StoryEditorOCM
4 kantuna37 DANA MRAKA

Elektra protupravno isključila struju Villi Spalldi, pa sad mora platiti odštetu jer vlasnica nije mogla iznajmljivati apartmane!

13. travnja 2017. - 00:40
VILA_SPALLDI_STRUJA2-120508

Devet godina od kada je zadarska "Elektra" na 37 dana isključila struju stanarima luksuzne Ville Spalldi, u sudskom je postupku utvrđeno da je isključenje iz mreže bilo protupravno zbog čega HEP sada mora Nedjeljki Džeparovskoj  isplatiti odštetu od 70 eura zbog nemogućnosti iznajmljivanja dva apartmana u toj zgradi od 12. svibnja 2008. godine pa do 19. lipnja 2008. godine.

Iako je Džeparovski u sudskom postupku, kojeg je 2008. godine pokrenula protiv "Elektre", tražila odštetu u iznosu od po 200 eura dnevno za svaki dan u periodu od 37 dana, presudom Općinskog suda u Zadru od 12. travnja, navodi se kako je vlasnica apartmana dokaze imala samo za jednu sigurnu rezervaciju po cijeni od 70 eura.

- Radi se o razdoblju od 12. svibnja do 19. lipnja 2008. što je predsezona i notorna je činjenica da u predsezoni privatni iznajmljivači 2008. nisu bili puni pa makar bili na izvrsnoj turističkoj lokaciji kao što je tužiteljica, u blizini mora. Dakle, po redovitom tijeku stvari ne može se s visokim stupnjem vjerojatnosti zaključiti da bi tužiteljica ostvarila traženi prihod od iznajmljivanja, što bi gotovo sigurno bio slučaj da se radi o periodu špice sezone - srpanj i kolovoz - navodi se u obrazloženju presude sutkinje Sonje Miljak.

Osim nemogućnosti iznajmljivanja apartmana, Džeparovski je u tužbi navela i da je zbog ponašanja "Elektre" bila dužna platiti porez na dohodak, te je bila izvrgnuta brojnim upitima podrugljivog sadržaja zbog čega joj je povrijeđeno pravo osobnosti. Sud je, međutim, te tvrdnje odbacio navodeći kako ih vlasnica apartmana nije uspjela dokazati.
Iako je Elektra u odgovoru na tužbu navela kako su Ville spaldi bile protupravno priključene na elektroenergetsku mrežu, te da stanari, nisu podmirivali svoje račune za potrošenu električnu energiju, sud je utvrdio da je postojao dogovor između investitora i ovlaštene osobe DP Elektre u pravcu priključenja stanova na naponsku mrežu.

Naime, investitor Spalldi d.o.o. i zz. DP Elektre Zadar tijekom 2006. godine dogovorili su da će Spalldi d.o.o. svojim terenom i radnom snagom omogućiti Elektri smještaj za novu trafostanicu za područje cijele Puntamike. Prema tom dogovoru, Elektra je tu vrijednost trebala Villi spaldi odbiti od naknade za priključenje objekata na elektroenergetsku mrežu. Ukoliko vrijednost posla bude veća od vrijednosti naknade za priključenje, razlika se trebala "prebiti" kroz buduću potrošnju struje.

Elektra je stanare priključila na mrežu i uredno im isporučivala struju iako naknada za priključenje u iznosu nešto manjem od pola milijuna kuna nije bila plaćena u novcu.

Činjenica da Elektra na kraju nije preuzela prostoriju za energetiku od Spalldija i realizirala svoj naum za smještaj nove trafostanice u podrumu Ville Spalldi, kako se navodi u presudi, nije od utjecaja na utvrđene bitne značajke ugovora. Utvrđeno je, naime, da je Elektra je protupravno, odnosno protivno usmeno obvezujućem dogovoru, koji se mora poštovati, isključila stanare s naponske mreže.

19. travanj 2024 10:10