StoryEditorOCM
4 kantunaZADARSKI STUDENT FRAN DOMAZETOVIĆ, DOBITNIK REKTOROVE NAGRADE

Oduševili su me vulkani i ledenjaci, a učenicima smo pokazali kako bi izgledao potopljeni Zadar

Piše Ana Franić / Iva Ivanac
5. svibnja 2017. - 20:20
student_domazetovic-280417

Još od malih nogu, Fran Domazetović veliki je zaljubljenik u prirodu i sve vezano za nju. Prve lekcije iz geografije o vulkanima i ledenjacima te nastanku planina su ga oduševljavale pa je i prirodno bilo da za svoj studij odabere upravo geografiju.

Danas je Fran student druge godine diplomskog studija Primijenjene geografije na Odjelu za geografiju u Zadru, ponosni dobitnik ovogodišnje Rektorove nagrade.

-Kao dijete sam s bakom često išao na planinarenje te sam kroz školu vidio da gegografije ima najviše veze s prirodom, ostalo je prošlost, kroz osmijeh progovara Fran koji se, i prije odabira samog studija, zaljubio u Zadar.

- Nije bilo nikakve dileme pri odabiru mjesta studiranja jer sam par godina ljetovao u Zadru s prijateljima i grad mi se oduvijek sviđao, zbog mora, povijesti i lokacije. Nikad nisam požalio zbog svoje odluke, a najveći benefit mi je klima. Tu također ima toliko nas Slavonaca da bih se mogao samo s njima družiti. Imam multiregionalne prijatelje te to smatram još jednom od pogodnosti studiranja u ovom gradu, rekao je Fran koji je upravo sa svojim kolegama preko projekta "Popularizacija zanosti i korištenja Geografskog informacijskog sustava u školama" odlučio prezentirati pet projektnih tema. Studenti su na taj način željeli mlađima prikazati teme koje su učenicima poznate, ali na zanimljiv način, koristeći GIS. Kako bi Zadar izgledao da se razina mora podigne za šest metara ili koje se sve deformacije kriju u geografskim kartama može se saznati upravo preko tog sustava.

- Pokazali smo djeci 3D prikaz potopljenog Zadra i upozorili ih da s dozom kritičnosti moraju čitati karte, jer svi se sjećamo onog dobrog primjera iz osnovne škole kada Afrika i Grenland izgledaju po veličini skoro identične, a u stvarnosti znamo da je Afrika puno, puno veća. Ostale teme su se ticale analize pogodnosti terena za stanište divljih svinja u zadarskoj županiji, modeliranje optimalnogi, odnosno najsigurnijeg puta do škole te o upotrebi karata u političke svrhe, objasnio je Fran koji je zajedno s kolegama Majom Bahnik, Darijom Borić, Nediljkom Ralica te Josipom Šetka ove godine osvojio Rektorovu nagradu za izvrsnost u inoviranju visokoškolske nastave primjenom GIS-a. No Fran uz sve to ima i iza sebe iskustvo rada u inozemstvu te se tako na apsolventskoj godini odvažio prijaviti na program "Work & Travel" koji zapravo studentima daje mogućnost da tri mjeseca rade a dva putuju. Njegova odluka je pala na Ameriku, točnije nacionalni park Yellowstone.

- Na apsolventskoj godini sam imao dovoljno vremena da se i u tome okušam. U Americi sam sve skupa proveo pet mjeseci, od toga sam tri i pol mjeseca radio na benzinskoj postaji i u restoranu u nacionalnom parku Yellowstone, tek tada sam shvatio koliko ljudi u Americi cijene konobare, za razliku od Hrvatske. Nakon što sam zgotovio s poslom došlo je vrijeme i za malo putovanja gdje sam posjetio 12 najpoznatijih nacionalnih parkova na američkom zapadu, govori Fran kojeg je najviše oduševila divljina američkih nacionalnih parkova.

Osim užeg turističkog dijela koji čini svega deset posto parka, ostalih 90 posto je čista divljina, kaže Fran, kojom možete šetati danima, a da ne sretnete nijednog čovjeka, to je netaknuta divljina koju su amerikanci jako dobro očuvali. Uz to nam objašnjava kako se Hrvatska po pitanju svojih NP-a nema čega sramiti s obzirom na to koliko smo mala zemlja. Jedino je napomenuo da su Amerikanci bolji od nas po pitanju menadžmenta i popratnih sadržaja koje nude u svojim parkovima, ali to je zato jer imaju puno više novaca od nas te im je stoga i lakše organizirati takve stvari. Fran se uz sve fakultetske obveze i putovanja bavi i jednim jako lijepim, mogli bi ga nazvati i pomalo teškim hobijem. Naime, već dvije godine je član Hrvatske gorske službe spašavanja.

- Ljubav prema prirodi i speleologiji je zapravo utjecala na to da postanem HGSS-ovac. Pomalo je teško studnetske poslove uskladiti s tim, ali sada sam pri kraju s faksom i nadam se da ću sada puno više sudjelovati u akcijama, rekao je Fran koji trenutno proučava odnošenje materijala u jarugama, prirodno formiranim kanalima, na otoku Pagu u sklopu svog diplomskog rada.

25. travanj 2024 09:39