StoryEditorOCM
4 kantunaU ZADNJIH 15 GODINA U ZADRU GORJELO VIŠE OD 30 AUTOMOBILA

"Vatreni potpisi" na zadarskim automobilima ponovno uzeli maha!

8. svibnja 2017. - 11:02
23_auto

Zadarska policija još uvijek traga za nepoznatim počiniteljem koji je prije tri dana zapalio automobil 52-godišnjem načelniku Polače Viktoru Prtenjači. Službena škoda planula je pod okriljem noći u dvorištu obiteljske kuće općinskog načelnika koji smatra da je požar povezan s nadolazećim lokalnim izborima.

- Nekoliko minuta prije jednog sata u noći, nepoznata osoba mi je ušla u dvorište kuće, automobil polila benzinom i zapalila ga. Osobno to nisam vidio, ali mi je tako rekao jedan moj susjed koji je sve to vidio. Automobil je potpuno izgorio, a požarom mi je zahvaćeno i osobno dostavno vozilo, ali na njemu nije počinjena neka velika šteta, rekao je načelnik Prtenjača nakon što mu je u dvorištu kuće ostavljena "vatrena poruka" jer ga, kako je kazao, u šesnaest godina ne mogu legalno, na izborima, maknuti s čela Općine..

Ova, najnovija paljevina, treći je slučaj na zadarskom području samo od početka ove godine! Da priča bude još bolja, niti jedan do sada nije riješen, kao ni ona tri lanjska slučaja, niti većina onih koji su se dogodili zadnjih 15 godina. A u tom vremenu u Zadru je gorjelo ili letjelo u zrak preko 30 automobila poznatih političara, poduzetnika, odvjetnika, novinara i policijskih inspektora, pa čak i jedne učiteljice iz osnovne škole. Počinitelji i nalogodavci ostali su mahom nepoznati i nekažnjeni, a građani strahuju jer više nitko nije siguran da mu na parkiralištu pred zgradom ili kućom neće planuti vozilo, kao što se to prošle godine dogodilo 52-godišnjoj učiteljici razredne nastave. Fiat Doblo učiteljice koja radi u jednoj osnovnoj školi i živi sa suprugom u Velebitskoj ulici planuo je u dvorištu zgrade na osvijetljenom parkiralištu. Bračni par živio je mirno i nije imao nikakvih prijetnji da bi im netko mogao zapaliti automobil. Učiteljica nije htjela razgovarati o događaju, no jasno je tada rekla da osobno ne sumnja na svoje đake

- Ne mislim da su to napravili učenici moje škole - kazala je nakon što je policija posumnjala da je riječ o vandalizmu.
Od ukupno dosad 30 zabilježenih slučajeva, što paljevina što postavljanja aksplozivnih naprava pod automobile riješena su tek dva, a motivi su,kako se pokazalo, bili neočekivani: ljubavna bol i "nerazriješene razmirice". Istraga o zapaljenom automobilu u Preku na otoku Ugljanu u ožujku prošle godine dobila je, naime, neočekivan obrat kada je utvrđeno da je na trajektnom pristaništu 34-godišnji vlasnik Opela sam izazvao požar na vlastitom automobilu. Kako je priznao policiji na očajni čin nagnala ga je nesretna ljubav prema djevojci koja ga je napustila i kojoj je htio poručiti da njegova njegova ljubav i dalje "plamti".

Na Općinskom sudu u Zadru od 2013. godine traje kazneni postupak protiv Olivera Begovića i Tonija Grgasa, optuženih za paljevinu automobila u centru Benkovca. U požaru koji je 23. studenoga 2011. godine buknuo na parkiralištu Trga hrvatske mladeži izgorjelo je čak sedam automobila. Begović je optužen da je Grgasu platio nekoliko tisuća kuna za podmetanje požara na automobilu audi A6, u vlasništvu benkovačkog ugostitelja, a motiv za to su, bile navodno, ranije nerazriješene razmirice.

Ostali slučajevi nisu zaključeni, službeno istraga još traje, no teško je vjerovati da će nakon protoka vremena policija naći potpisnike "vatrenih poruka".

- Evo još zbrajamo... - kazali su nam umjesto odgovora u zadarskoj policiji u četvrtak nakon što smo dan prije poslali upit o službeno zabilježenom broju paljevina automobila na zadarskom području u zadnjih pet godina.
Crni niz počeo je još ratne 1990. godine paljenjem automobila tadašnjeg županijskog državnog odvjetnika Ivana Galovića i načelnika Odjela za drogu Ante Klarića.

Najteži slučaj dodogdio se 1993. godine kada je eksplodirao BMW boksača i ugostitelja Ivice Živkovića. Nakon toga ne meti su se našli novinari i vlasnici medija: zapaljeni su automobili Ivice Marijačića, Davora Pekote i Olivera Jovića. U listopadu 2001. godine na isti je način stradalo vozilo supruga Renate Peroš, gradske vijećnice koja je svojom rukom osigurala pobjedu HDZ-u na lokalnim izborima.

Uslijedilo je još nekoliko obračuna u kojima su najzvučnija imena zadarski poduzetnik Zvonimir Nižić Grof, HAC-ov zaposlenik i bivši urednik Narodnog lista Neven Pavić, Nikša Milinković i Igor Musap. Najgore je bilo 2007. godine kada je zapaljen auotmobil sina i kćeri zadarskog odvjetnika Davora Buljana, zatim je planuo četverocikl vlasnika Narodnog lista Vedrana Škulića, dok je 24. travnja usred noći u benkovačkoj ulici u Zadru eksplodirala bomba s kojom su u zrak odletjela dva automobila benkovačkog gradonačelnika i saborskog zastupnika HDZ-a Branka Kutije.
Godinu dana ranije isnpektoru zadarskog Odjela za droge Josi Bubnjaru zapaljena je seat cordoba i postavljen eksploziv pod automobil dožupana Danijela Kotlara. 2012. godine podmetnuta vatra progutala je dva automobila, brod, skuter, prikolicu i radni stroj 65-godišnjeg zadarskog poduzetnika Ivana Arbanasa.
 

Kronologija:
ožujak 2017. požar na Renaultu zadarskih registracija u vlasništvu 43-godišnjakinje. Vatra je zahvatila i susjedni automobil zadarskih registracija koji je u vlasništvu 35-godišnjaka.
svibanj 2016. Vatra progutala BMW u vlasništvu 32-godišnjakinje
listopad 2016. zapaljen automobil zadarske učiteljice
listopad 2014. planuo automobil kojeg je koristio 43-godišnjak
travanj 2012. zapaljena dva automobila i brod Ivana Arbanasa
studeni 2011. zapaljeno sedam automobila u Benkovcu
siječanj 2011. planuo skuter Nevena Pavića
listopad 2008. izgorio mercedes koji je vozio Nikša Milinković
lipanj 2008. zapaljen BMW 7 u vlasništvu Igora Musapa
rujan 2007. gorjeli automobili djece odvjetnika Buljana
travanj 2007. požar na četverociklu Nevena Škulića
travanj 2007. bomba raznijela dva automobil Branka Kutije
siječanj 2007. kiselinom po automobilu Jose Skoblara
veljača 2006. zapaljen seat inspektora Jose Bubnjara; eksploziv pod auto dožupana Kotlara
srpanj 2005. zapaljen porsche Zvonimira Nižića Grofa
rujan 2005. zapaljena toyota Mladena Vučinovića
listopad 2001. gori automobil Peroševih
travanj 2001. planulo vozilo Ivice Marijačića
1998. podmetnuti požariDavoru Pekoti iOliveru Joviću
lipanj 1993. eksplodirao BWM Ivice Živkovića
1990. zapaljeni automobili Ivana Galovića i Ante Klarića
25. travanj 2024 02:04