StoryEditorOCM
4 kantunaMLADEN MALTA:

Bacili smo kandidatima rukavicu u lice - hoće li osvoje li vlast u Zadru omogućiti otkup poslovnih prostora obrtnicima?

4. svibnja 2017. - 16:24
djir_po_gradu7-211114

Predsjednik Udruženja obrtnika Zadar Mladen Malta zatražio je od svih kandidata na lokalnim izborima, da ukoliko osvoje buduću vlast, omoguće otkup poslovnih prostora u vlasništvu Grada Zadra koje dugi niz godina kao zakupci koriste za svoje poslovanje zadarski obrtnici.

Foto Vjeko, kopirnica Pavlović, Skoblar... samo su neki od malih obrta koji postoje po 50, čak i 60 godina u istim prostorima na Poluotoku u Zadru, za koje obrtnici već desetljećima plaćaju gradu Zadru najam. Svojim su uplatama već odavno preplatili vrijednost poslovnih prostora, da se i ne spominje koliko su sredstava uložili u njihovo održavanje i obnovu. Stoga obrtnici, predvođeni Maltom, traže da onaj tko osvoji vlast u Zadru konačno riješi to pitanje i omogući pravedan otkup tih prostora temeljem Zakona o zakupu i kupoprodaji poslovnih prostora koji datira još iz 2011. godine, kako bi na taj način bar nekako omogućili sigurnost daljnjim generacijama svojih obitelji i ostanak svojih obrta na Poluotoku koji svake godine sve više odumire.

Grad Zadar usvojio je taj zakon još 2012. godine, kada je donio Odluku o zakupu i kupoprodaji poslovnog prostora koja međutim nije zaživjela jer Grad svih ovih godina nije objavio popis poslovnih prostora namijenjenih kupoprodaji. Zašto je to tako teško je reći, možda zato da na ovakav način Grad izvuče što više novca? Takvih obrtnika ima zbilja dosta koji su desetljećima uređivali te prostore, renovirali ih i održavali, a cijelo vrijeme plaćali i najam. Bilo bi zbilja pošteno da se mogu otkupiti, što smo tražili do sada više puta. Ovo je zapravo ideja Hrvatske obrtničke komore koja je gurala taj zakon baš zbog te mogućnosti otkupa. I na prošlim izborima mi smo tražili to isto, ali nije urodilo plodom. Valjda će se ovaj put za nas goruće pitanje riješiti, jer spomenuti zakon osigurava i sve potrebne mehanizme kako se to pravo ne bi zloupotrebljavalo i kako bi se djelatnosti zadržale u tim prostorima. Zbilja mislim da ovoga puta nema razloga da se to ne provede u djelo, bez obzira tko osvojio vlast u Zadru – kaže Malta.

Odgovor kandidata na svoju inicijativu još nisu dobili. Nije naravno obavezno da se oni očituju o tome, ali će biti zanimljivo vidjeti hoće li se tko i na koji način izjasniti o zahtjevima obrtnika. O tome, ne krije Malta, može ovisiti i tko će dobiti njihove glasove, jer već im se dugo obećava rješenje toga pitanja koje obično vrlo brzo, odmah nakon izbora, padne u zaborav.

A Poluotok (i njegove poslovne prostore) sve više osvajaju velike korporacije, dok se mali obrti, koji su desetljećima bili stupovi građanskog života Zadra, istiskuju i nestaju. Oni ne mogu konkurirati "velikima" i jedini je način zaštiti ih na način da o(p)stanu.

Tamo gdje se već desetljećima nalaze.

 

19. travanj 2024 03:33