StoryEditorOCM
4 kantunaDVOGODIŠNJI SUDSKI POSTUPAK ZBOG STABLA MASLINE

Radnici mještaninu posjekli maslinu, pa Hrvatske ceste završile na sudu!

5. svibnja 2017. - 22:37
lun_rezidba4-171216

Zbog jednog stabla masline koja je posječena prilikom izvođenja građevinskih radova na otoku Pašmanu, na Općinskom sudu u Zadru proveden je kazneni postupak protiv Hrvatskih cesta koje su na koncu proglašene krivima za smetanje posjeda.

Nakon dvogodišnjeg sudskog postupka, presudu protiv Hrvatskih cesta d.o.o., u četvrtak, 4. svibnja donio je sudac Igor Berghaus. Još 2015. godine tužbu je podignuo mještanin P.K. u čijem se posjedu nalazilo stablo masline posječeno prilikom izvođenja radova na tzv. "otočkoj cesti" na predjelu "Gornje kaminje" na otoku Pašmanu. Hrvatske ceste d.o.o. su proglašene krivima za smetanje posjeda, te im je zabranjeno takvo ili slično smetanje posjeda ubuduće.

- Utvrđuje se da je tuženik Hrvatske ceste d.o.o. smetao posljednji mirni posjed tužitelja time što je tijekom siječnja ili početkom veljače 2015.godine samovlasno posjekao jedno stablo masline na predmetnoj nekretnini, te se tuženiku zabranjuje takvo ili slično smetanje posjeda ubuduće- navodi se u obrazloženju presude suca Berghausa. Hrvatske ceste moraju nadoknaditi i parnični trošak u iznosu do 5.900,00 kuna.

Tijekom postupka sud je proveo očevid na licu mjesta, saslušao svjedoke, te pregledao skicu očevida. Svi svjedoci su odgovarali spontano i ostavili na sud dojam iskrenosti, pa je sud njihove iskaze i prihvatio. Posebno je naglašen iskaz svjedoka Š. K. koji je detaljno i uvjerljivo navodio da je maslina posječena, što uostalom i nije bilo sporno.

- Sud smatra utvrđenim da su radnici koji su uređivali prostor uz cestu posjekli maslinu. Prostor na kojem se nalazi maslina je udaljen od kolničkog zastora dva metra. Dakle, ne ulazi u prostor ceste koja je prema odredbi čl. 4. alineja 3. Zakona o cestama prostire metar od kolničkog zastora, navodi sudac Berghaus.

 

18. travanj 2024 16:21