StoryEditorOCM
4 kantunaFOTO: NOVE TURISTIČKE 'INVESTICIJE' U ZADRU

Stanari bijesni: Rade privatni parking unutar parkinga na antičkom Forumu!

Piše B.S.
20. travnja 2017. - 20:50
parking_forum5-200417

- Nekoliko metara od antičkog "Stupa sramote" na Forumu sada imamo pravu sramotu. Za to nam ne treba spomenik – izjavili su ogorčeni stanari zgrade u ulici Grge Murganića u blizini crkve sv. Donata na Forumu nakon što su u četvrtak ujutro na dijelu zemljišta ispred njihove zgrade bageri počeli s ravnanjem terena za buduće parkiralište. Osim rada bagera u neposrednoj blizini antičkih građevina, stanare je dodatno šokirala činjenica da su strojevi ravnali teren između automobila na zemljištu koje stanari inače koriste za parkiralište.

- Ne znamo što se događa, ali je riječ o očito bizarnoj situaciji. Nakon završetka radova imat ćemo parkiralište "u parkiralištu". Ne znamo kako ćemo mi tuda prolaziti. Nije nam jasno kako su konzervatori dozvolili tako nešto i kako je to uopće moguće u centru grada na antičkom Forumu – kazali su ogorčeni stanari koji drže da mali komad zemljišta na Kapitoliju pripada njihovoj zgradi.

Iako je situacija ispred zgrade u prvom redu do rive uistinu izgledala bizarna, ispostavilo se, naime, da je riječ o privatnom zemljištu koje su vlasnici ove turističke sezone odlučili unovčiti. Čovjek koji nam se nije htio predstaviti pokazao nam je vlasničke dokumente koji se odnose na Lidiju Vladović. Kazao je kako je zemljište u njezinom posjedu, čak i na većoj parceli od one na kojoj pripremaju zemljište za parking.

- Imamo uredne papire i sve potrebne dozvole, kao i dozvolu grada Zadra i konzervatora. Konzervatori su bili ovdje i samo su naglasili da ne smijemo kopati jer će onda morati naložiti arheološka istraživanja, ali su kazali da na ovaj način možemo s terenom raditi što hoćemo jer je privatan. Zemljište je još od Drugog svjetskog rata kada je tu bila ruševina u privatnom posjedu. Na njemu će se napraviti privatno parkiralište sa sedam do osam mjesta, a rezervacije vlasnika apartmana u zgradama već pljušte. Jedan je Zagrepčanin u zgradi kupio čak pet stanova na dva kata koje sada uređuje u apartmane. Takvima nedostaju parkirna mjesta za njihove goste i oni će ih rado plaćati – kazao je jedan od radnika na novoj turističkoj investiciji. Dodao je kako mu je jasno da se stanari bune, ali samo zbog toga što im nije jasna činjenica privatnog vlasništva.

20. travanj 2024 11:40