StoryEditorOCM
4 kantunaDAN KADA JE PAO PRVI

Prošlo je 26 godina od pogibije Franka Lisice

Piše Zadarski.hr
2. svibnja 2017. - 16:03
zadar2.JPG

Prije 26 godine svoj život Domovini dao je Franko Lisica,  prva žrtva Domovinskog rata u Dalmaciji, podsjeća Slobodna Dalmacija.

Naime, on je poginuo na brdu Štrkovača iznad Polače 2. svibnja 1991.. Bio je pripadnik specijalne policijske postrojbe i prva je žrtva četničkog terora u zadarskom kraju.

Četnički teror počeo je u kolovozu 1990. kada je izvedena tzv. balvan revolucija, a izravna agresija na Zadar i zadarsku okolicu sljedila je godinu kasnije.

Paravojne snage odmetnutih Srba podpomognutih srbiziranom JNA došli su na same prilaze gradu, no u njega nisu mogli uči zahvaljujući dobroj i organiziranoj obrani slabije naoružanih dobrovoljaca i pripadnika Zbora narodne garde. U cilju zastraživanja pučanstva odmetnici su vršili masovne pokolje od kojih je najstrahotniji onaj izveden u Škabrnji 18. studenoga 1991.

Na mjestu pogibije hrvatskog branitelja i domoljuba Franka Lisice 2. svibnja 1996. postavljeno mu je spomen poprsje, rad akademskog kipara Dragana Kwiatkowskog

Značaj njegove žrtve je i u tome što je potaknula i one koji do tada nisu vjerovali da će biti rata, i da nam predstoji krvavi sukob s okupatorom, da se pokrenu, organiziraju i motiviraju za obranu domovine, Zadra i za stvaranje slobodne i neovisne Hrvatske – kazao je još prije nekoliko godina za Slobodnu Dalmaciju Klaudio Vidaić, dopredsjednik Hvidre Zadar.

20. travanj 2024 03:07