StoryEditorOCM
4 kantunaOBNOVA PROVIDUROVE PALAČE I MURAJA DO 2020.

Kalmeta za povlačenje 56 mil. kuna pohvalio i sebe!

12. travnja 2017. - 16:59
providurova_palaca9-120417

Za desetak dana Grad Zadar će potpisati ugovor s Ministarstvom regionalnog razvoja i SAFU-om o transferu 56,4 milijuna kuna bespovratnih sredstava iz europskih fondova namijenjenih drugoj fazi obnove Providurove palače i uređenju gradskih bedema. Ukupna vrijednost radova procijenjena je na 66,4 milijuna kuna, a tih će 10 milijuna kuna "razlike" biti osigurano iz gradskog proračuna.

Raspisivanje natječaja za izbor izvođača radova očekuje se u narednih šest mjeseci, a potom počinje teći rok od 26 mjeseci za njihov dovršetak. Na 5.000 četvornih metara, najavljeno je iz gradske uprave, smjestit će se dio eksponata Narodnog muzeja, planiran je i muzejski restoran, kafić i svojevrsni info pult.

- U drugoj fazi obnove Providurove palače po projektu Igora Pedišića i Ive Letilović obnovit će se palača do ulaza u Medulićevoj gdje se već nalazi dio Narodnog muzeja. Obnovom partera Bedema zadarskih pobuna od Narodnog lista do vrha Poluotoka dobit ćemo novu gradsku šetnicu, lokacijsku dozvolu imamo, a projekt je izradio Bogdan Marov. Nakon Kneževe palače, obnovom Providurove palače i uređenjem gradskih bedema Zadar će napraviti ogroman kulturni i turistički iskorak, a riječ je o najvećem ulaganju u kulturnu baštinu u posljednjih 50, možda i 100 godina, izjavio je gradonačelnik Božidar Kalmeta.

Gradski će bedemi biti pretvoreni u 750 metara dugačku šetnicu paralelnu s Kalelargom gdje će svoj prostor dobiti brojni ulični umjetnici, a otvara se i mogućnost priređivanja manjih kulturnih događaja. Na tom dijelu gradskih bedema sada je prometnica s parkiralištem, ali pročelnik za graditeljstvo Darko Kasap tvrdi da će obnovom rive od Jazina do starog autobusnog kolodvora, koja slijedi na jesen, broj parkirnih mjesta biti uvećan i da će ukidanje parkinga na bedemima biti iskompenzirano zahvatom na Liburnskoj obali.

Odlazeća gradska uprava najavljuje i zahvate na Trgu tri bunara, Citadeli i Trgu sv. Frane za što su projekti već pripremljeni ili su u završnoj fazi. Problem se pojavljuje s čekanjem konzervatorskih uvjeta, jer, kako je objasnio gradonačelnik Kalmeta, konzervatora je malo, posla puno, a država ne gleda blagonaklono na nova zapošljavanja.

Od najavljenih građevinskih zahvata gradska je vlast progovorila i o gradskoj Rivi za što treba raspisati arhitektonsko-urbanistički natječaj da bi se konačno otkrilo što Zadar želi na rivi kao atraktivnom prostoru koji je trenutno "prazan". Grad ima projekt statičke obnove obale, ali je procijenjeno da se radi o zahvatu od 50 milijuna kuna kojih dosada nije bilo. Kao i u drugim slučajevima, računa se na proračun i europska sredstva. Olakšavajuća okolnost je u tome što će Grad dogodine isplatiti posljednju tranšu kredita za izgradnju Višnjika što novom gradonačelniku otvara prostor za eventualne nove projekte.

 

Kalmeta pohvalio suradnike i - sebe!

Ponesen prilivom 56,4 bespovratnih milijuna kuna za obnovu Providurove palače i gradskih bedema, gradonačelnik Božidar Kalmeta je pohvalio sve institucije i pojedince koji su radili na aplikaciji i izradi tih projekata, a onda je izazvao smijeh dodajući "...pohvaljujem i – sebe..."

Pročelnik za kulturu Radovan Dunatov je podvukao Kalmetine zasluge za obnovu Kneževe i sada Providurove palače jer je još 90-tih godina upravo Kalmeta potpisao prvi dokument u kojemu se govori o obnovi te dvije palače. Nakon Kalmete, podršku ovom projektu od ogromne važnosti za zadarsku kulturu, dali su i svi gradonačelnici nakon Kalmete, rekao je Dunatov.

25. travanj 2024 16:21