StoryEditorOCM
4 kantunaZADARSKI BRANITELJI TUŽILI DRŽAVU ZA 47 MILIJUNA KUNA!

Dobili zemljište za uzgoj ekoloških maslina, a na njemu Grad Zadar već ucrtao golf teren i farmu krava!

21. travnja 2017. - 00:15
masline_berba12-290915

Branitelji iz Udruge "Branitelj-graditelj" koji su zbog propalog plana uzgoja ekoloških nasada maslina na zadarskom predjelu Diklo, tužili državu za 47 milijuna kuna, izgubili su spor na Trgovačkom sudu u Šibeniku. Na 134 hektara zemljišta u Diklu koje im je 2008. godine na rok od 50 godina dalo povjerenstvo za imovinu Vlade RH, branitelji su trebali posaditi 41.700 sadnica maslina. No, nakon što su izvršili parcelaciju ispostavilo se kako je na zemljišti koje im je dodijeljeno posljednjim izmjenama Prostornog plana Grada Zadra ucrtano - golf igralište i farma krava!

Iako su branitelji uplatili 70 tisuća kuna za osnivanje služnosti Hrvatskih šumama d.o.o, nikada nisu ušli u posjed zemljišta niti započeli s obrađivanjem jer ugovor o zasnivanju služnosti s RH nije zaključen. Zbog toga su branitelji tužili državu, a iako je trgivački sud u Zadru 2011.godine donio prvostupanjsku presudu u njihovu korist, te naložio RH da s njima zaključi ugovor, to više nije bilo moguće učuiniti. Ispostavilo se naime, da branitelji kao tužitelji nikada nisu dostavili propisanu dokumentaciju koja se tražila Uredbom i koja je bila precizirana u javnom pozivu za podnošenje zahtjeva za osnivanje služnosti od 19. listopada 2007. godine.

Među ostalim, nikad nisu dostavili ni traženu potvrdu o statusu i namjeni zemljišta prema važećoj prostorno-planskoj dokumentaciji, kao ni potvrdu da li je u tijeku izmjena prostornog plana jedinice lokalne samouprave. U postupku koji je bio u tijeku priložili su samo izvješća Grada Zadra, Upravnog odjela za graditeljstvo i zaštitu okoliša. iz kojih je razvidno da je riječ o nekretninama izvan građevinskog područja.

- Upravo zbog pomanjkanja podataka o pobližoj prostorno-planinskoj namjeni je naloženo nadležnom ministarstvu da izvrši provjeru dokumentacije pa je ono od nadležnog tijela dobilo uvjerenje iz kojeg proizlazi da navedene nekretnine dijelom ulaze u zonu sportsko-rekreacijske namjene te gospodarske namjene. Rezultat provjere doveo je do utvrđenja nemogućnosti prihvata kompletne ponude i programa tužitelja pa ugovor nije bilo moguće zaključiti- navodi u obrazloženju presude sutkinja Terezija Goreta.

Da nešto nije 'u redu' s dodijeljenim zemljištem moglo se doznati još 2008. godine kada je u Gradskoj vijećnici na javnoj raspravi oko izmjena Prostornog plana Grada Zadra čelni čovjek zadrugara Ivan Modrić upozorio gradsku vlast da se ponaša kao „država u državi". Utvrdio je kako je odluka Vlade donesena šest mjeseci prije nego što je grad izmijenio prostorni plan.

U godini punog roda branitelji su planirali zaradu od 35 kilograma maslina po stablu. Sve proizvedeno ulje namjeravali su prodavati kao ekstra djevičansko po cijeni 75 kuna po litri.

19. travanj 2024 19:13