StoryEditorOCM
4 kantunaUDRUGA CIVILNIH STRADALNIKA DOMOVINSKOG RATA

Ljubica Krcić: Konačno ćemo naša prava izjednačiti sa braniteljskima!

27. travnja 2017. - 22:50
krcic2-280417

- Prava civilnih žrtava Domovinskog rata moraju biti izjednačena sa pravima branitelja i to će biti regulirano donošenjem izmjena Zakona o civilnim žrtvama Domovinskog rata. Od ministra branitelja Tome Medveda smo u studenom prošle godine dobili upute da do travnja dostavimo sve što je potrebno izmijeniti, to smo učinili i sada čekamo poziv iz Ministarstva. Konačno će naši invalidi imati istu osnovicu kao i branitelji, dakle 115 posto, a ne 100 posto kao do sada, što im je značajno smanjivalo invalidnine i druga prava. Sada će civilne žrtve primati iste invalidnine, primjerice obiteljska invalidnina više neće biti 853 kune već 1300 kuna – kaže Ljubica Krcić, dugogodišnja predsjednica Udruge hrvatskih civilnih stradalnika Domovinskog rata Zadarske županije. Krcić ističe da se nepravde prema civilnim stradalnicima ispravljaju sporo, tek od 2013. godine ova je skupina „pod kapom“ Ministarstva branitelja (umjesto dotadašnje socijalne skrbi), a popis civilnih žrtava Domovinskog rata u Hrvatskoj još nije napravljen.

- Izmjene koje će se primijeniti na civilne žrtve iznimno su važne. Do sada, primjerice, osobe koje rade ili su u mirovini nisu mogle primati i obiteljsku invalidninu. Sada će i civilne žrtve to moći. Imamo, nadalje, članove koji su bili djeca kada su stradali, imaju brojne amputacije, te će po novom njihova invalidnina biti uvećana 50 posto. U cijeloj Hrvatskoj upravo je u Zadarskoj županiji najveći broj civilnih žrtava koji su bez ekstremiteta – kazala je Krcić.

Udruga koju vodi ima 602 člana. Tu su roditelji poginule djece, ranjena djeca, obitelji poginulih, zatočenih, nestalih, osobni invalidi, žrtve seksualnog nasilja, djeca osobnih invalida, djeca i odrasli koji su stradali od mina…

- U Zadarskoj županiji je poginulo oko 400 civila. Ranjeno je 140 odraslih osoba i 62 djece. Smrtno je stradalo čak 19 djece – nabrojala je Krcić, iznoseći i brojku od 285 civila stradalih od mina: 98 ih je poginulo, dok ih je teško ozlijeđeno 187.

- Za nestale i ubijene civile u Zadarskoj županiji nitko nikad nije odgovarao, sa tim se nikada nećemo pomiriti. I dalje nastojimo preko nadležnih institucija intenzivirati istrage protiv zločina počinjenih na ovom području – kazala je Krcić.

20. travanj 2024 10:50