StoryEditorOCM
4 kantunaFOTO: FEŠTA OD BRUNZINA NA DANIMA MASLINE

Naporno se kuhalo i imamo pobjednike: evo tko sprema najbolji žgvacet!

30. travnja 2017. - 22:59
dani_masline_kuhanje1-290417

Čak 11 brunzina s janjećim gulašom ili žgvacetom pripremljeno je u subotu u najveselijem gastronomskom  dijelu 19. Dana masline u Sutomišćici na otoku Ugljanu. Naime, toliko se ekipa natjecalo kako bi se iskazalo u pripravljanju ove dalmatinske i istarske delicije i to na otvorenoj vatri.

Žiri u sastavu: profesori kuharstva Petar Pera i Renato Kraljev, popularna glumica Tamara Šoletić, direktor zadarske Medicinske škole Davor Vidaković i neizostavni Edo Majić procjenio je najbolje žgvacete. Prvo mjesto je osvojio nitko drugi do suradnik Masline, ovogodišnji dobitnik Zlatnog maslinarskog pera Dana masline agronom Marjan Tomac sa poznatim zadarskim ugostiteljom Nikolom Katalinićem, točnije Rodney i Delboy jer im se ekipa i zove Trroter d.o.o.

Ni mi i Zadarskog.hr se nismo osramitili: doljepotpisani je sa svojim timom Traverša, u kojem su još bili Patricija Ćuća  iz zadarskih Nasada i Dražen Simičić, pomorac i maslinar s Rave, osvojio drugo mjesto, za mrvu bolji od  Omiških gusara braće Kovačić, najveselijeg društva na Danima maslina. Četvrta je bila ekipa gostujućih Crnogoraca - dva Dina, Mujić i Bečović, kojima se priključio Saša Predovan, vlasnik uljare u Vrsima i restorana Alavija na Silbi.

Najbrojnija ekipa bila je ona Udruge Relax na čelu s Katjom Pijacom, ali bez obzira na brojnost, znanje i iskustvo ovih aktivnih gospođa - muške su ruke žgvacet bolje izmiješale.

Domaćini su ovom prigodom pripremili dvije velike teće tripica, 'tonu' tunjevine na gradelama, uživalo se u dobrim vinima i u uljima Predovan, a svojom su pjesmom sve začinile sutomiške žene.

 

20. travanj 2024 08:23