StoryEditorOCM
4 kantunaFOTO: POBUNA U BIOGRADU

"Nećemo da nam cesta pregazi plažu Bošanu"

3. svibnja 2017. - 14:01
plaza_biograd5-250417

- Evo vidite kako to izgleda. I sad tu gradonačelnik hoće napraviti cestu. Da, cestu, širine šest metara. Preko same plaže, na dva metra od mora, a uz nju još i parking!? Auti će kupačima prolaziti pored glave. Da ne govorim o opasnosti za djecu... To je za mene potpuno suludo! – govori nam Petar Jakovljev, 43-godišnji ugostitelj iz Biograda, dok po olujnom jugu šetamo gradskom plažom Bošana.

Odlukom Gradskog vijeća Grada Biograda od prije nekoliko tjedana tim komadom šljunčane obale u dužini od nekih dvjestotinjak metara trebala bi proći dvotračna prometnica s nogostupom i parkingom. Parking bi se, kaže Jakovljev, smjestio između ogradnog zida prvih kuća i tamarisa, a cesta bi trebala prolaziti između tamarisa i mora. Tako bi sadašnja plaža, široka možda desetak metara, u potpunosti bila uništena, a prostor trajno devastiran jer bi kupačima i vlasnicima kuća u prvom redu do mora doveo neželjeni promet, zagađenje, buku i galamu, što znači i pad vrijednosti nekretninama. Jakovljev je jedan od vlasnika zemljišta na tom dijelu obale i velike kuće s apartmanima koju iznajmljuje preko ljeta.

- Još 2009. godne, kad su u tijeku bile izmjene prostornog plana, svi vlasnici parcela na Bošani potpisali su izjavu da im cesta uz more nije potrebna. Isto mislimo i danas. Na ovoj, zadnjoj javnoj raspravi oko novog prijedloga UPU-a, čak 450 Biograđan je potpisalo naš prigovor da se prometnica makne s Bošane. To je puno, puno više nego što nas tu živi, što znači da su građani svjesni šetnosti takve ceste. Mi se zalažemo za uređenu šetnicu koja bi išla od tzv. Bolničkog mula, dokle sada dolazi promet, pa preko Bošane uz obalu prema Sv. Filipu i Jakovu. Ali ne i za dvotračnu cestu – naglašava Jakovljev dodajući da se cesta preko plaže opravdava obvezom grada da svakoj građevinskoj parceli osigura pristupni put. Baš na jednoj takvoj parceli u prvom redu do mora nedavno su počeli radovi.

Vlasnik je zemljište kupio od nekog lokalnog čovjeka, no građevinsku dozvolu ne može dobiti sve dok ne riješi pristupnu cestu. A idelna bi mu bila baš ova sporna, preko Bošane. To je bilo dovoljno da se gradom proširi priča o pogodovanju...
- Širina pristupnog puta svuda je tri metra, samo u Biogradu je određena na šest. Da je tri metra, pristup do svake parcele na Bošani bio bi moguć s ceste koja prolazi iznad kuća i ide za Sv. Filip i Jakov. Međutim, inzistira se na širini od šest metara i to cijelu situaciju blokira. Da budemo na čistu, ja na tom dijelu Bošane imam građevnu parcelu od 700 kvadrata koja nema pristupnu cestu. Dobila bi je kroz ovaj plan, ali ja to ne želim, iako tako radim protiv svog interesa – kaže Jakovljev koji će se na predstojećim lokalnim izborima natjecati na nezavisnoj listi nositelja Antonija Rudića.

- Odluku sam donio nedavno, to je izgleda jedini način da se nešto kod nas promijeni, da uđete u politiku. Cijela lista je sastavljena je od ljudi koji s politikom nemaju veze, ali žele bolji Biograd nego što je danas – dodaje.
Jakvoljeve poglede na problem Bošane u potpunosti dijeli i Nijemac Achim koji je u zgradi na kraju plaže prije 13 godina kupio apartman.

- Pristup parcelama se treba osigurati s gornje strane, a ne od mora. To će stvoriti prometni kaos, a tehnički će biti jako skupo, jer cestu zbog plime treba podići i napraviti potporne zidove. Za to su potrebni milijuni eura, a ne kuna – tvrdi Achim.

Gradonačelnik Ivan Knez (HDZ) dočekao nas je u gradskoj vijećnici sajedno s Davorom Ivanovićem, voditeljem gradskog odsjeka za graditeljstvo, hrpom dokumentacije i rastvorenim planom za Bošanu.
- Ni ja nisam bio za prometnicu uz more, ali kad mi je rečeno da po zakonu moram svakoj građevnoj parceli osigurati pristupni put, nisam imao izbora. Istina, mi smo već odavno odredili da pristupni put mora biti najmanje šest metara, jer s tri metra jedva prođe auto, a kamoli još i pješaci. Ja to ne želim – rezolutan je Knez. Dodaje da je grad samo u prostornu dokumentaciju za Bošanu dosad utrošio oko milijun kuna i da je motiv grada od Bošane napraviti modernu, uređenu plažu visokih standarda, za sve građane i goste Biograda, a ne samo za goste vlasnika apartmana na Bošani.

- Kad smo na isti način uređivali plaže Soline i Dražica nije bilo nikakvih problema, nitko nije prigovarao. Tako ćemo napraviti i ovdje. Nama plaža ionako u ovom trenutku nije prioritet, nego uređenje obalnog dijela do tzv. Bolničkog mula, kako bi mogli uvesti red među privezištima za brodove – kaže Knez odbacujući glasine o pogodovanju novom vlasniku parcele uz more. Štoviše, tvrdi da su usvojili peko 90 posto prigovora građana na javnoj raspravi, uključujući i one stanovnika Bošane.

- U planu je ucrtan samo prometni koridor. Kako će plaža izgledati, odredit će izvedbeni projekt. Plaža će sigurno biti proširena nasipavanjem, najmanje za desetak i više metara jer je u tom dijelu plitko more. Ali imat će i parking i rasvjetu i šetnicu – dodaje Davor Ivanović.

25. travanj 2024 03:29