StoryEditorOCM
4 kantunaBOOM PRIVATNOG SMJEŠTAJA U DALMACIJI DOVEO DO PADA CIJENA

U Zadarskoj županiji prijavljeno najviše novih postelja!

8. travnja 2017. - 13:11
apartman

Nema kraja rastu kapaciteta u obiteljskom smještaju u Hrvatskoj. Iako je i stručna i nestručna javnost posljednjih godina zatečena stalno dvoznamenkastim rastom broja novih postelja koje se stavljaju na tržište, pitajući se gdje je kraj tolikoj ponudi koja je dosegnula već pola milijuna kreveta, i ove godine naši će spretni i poduzetni građani povećati kapacitete u tom obliku smještaja, a samo u prva tri mjeseca ove godine stiglo je zahtjeva za registraciju više od desetak tisuća novih kreveta samo u četiri dalmatinske županije, piše Slobodna Dalmacija.

Prema do sada zaprimljenom broju zahtjeva za nove iznajmljivače, njihov broj ove godine raste u rasponu od 10 do čak 30 posto, ovisno o županiji, pa se može kazati kako trend turističkog iznajmljivanja svega što se na tržište može staviti, nezaustavljivo raste.

Pri tome nitko sa sigurnošću ne može ili ne želi reći koliko je ponuda već sada nadrasla potražnju i kako će se sve to odraziti na cijene već u ovoj godini.

Već tradicionalno u ovo doba godine vlada opsadno stanje u svim županijskim uredima za turizam na obali koji zaprimaju zahtjeve za izdavanje rješenja za pružanje ugostiteljskih usluga u domaćinstvu, ali ove godine službenici tvrde kako su se građani ipak nešto ranije nego lani sjetili pokrenuti proceduru kojom će se legalno baviti iznajmljivanjem ove sezone.

Naime, gužve i ogroman broj zahtjeva nužno dovode do zagušenosti i dužeg čekanja za obradu zahtjeva i izlazak na teren, pa su iznajmljivači tu lekciju već naučili.

Do sada je najviše zahtjeva za nova rješenja stiglo Uredu državne uprave na području Zadarske županije, koji imaju oko tisuću novih zahtjeva,a pretpostavlja se da iza svakog stoji registracija barem četiri nova kreveta, uz ukupno već postojećih oko 17 tisuća registriranih iznajmljivača na tom području. Zadarska županija već ima, prema eVisitoru, 76.099 komercijalnih kreveta obiteljskog smještaja.

- U odnosu na lani imamo oko 10 posto više zahtjeva, a njihova brojnost vezana je i uz postupak legalizacije. Naime, 2012. godine imali smo manje od pet tisuća privatnih iznajmljivača, a s postupkom legalizacije objekata koja je produžena do 2020. godine, brojni su iznajmljivači regulirali svoj status i dobili privremena rješenja za registraciju sa kojima mogu legalno raditi do 2020. godine do kada traje postupak legalizacije objekata. A samo u zadarskoj županiji bilo 53 tisuće zahtjeva za legalizaciju - kaže nam Krešimir Laštro, pročelnik Ureda državne uprave Zadarske županije.

Među novim iznajmljivačima koji će početi raditi tek ove godine, najviše ih je na području grada Zadra i njegove povijesne jezgre na Poluotoku. Zbog toga su timovi za izlazak na teren i očevid prije izdavanja rješenja stalno u pokretu i uvjereni su kako će sve završiti na vrijeme prije dolaska prvih brojnijih skupina gostiju idućeg mjeseca.

Slično je i na području Šibensko-kninske županije koja ima 42.543 osnovna kreveta u obiteljskom smještaju, a već je zaprimljeno 500 novih zahtjeva iznajmljivača, što je za četvrtinu više nego lani u ovo vrijeme. I u toj županiji najveći rast iznajmljivača je u samom gradu Šibeniku gdje je već 500 izdanih rješenja za iznajmljivanje, a novi zahtjevi stalno pristižu, javlja Slobodna.

Agencije peko kojih iznajmljivači rade traže urednu registraciju i reguliran status iznajmljivača prije sklapanja poslovne suradnje, pa im u uredima za turizam pokušavaju izići ususret.

Splitsko-dalmatinska županija već godinama ima daleko najveći broj postelja za iznajmljivanje u obiteljskom smještaju, no unatoč tome, broj onih koji se tek počinju baviti tim poslom i traže registraciju, ne jenjava.

Uz postojećih 145.287 kreveta u domaćinstvima u toj županiji, već do sada je splitskom područnom Odjelu za turizam koji pokriva tek šire splitsko područje sa zaleđem stiglo novih 848 zahtjeva za iznajmljivanje, a registriralo se do sada 13 novih turističkih tvrtki za pružanje usluga smještaja.

Zanimljivo je da su uz već razvikane turističke destinacije s obiteljskim smještajem u srednjoj Dalmaciji, ove godine po prvi put iznajmljivači u nekim selima i malima mjestima u Zagori zatražili registriranje iznajmljivanja. Tako se ovih dana radi registracije novih iznajmljivača obilazi Brštanovo, Broćanac, Sitno Gornje, Supetar, Kamen, Žrnovnica, Kučine, Dugopolje, Mravince, Ogorje, Kotlenica, Koprivno...

-Novi iznajmljivači moraju znati da im je najvažniji vlasnički list i uporabna dozvola, ali i da zahtjev predaju tek kad je objekt zaista spreman za očevid, a ne dva mjeseca ranije. Nekoliko je povjerenstava za očevid istovremeno na terenu, a službeni rok za rješavanje zahtjeva je 60 dana. Ali, ako je dokumenatcija uredna, sve bude jako brzo gotovo – kaže Stjepanka Marčić, voditeljica Odjela za turizam županije, ističući da bi prema sadašnjem broju zahtjeva građana samo na tom dijelu županije broj iznamljivača mogao biti veći i do 30 posto nego lani.

Naime, na kraju ožujka lani imali su 867 predmeta, a ove godine 1120 predmeta za rješavanje. Isto tako, tijekom cijele lanjske godine bilo je 1960 novih rješenja za iznajmljivanje, dok ih je ove godine samo u prva tri mjeseca stiglo pola toga broja.

U Dubrovačko-neretvanskoj županiji broj novoprijavljenih privatnih iznajmljivača koji su do sada podnijeli zahtjeve je 583, desetak posto više nego lani u isto vrijeme, dok je 89 odjavljenih iznajmljivača. Inače,u najjužnijoj županiji je 7303 registriranih iznajmljivača,a ukupan broj registriranih kreveta je 50.673, s tim da je najveći ovogodišnji rast broja iznajmljivača na području Dubrovnika i Korčule, saznajemo od Stane Đivanović, Voditeljica službe za turizam.

20. travanj 2024 13:10