StoryEditorOCM
4 kantunaGRADONAČELNIK O NOVOM POREZU NA NEKRETNINE

Kalmeta: Nema bojazni, nećete plaćati više nego do sada!

Piše AVŠ
10. travnja 2017. - 17:23
kolegij_gradonecelnika4-100417

- Nema bojazni da će uvođenjem poreza na nekretnine građani na bilo koji način plaćati išta više nego što su do sada izdvajali za komunalnu naknadu. To je samo zamjenski porez, nikakav novi namet- rekao je u ponedjeljak zadarski gradonačelnik Božidar Kalmeta ponukan, kako je kazao, novinskim natpisima da će novi porez na nekretnine, koji na snagu stupa 1. siječnja 2018. godine, značiti i veći udar na džepove građana.

Za razliku od onog poreza koji je trebao biti uveden 2012. godine, protiv kojega sam i sam bio, ovdje to nije slučaj. Taj porez je nudio popust za prvu nekretinu, ali za svaku sljedeću je porez bio puno veći i tada bi u pitanje došla rasprodaja imovine- kazao je Kalmeta.

Od 1. siječnja iduće godine sadašnju komunalnu naknadu, spomeničku rentu i porez na kuće za odmor u potpunosti će zamijeniti novi, takozvani jednostavni porez, koji će se obračunavati na ukupnu neto površinu nekretnine. Oporezivat će se stambeni i poslovni prostori, garaže, građevinsko zemljište koje služi u svrhu obavljanja poslovne djelatnosti i neizgrađeno građevinsko zemljište, no, za razliku od komunalne naknade koja se temeljila na koeficijentu namjene i zone, novi porez uveo je još dva kriterija- stanje i starost nekretnine. O tome koliko im je nekretnina stara i u kakvom je stanju građani će Gradu Zadru odgovoriti u upitniku koji je poslan na njihove adrese zajedno s računima za komunalnu naknadu. Gradu ga trebaju vratiti do 30. travnja, u suprotnom će Grad samostalno utvrditi poreznu obvezu, i to s najvišim koeficijentom za stanje i starost nekretnine. No, prije toga će ipak dobiti požurnicu, tako da će oni zaboravljivi dobiti i drugu šansu.

- Važno je za reći da je područja zona u gradu, vrijednosti, koeficijente i rokove za plaćanje donijeti iduće gradsko vijeće, ono u ovom sastavu, i to najkasnije do 30. studenoga 2017. godine. Do sada je taj koeficijent u Zadru iznosio 0.64 posto, u Splitu je 0.70, u Rijeci 1.27 posto, u Osijeku 0.59 posto- kazao je Kalmeta.

16. travanj 2024 18:20