama.

Surać se teretio da je od 1992. do 1995. godine raznim malverzacijama, pomoću lažnih računa, fiktivnih blagajničkih isplatnica i izmišljenih nepodmirenih obveza, oštetio Plodine i pribavio znatnu imovinsku korist sebi, poduzeću Factor, PZ-u Ražanac i Jošku Vojkoviću, jednom od suosnivača Štedno-kreditne zadruge AGRO-SV. Prvostupanjskom presudom proglašen je krivim i osuđen na uvjetnu kaznu od dvije godine i šest mjeseci zatvora s rokom kušnje od od tri godine.

Prema toj presudi oduzela bi mu se stečena protupravna korist u iznosu od 931.650 kuna, a u kaznu bi mu se uračunalo mjesec dana koliko je proveo u Istražnom pritvoru 1996. godine, no Vrhovni sud je zbog bitnih povreda kaznenog postupka ukinuo tu prvu nepravomoćnu presudu Županijskog suda u Zadru koju je 2012. godine donio sudac Ante Anić. Nakon završenog ponovljenog sudskog postupka koji je počeo prije dvije godine, predsjednica Sudskog vijeća Županijskog suda u Zadru Dijana Grancarić donijela je za Suraća oslobađajuću presudu.

U svojoj obrani Surać je kategorički porekao kaznena djela koja mu se stavljaju na teret, pojasnivši kako su novac i isplatu vodili sasvim drugi ljudi koji su za to bili ovlašteni u radnoj organizaciji, te da sve to nije imalo nikakve veze s poslom koji je on obavljao.

Odbacio je optužbu o ratnom profiterstvu, kazavši da je to zapravo smiješno, te je tražio sa se dokaže gdje je taj novac koji je navodno zaradio kao ratni profiter, u što ga je ulagao i da li je kupovao dionice i slično. 

27. travanj 2024 03:51